Crește numărul raportărilor de abuz sexual online asupra copiilor. În doar nouă luni, Centrul internațional „La strada” a recepționat peste două mii de notificări despre fotografii și filmări cu micuți în ipostaze sexuale. În nouăzeci la sută din ele, copiii aveau vârste de până la 13 ani. Cel mai frecvent abuzurile din mediul online vizează fetele. Specialiștii susțin că acestea pot avea consecințe grave asupra copiilor și îi îndeamnă pe adulți să fie mai receptivi și să semnaleze fiecare caz de acest fel.
Pe măsură ce internetul și tehnologiile au avansat foarte mult în ultima perioadă, au apărut și mai multe riscuri și pericole pentru tineri. Laurențiu Marta este elev în clasa a noua. Acesta ne-a spus că acum trei ani a generat o situație de bullying în mediul online, în care au fost vizați mai mulți colegi de clasă.
„Am găsit o poză cu colegii mei din clasele primare și mi s-a părut destul de amuzant și am zis să o postez, să o vadă și ceilalți colegi, nu am făcut-o cu nici o intenție rea, nu am vrut să rănesc pe nimeni, dar la scurt timp am realizat că colegii fac diferite glume despre ei și în ultima secundă am realizat că trebuie să o șterg, am și șters-o, dar din păcate acea poză s-a salvat în dispozitivele colegilor și ei în continuare o postau.”
„Din experiența mea am întâlnit mai multe comentarii, spre exemplu, care mi sau părut răutăcioase și care aveau ca scop umilirea persoanei vizate. De asemenea, am fost martoră la transmiterea unor fotografii indecente care nu ar fi trebuit să ajungă în mediul online și mi-a părut rău de persoanele care au fost victime ele acestei hărțuiri.
„-Cum distingi tu lucrurile sigure din mediul online, de cele care sunt mai puțin sigure? -Depinde de situație, dacă ar fi ceva nesigur, m-aș alarma și aș raporta acest conținut, dar dacă m-aș simți în siguranță în acel moment cu siguranță aș continua activitatea.”
La fel de importantă este și conștientizarea părinților care trebuie să comunice cu copii lor despre situațiile în care pot deveni victime ale hărțuirii sau abuzului în mediul online.Tatiana Șantoan este mamă a doi copii. Femeia ne-a spus că supraveghează atât cât este posibil activitatea din online a copiilor.
„Este interzis să posteze poze, ceea ce fac în timpul zile, cum obișnuiesc alți copii, să nu se cunoască unde se află și ce fac, cât mai puțin să fie cunoscută viața lor personală pe rețelele sociale.”
„Comunicarea este un factor important în educația unui copil. Vrem sau nu, noi trebuie să fim alături de copii noștri, altfel trece prin momente de descurajare, atunci când copilul nu știe să soluționeze unele probleme și ar trebui să punem și noi umărul.”
În 2023, a fost lansată o campanie ce are drept scop creșterea gradului de conștientizare a publicului larg cu privire la problema abuzului sexual asupra copiilor în mediul online și crearea unui mediu online sigur pentru copii. De atunci au fost raportate mii de materiale cu copii și adolescenți în ipostaze sexuale.
„După aproximativ nouă luni de activitate este un număr foarte mare de materiale înregistrate, asta este o cifră care de fapt ne îngrijorează, pentru că nu ne-am așteptat la un număr atât de mare de raportări într-o perioadă atât de scurtă. În 97 la sută dintre cazuri e vorba de fete cu diferite vârste, cea mai vulnerabilă categorie, pot spune că este vârsta de 13-14 ani.”
Specialiștii spun că copiii nu sunt în stare să opună rezistenţă unui abuzator, iar adulţii trebuie să ştie cum să procedeze atunci când bănuiesc faptul că un copil este abuzat sexual.
Conform unor studii realizate în 2023, numărul cazurilor raportate de abuz sexual online asupra copiilor a crescut în ultimii patru ani cu 87 la sută, iar în prezent la nivel global sunt peste 32 de milioane de sesizări. În perioada lunilor februarie - martie în țară se vor desfășura mai multe acţiuni de promovare a siguranței pe internet.