Educație de calitate pentru fiecare copil din țară. A fost lansat proiectul național Rețeaua Școlilor Model care presupune modernizarea și reconceptualizarea a 35 de școli din țară, până în 2025. Deși proiectul presupune investiții de peste 70 de milioane de euro, Ministerul Educației, cu suportul partenerilor, își propune să renoveze în acest an primele zece instituții de învățământ pentru care au fost identificate 14,5 milioane de euro.
Ideea proiectului, lansat astăzi de Ministerul Educației și Cercetării a pornit de la rezultatele țării noastre la testarea internațională PISA 2023, care arată că 7 din 10 elevi din mediul rural încă nu ating nivelul minim de competențe la citire și matematică.
„Ar fi oportun să oferim posibilitate elevilor în special din localitățile mici să acceseze studii de calitate la nivel raional și să investim în crearea acestor poli de atracție în fiecare raion. Vorbim și de infrastructură, dar asta este un factor care permite ca procesul educațional să se întâmple acolo la cele mai înalte standarde. Dar ceea ce contează într-un final este modul în care sunt construite procesele în instituția de învățământ, disponibilitatea materialelor didactice și altele care transformă acea comunitate în una cu adevărat performantă”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
În cadrul evenimentului de lansare au fost anunțate cele 35 de școli, selectate din toate raioanele țării, inclusiv din municipiul Chișinău. Unul dintre criteriile de alegere a fost ca instituțiile să aibă minim 500 de elevi, dar să mai dispună de locuri libere pentru elevii care vor veni din localitățile din apropiere. Primele 10 instituții vor fi reparate în 2024 cu suportul partenerilor externi, fiind identificați, la moment, 14,5 milioane de euro.
„În aceste 35 de instituții de învățământ nu avem toate resursele imediat disponibile, dar faptul că am nominalizat o listă de priorități, înseamnă că pe viitor, atunci când vom identifica resurse, acestea o să meargă prioritar către aceste instituții de învățământ. Bineînțeles că investim și în celelalte instituții în funcție de posibilități, dar va fi o prioritizare”, a menționat Dan Perciun.
Astfel banii vor ajunge în școli prin intermediul mai multor proiecte, finanțate de partenerii străini și pe diverse segmente: infrastructură, aprovizionare cu apă, eficiență energetică, digitalizare, suport tehnic, formarea profesorilor, revizuirea curiculelor și altele.
„Proiectul de îmbunătățire a calității educației, finanțat de Banca Mondială, are drept scop modernizarea infrastructurii, dar și creșterea calității educației în țară. Astfel vor fi construite 3 licee, iar alte 15 școli și 15 grădinițe vor fi reabilitate, 200 de instituții vor fi asigurate cu echipament IT, iar profesorii și managerii școlari vor beneficia de programe moderne de formare continuă, precum și de instruire în utilizarea și întreținerea acestor sisteme IT”, a declarat, coordonatoarea principală a Băncii Mondiale, Carolina Odobescu.
„Punctul forte pe care îl avem este faptul că ne permite tuturor nouă să implicăm toate eforturile în același loc și ne va permite să aducem rezultate bune. Desigur trebuie să ridicăm standardele tuturor școlilor care au nevoie și împreună cu Banca Mondială și împreună cu alți parteneri putem să implementăm acest lucru. Trebuie să fim realistici, chiar dacă vrem mute nu putem face acest lucru. Nu putem să inspirăm și să motivăm și să ajungem să instruim fiecare profesor, dar putem să începem într-un grup de școli model”, a menționat reprezentata de țară UNICEF, Maha Damaj.
Astfel, școlile urmează a fi dotate cu săli de clasă și laboratoare moderne, echipamente IT, săli de sport, cantine, cabinete medicale prietenoase și sigure, săli de odihnă pentru elevi și profesori, stadioane, zone spații verzi și alte. De altă parte, se va investi în calitatea studiilor, astfel vor fi organizate cursuri de formare profesională și de creștere a competențelor digitale pentru profesori, vor fi reconceptualizate curriculele pentru a oferi mai multe flexibilitate, dar și debirocratizarea proceselor.
„Mai avem până la a identifica toate acele 70 de milioane de euro de care avem nevoie pentru a transpune pe deplin această viziune în realitate și sperăm că pe măsură ce ne reușește să implementăm reformele să ne ajustăm la legislația UE, vom putea să beneficiem de suport pentru a putea continua extinderea și realizarea pe deplin a misiunii Școlilor Model”, a mai punctat ministrul Educației.
Pentru a facilitata accesul elevilor din localitățile rurale la școlile incluse în rețea, au fost cumpărate deja 70 de autobuze școlare noi, cu suportul României, iar alte 10 vor achiziționate cu suportul PNUD și UE. Iar pentru anul următor se preconizează procurarea altor 70 de autobuze. De asemenea, copii transportați ar putea beneficia de alimentație gratuită, iar părinții din localitățile mici care vor decide să-și înscrie copiii la aceste școli vor beneficia de o alocație lunară de 50 de euro.