Gustul fructelor moldovenești cucerește Berlinul. În aceste zile, 17 producători autohtoni de fructe își prezintă produsele la Fruit Logistica 2024, una dintre cele mai mari expoziții internaționale dedicate industriei fructelor și legumelor proaspete. În cadrul evenimentului, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a discutat cu directorul Fruit Logistica Kai Mangelberger, despre realizările obținute de țara nostră în domeniul agricol în ultimii ani.
La Fruit Logistica 2024, producătorii din Republica Moldova își promovează merele, prunele, cireșele și caisele, în cadrul standului, anticipând ofertele pentru sezonul următor.
Prezent la eveniment, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a declarat că:„Fructele Moldovei sunt un simbol al calității și o dovadă a dăruirii noastre pentru practicile agricole durabile și responsabile. Vă invităm să gustați fructele Moldovei, să colaborați cu producătorii noștri și să faceți parte din succesul nostru.”
Standul Republicii Moldova captează atenția participanților și prin evenimentul de networking „Gustul fără frontiere”. Acesta a reunit importanți importatori de fructe, reprezentanți ai supermarketurilor și jurnaliști.
„Standul „Moldova - un gust deosebit” la Fruit Logistica 2024 a fost centrul atenției pentru importatori, datorită succesului record al Moldovei din 2023: 78 mii tone de prune exportate, clasându-se pe locul trei mondial, și creșteri marcante la exportul de struguri - 77 mii tone, cireșe - de 12,5 ori mai mult în UE”, a declarat Iurie Fală, directorul executiv al Moldova Fruct.
Potrivit lui Iurie Fală, o creștere înregistrează și exporturile de mere către țările europene, cu livrări în premieră în Suedia și Marea Britanie și o prezență activă în România. Destinații precum piețele din Asia și Orientul Mijlociu au devenit deja tradiționale pentru exportatorii de mere din Moldova, iar ponderea lor crește treptat în ultimii 5 ani.
În cadrule expoziției, Vladimir Bolea s-a întâlnit cu directorul Fruit Logistica Kai Mangelberger cu care a discutat despre realizările industriei agricole din Republica Moldova în domeniul producției și exportului de fructe. El a menționat că în ultimii 10 ani, industria a înregistrat progrese semnificative. Producătorii moldoveni au înființat livezi cu soiuri solicitate pe piață și dispun de rețele moderne de frigidere și case de ambalare.
„Consumatorii UE pot beneficia de o ofertă diversificată de fructe produse în Republica Moldova. Avem oameni muncitori, specialiști dedicați, sol fertil și climă favorabilă pentru a crește fructe de înaltă calitate și gust deosebit. În prezent, exportăm circa 400 de mii de tone de fructe proaspete pe tot parcursul anului”, a punctat viceprim-ministrul.
Din 2012, Moldova Fruct participă la Fruit Logistica. Datorită promovării eficiente și reputației solide dobândite, exporturile de fructe moldovenești au fost extinse în 42 de țări.