Avem prea puțini angajați în domeniul protecției copiilor. Așa explică ministrul Protecției Sociale infracțiunile șocante din ultima vreme în care sunt implicați minorii. De cealaltă parte, juriștii cred că abuzurile asupra micuților, dar și cele comise de adolescenți ar putea fi prevenite, dacă autoritățile vizate ar organiza sistematic campanii de informare. Iar psihologii spun că devierile de comportament care duc la comiterea unor astfel de infracțiuni pot fi generate de mai mulți factori, inclusiv traumele din copilărie sau relațiile din societate.
„Noi am estimat că avem nevoie de cel puțin 300 de specialiști în domeniul protecției dreptului copiilor. La momentul dat avem 40/50 de angajați pe țară. Prin reforma „Restart”, în primul pas noi am mărit acest număr la 92, vom face investiții în acest an pentru a angaja mai mulți specialiști în acest domeniu și vom detașa în comunitățile unde avem date care arată că există mai mulți copii în situații de risc, în risc de neglijare”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Pe de altă parte, președintele Centrului de Drept Caușeni, Ion Oboroceanu, spune că toate cazurile de abuz, semnalate tot mai multe în ultima perioadă reprezintă, de fapt, un eșec al întregului sistem. Acesta spune că dacă se intervenea la timp, aceste incidente puteau fi evitate:
„Trebuie să recunoaștem că orice caz de abuz sexual asupra minorilor, asupra vârstnicilor, alte cazuri de abuzuri, cazuri excepțional de grave, trebuie să menționăm și să nu ne fie rușine... a eșuat sistemul. Nu vorbim doar de cel social, dar vorbim de autoritatea publică locală, sistemul juridic și de drept, dar și comunitatea în general”.
Una dintre măsuri, potrivit expertului, ar fi informarea la timp a societății despre drepturile lor, dar și unde se pot adresa în cazul în care nu se simt în siguranță, sau le sunt încălcate drepturile.
„În comunitățile rurale este o lipsă acută de informare și de servicii. Aici trebuie campanii de informare nu pe hârtie și nu teoretic, servicii specializate, la fel în fiecare localitate prin intermediul sistemului educațional, social sau autoritățile publice”, a declarat președintele Centrului de Drept Caușeni, Ion Oboroceanu.
Potrivit psihologilor, traumele din copilărie, problemele în familie și relația din societate este unul din factorii care generează o gândire nesănătoasă, lucru care poate influența o persoană să aibă un comportament delicvent:
„Agresivitatea are motive specifice la fiecare individ aparte, care nu apar după naștere: Forma de viață, traumele din copilărie, comportamentul oamenilor în sfera socială, familială, mediul unde a crescut. În mare parte, cei implicați în evenimente nefericite, ca cele pe care le-am urmărit zilele acestea sunt oameni care sunt de partea cealaltă de realitate, cel puțin pe momentul în care comite fapta”.
În doar câteva săptămâni de la începutul anului curent, au fost semnalate mai multe incidente, care au stârnit îngrijorări în societate. Pe 13 ianuarie, o minoră de 11 ani a adus pe lume un bebeluș. Aceasta ar fi fost violată de tatăl vitreg, care a fost ulterior reținut și plasat în arest preventiv. Acum câteva zile o altă minoră, de 5 ani, ar fi fost victima unui abuz sexual. Micuța ar fi fost violată de bunicul său de 65 de ani. Bărbatul se află în arest preventiv și nu își recunoaște vina. Iar astăzi, polițiștii au reținut un adolescent de 17 ani, care și-ar fi violat bunica. Acesta și-a recunoscut vina.