Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 965: Alerta lui Zelenski și mesajul NATO pentru Putin! Germania dezvăluie planurile Rusiei în Europa

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 719: Avantajul Rusiei, asigurarea lui Musk și dronă-surpriză! Ironia din Mongolia pe seama lui Putin

12 februarie 2024, ora 22:15

Unitățile ucrainene de apărare aeriană au distrus 14 din cele 17 drone Shahed lansate de Rusia în cursul nopții și o rachetă ghidată Kh-59, au transmis luni Forțele Aeriene ucrainene, în timp ce ministerul rus al Apărării a susținut că unitățile de apărare aeriană au distrus o dronă ucraineană în apropierea satului Maysky din regiunea rusă Belgorod. Dronele Shahed care terorizează Ucraina au ajuns și la noi. Câteva fragmente de dronă, cu o încărcătură de 50 de kilograme de substanță explozivă, au fost descoperite, ieri, la Etulia, raionul Vulcănești. Autoritățile dau asigurări că acum nu există niciun pericol pentru localnici, resturile de Shahed fiind deja evacuate. Alta ar fi fost situația, însă, dacă, la impactul cu solul, bomba s-ar fi detonat. Impactul ar fi fost devastator.  

Totodată, Kievul transmite că va produce anul acesta mii de drone kamikaze cu rază de acțiune de până la 1.000 de km, capabile să lovească Moscova și Sankt Petersburg, potrivit Money. Rusia este pe cale să se impună în războiul din Ucraina datorită unei rezerve mai mari de efective, a capacităţii sale militar-industriale de a produce mari cantităţi de arme şi muniţii şi a sprijinului oferit de ţări precum Coreea de Nord sau China, a avertizat luni şeful serviciului militar de informaţii al Norvegiei, potrivit AFP.  Totuși, șefa FMI, Kristalina Georgieva, avertizează că economia rusă încă are multe probleme de înfruntat, scrie CNBC. „Cred că economiei ruse îî va fi foarte greu din cauza emigrării masive şi a accesului redus la tehnologie din cauza sancţiunilor”, a arătat Kristalina Georgieva, notează ZF.

UPDATE Vladimir Putin pregătește economia Rusiei pentru un război lung, susține secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat „Welt am Sonntag”. El îi avertizează pe aliații occidentali că ar trebui să fie pregătiți pentru o confruntare care ar dura zeci de ani, scrie Cotidianul.

UPDATE Se decide pe unde vor fi livrate avioanele F-16 în Ucrainia. Rusia arată spre România și Moldova. La mijlocul lunii februarie, la Chișinău este programată să aibă loc o întâlnire a reprezentanților de Stat Major din Ucraina, Moldova și România, notează NewsWeek.

UPDATE Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că orice relativizare a clauzei de apărare reciprocă a NATO este „periculoasă” și a servit doar Rusiei, în urma comentariilor fostului președinte american Donald Trump care punea sub semnul întrebării prevederea cheie a alianței, scrie Reuters.

UPDATE Președintele ales al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat luni, 12 februarie, că țara sa nu va avea legături la nivel înalt cu Rusia până când Kremlinul nu va pune capăt războiului din Ucraina, informează publicația rusă independentă The Moscow Times.

UPDATE Serviciile de securitate letone au iniţiat o investigaţie împotriva eurodeputatei Tatiana Zdanoka, după ce un site rus găzduit de Letonia a descris-o drept un posibil agent al serviciului rus de informaţii externe FSB, relatează luni agenţia DPA.

UPDATE Pe 12 februarie, în timpul unui discurs la Summitul de la Dubai, Tucker Carlson a spus că a vorbit cu președintele Federației Ruse ”off the record” după interviu. El nu a dezvăluit conținutul detaliat al conversației, dar a spus că Putin este gata să facă un „compromis serios cu Ucraina”, scrie RBC. Acest text a fost copiat de pe Ziare.com ”Putin este gata”. Tucker Carlson a dat detalii despre discuțiile cu dictatorul rus, după terminarea interviului, scrie Ziare.com.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a suferit proceduri nechirurgicale sub anestezie generală pentru a rezolva o problemă a vezicii urinare, au spus medicii săi luni, dar este de așteptat să-și revină complet și să-și reia sarcinile normale marți, relatează Reuters.

UPDATE Baschetbalistul ucrainean Volodymyr Yermakov, în vârstă de 17 ani, a fost înjunghiat mortal sâmbătă seară la Düsseldorf, Germania, potrivit Federației de Baschet de la Kiev.  

UPDATE Rusia a lansat o rachetă hipersonică „Zircon” în timpul unui atac asupra Ucrainei din 7 februarie, a declarat luni şeful Institutului de Expertize Criminalistice din Kiev, un organism de cercetare ştiinţifică, relatează Reuters.

UPDATE O instanță din Moscova a anunțat luni că a dispus arestarea în absență a lui Andy Stone, purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, compania fondată și condusă de Mark Zuckerberg, acestuia fiindu-i aduse mai multe acuzații legate de terorism, relatează Reuters.

UPDATE Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a declarat, într-un interviu pentru HotNews.ro, întrebată dacă există un interes şi un pericol ca Rusia să influenţeze alegerile din România, că țara vecină, ca orice ţară care trece prin alegeri în acest an, reprezintă o ţintă pentru ruşi, transmite News.ro.

UPDATE A trecut un secol de la moartea lui Lenin în ianuarie 1924. Însă „idioții utili” - termen atribuit de obicei lui Lenin - mai bat și acum drumul Kremlinului pentru a difuza apoi mesajul Rusiei către Vest, scrie The Financial Times, publicație care consideră că ultimul personaj din acest lung șir de străini creduli e Tucker Carlson, un jurnalist al cărui interviu cu Vladimir Putin a fost difuzat săptămâna trecută, conform Rador.

UPDATE Procuratura poloneză a anunțat luni că a deschis o anchetă cu privire la un incident la granița polono-ucraineană în care fermierii polonezi care blocau punctele de trecere au aruncat pe drumuri cereale din Ucraina destinate Uniunii Europene, relatează AFP.

UPDATE Autoritățile de la Kiev le solicită celor de la Varșovia „să îi tragă la răspundere” pe fermierii polonezi care au oprit trei camioane la frontiera dintre Polonia și Ucraina și au vărsat cerealele ucrainene din aceste transporturi, relatează Reuters.

UPDATE Uniunea Europeană "va pierde" Serbia în favoarea Chinei dacă nu permite aderarea rapidă a acestei ţări la blocul comunitar şi ar trebui să facă acest lucru înainte de a admite Ucraina, a declarat premierul Ungariei, Viktor Orbán, într-un interviu, scrie Mediafax.

UPDATE Comentariile recente făcute de Donald Trump, candidat la preşedinţia SUA, cu privire la NATO ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru statele membre ale alianţei militare care nu au investit în apărare, le-a spus luni reporterilor premierul Estoniei, Kaja Kallas, potrivit Rador.

UPDATE Rusia a impus, luni, sancţiuni împotriva a 18 cetăţeni britanici, oficiali, universitari şi experţi în probleme ruse, pentru ceea ce, potrivit Moscovei, constituie o încercare de a demoniza Rusia şi a alimenta războiul din Ucraina, transmite Reuters.

UPDATE Fostul președinte al Mongoliei Tsakhia Elbegdorj l-a ironizat pe președintele rus Vladimir Putin și felul în care acesta încearcă să se folosească de istorie pentru a justifica invazia în Ucraina, relatează Business Insider. În interviul său cu fostul jurnalist Fox News Tucker Carlson, săptămâna trecută, Putin a vorbit timp de zeci de minute despre istoria rusă și europeană. Totuși, istoricii spun că o mare parte din cele povestite de el nu sunt reale. Pe de altă parte, Tsakhia Elbegdorj, care a fost președintele Mongoliei între 2009 și 2017, a ironizat argumentul lui Putin. El a distrinuit pe X, fosta Twitter, hărți care arată cât de mare era Imperiul Mongol, care a controlat o vreme părți mari din ceea ce este acum Rusia. „După interviul lui Putin, am găsit hărți istorice mongole. Nu vă faceți griji. Suntem o națiune pașnică și liberă”, a scris Elbegdorj, scrie Digi24.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UPDATE Comisia Europeană propune sancționarea a zeci de companii, inclusiv din China, acuzate că furnizează asistență logistică Rusiei pentru ofensiva militară în Ucraina, afirmă surse citate de grupul media Bloomberg. Propunerea vizează sancționarea a aproximativ 25 de companii, printre care se numără trei din China. Dacă propunerea va fi aprobată de Parlamentul European și de Consiliul UE, va fi prima dată când sunt sancționate direct firme din China de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina. De asemenea, ar urma să fie sancționate companii din Hong Kong, Serbia, India, Turcia, Sri Lanka și Thailanda, notează Gândul.

UPDATE Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat, luni, că nu există altă variantă la parteneriatul dintre Europa, NATO şi Statele Unite pentru a face faţă riscurilor de securitate tot mai mari, notează Reuters.

UPDATE Producătorii de armament germani pot conta pe faptul că guvernul de la Berlin va creşte cheltuielile militare şi va atinge ţinta NATO de 2% din PIB, a declarat luni, 12 februarie, cancelarul Olaf Scholz, adresându-le totodată un apel statelor membre UE să se îndrepte spre producţia de masă de echipamente militare, prin comenzi comune şi pe termen lung, scrie Agerpres, preluând agențiile AFP și Reuters.

UPDATE Faptul că Donald Trump a spus că SUA nu ar apăra aliații NATO care nu au cheltuit suficient pentru apărare este exact ceea ce președintelui Rusiei, Vladimir Putin, îi place să audă, a declarat luni ministrul olandez al Apărării, transmite Reuters.

UPDATE Furia s-a amestecat luni cu lacrimile în rândul rudelor unei familii ucrainene care a pierdut trei copii arși de vii într-un atac rusesc sâmbătă la Harkov, un mare oraș din nord-estul țării, potrivit AFP.

UPDATE Preşedintele ales al Finlandei, Alexander Stubb, a declarat luni că ţara sa ar trebui să rămână calmă şi să se concentreze pe apartenenţa la NATO, în ciuda comentariilor recente ale fostului preşedinte american Donald Trump cu privire la alianţa militară, relatează Reuters.

UPDATE Premierul maghiar Viktor Orban a spus că Ucraina ar trebui lăsată ca „zonă tampon” între Rusia și Occident, aliații oferind țării garanții de securitate. Liderul maghiar spune că Ucraina nu trebuie acceptată în UE sau NATO.

UPDATE Rușii au creat o barieră defensivă de 30 km, din garnituri feroviare, numită "trenul țarului", între localitățile Olenivka și Volnovakha, din regiunea ocupată Donețk, arată Institutul pentru Studiul Războiului. Imaginile din satelit din 10 mai 2023 și 10 februarie 2024 arată că trupele ruse au adunat într-un interval de nouă luni peste 2.100 de vagoane de tren. Șirul uriaș de vagoane ar putea fi folosit ca linie defensivă împotriva unei viitoare ofensive ucrainene. Linia respectivă se află la 6 km de front, într-o zonă care era relativ liniștită atunci când forțele ruse au început să creeze bariera feroviară.

UPDATE Rusia se află la ora actuală într-o situaţie mai puternică decât în urmă cu un an şi este pe cale să preia avantajul în război, a avertizat luni şeful serviciului militar de informaţii norvegian, Nils Andreas Stensones. Rusia poate mobiliza de trei ori mai multe trupe decât Ucraina, ea se adaptează sancţiunilor impuse de Occident mai bine decât se aştepta acesta din urmă, iar industria rusă este în prezent capabilă să producă suficiente muniţii, vehicule de luptă, drone şi rachete care să permită forţelor ruse "menţinerea efortului lor de război tot anul", a detaliat oficialul norvegian. Rusia beneficiază și de sprijinul militar al Coreei de Nord, Iranului, Belarusului şi Chinei. Cea din urmă nu furnizează Rusiei arme, ci "maşini, vehicule, electronică şi piese de schimb" utile pentru industria militară rusă. 

UPDATE  Un incendiu a izbucnit, luni dimineață, într-o unitate militară din Stavropol, un oraș în sud-vestul Rusiei. Potrivit autorităților locale citate de agenția de presă RIA Novosti, nu s-au înregistrat victime. Flăcările au cuprins parterul clădirii în care se află sediul unității și au fost stinse de pompieri. Cauza incendiului ar putea fi un scurt circuit al instalației electrice.

UPDATE Noul comandant al Forțelor Teritoriale de Apărare ale Ucrainei, Ihor Plahuta, numit duminică în funcție de președintele Volodimir Zelenski, a condus trupele Ministerului de Interne care au reprimat protestele din timpul revoluției de la Kiev, în 2013-2014, scriu publicațiile Ukrainska Pravda și Hromadske. Plahuta a coordonat aproximativ 400 de oameni care au înlăturat baricadele de pe străzi, iar presa a scris că pe 21 ianuarie 2014 a ieșit din sediul ministerului pentru a negocia cu protestatarii.

UPDATE Austria caută să adopte mai multe măsuri radicale, inclusiv încheierea contractului pe termen lung prin care OMV cumpără gaze de la Gazprom, a anunţat luni ministrul Energiei, Leonore Gewessler

UPDATE Ministrul Apărării Naţionale din România, Angel Tîlvăr, precizează, pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), că nu este niciun pericol de război, iar instituţia militară nu are în intenţie şi nu a analizat posibilitatea introducerii unei forme de pregătire militară obligatorie.

UPDATE Fermierii polonezi care protestează la granița cu Ucraina au vărsat, duminică, cereale din camioanele ucrainene la punctul de trecere a frontierei Yahodyn-Dorohusk. "Trei camioane conduse de cetățeni ucraineni au intrat în Polonia după ce au fost supuse procedurilor vamale. Participanții la acțiunile de protest nu i-au lăsat să treacă și au deschis semiremorcile, ceea ce a dus la vărsarea unei cantități de cereale pe drum. Șoferii s-au întors apoi în Ucraina", a transmis poliția poloneză. Nu s-au înregistrat altercații, dar a fost deschisă o anchetă.

UPDATE Grănicerii ucraineni au doborât o dronă care transporta 22 kg de droguri. Trei suspecți au fost arestați, iar aceștia dețineau alte opt drone, relatează Nexta.

UPDATE Moscova a impus luni sancţiuni împotriva a 18 cetăţeni britanici (oficiali, universitari şi experţi în probleme ruse), denunțând o încercare de a demoniza Rusia şi a alimenta războiul din Ucraina. Printre cei vizaţi de sancţiuni personale se află ministrul adjunct al Apărării, James Cartlidge, consilierul adjunct pentru securitate naţională, Sarah MacIntosh, directorul pentru submarine al Royal Navy, Simon Asquith, trimisul special al premierului britanic pentru Balcanii de Vest, Stuart Peach, şi lorzii Dan Hannan şi Michael Ashcroft. Universitarii sancţionaţi sunt istoricii Orlando Figes, Norman Davies, Timothy Garton Ash, Rob Johnson, David Abulafia, cărora li se adaugă experţii Roy Allison de la Oxford, Graeme Robertson de la University of North Carolina, Calder Walton de la Harvard şi James Sherr de la International Centre for Defence & Security din Tallinn.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezminţit luni informaţia conform căreia militarii ruşi utilizează reţeaua de comunicaţii prin satelit Starlink, controlată de miliardarul american Elon Musk, transmite Reuters.

UPDATE Elon Musk a reacționat după ce Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina a susținut că forțele ruse folosesc serviciul de internet prin satelit Starlink. "Mai multe informații false susțin că SpaceX vinde terminale Starlink Rusiei. Este categoric fals. Pentru o mai bună informare, niciun terminal Starlink nu a fost vândut direct sau indirect către Rusia", a scris miliardarul pe X.

UPDATE Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus 14 din cele 17 drone lansate de Rusia în cursul nopții și o rachetă de croazieră Kh-59, au anunțat luni Forțele Aeriene ucrainene, informează Reuters. Forțele Aeriene au precizat că Rusia a lansat, de asemenea, rachete de la sistemele de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune S-300, dar nu a precizat câte sau dacă acestea au atins vreo țintă.

UPDATE Lupta împotriva dezinformării venite din partea Rusiei şi creşterea sprijinului pentru Ucraina se află pe ordinea de zi a reuniunii miniştrilor de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei, care a are loc luni, în apropiere de Paris, relatează AFP. Noul şef al diplomaţiei franceze, Stéphane Séjourné, i-a invitat pe omologul său german, Annalena Baerbock, şi pe cel polonez, Radoslaw Sikorski, la o reuniune în format „Weimar" la Château de La Celle-Saint-Cloud, la periferia Parisului, un loc istoric deţinut de Ministerul Afacerilor Externe şi unde au venit cândva regina Elisabeta a II-a şi Jacqueline Kennedy, conform News.ro.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a susținut că unitățile de apărare aeriană au distrus o dronă ucraineană în apropierea satului Maysky din regiunea rusă Belgorod în noaptea de 11 februarie, relatează The Kyiv Independent. Ministerul a susținut pe Telegram că unitățile rusești de apărare aeriană au doborât drona în jurul orei locale 22:00. Nu au fost raportate pagube la infrastructură sau victime.

UPDATE Atacurile rusești de duminică asupra regiunii Herson au rănit cel puțin două persoane, potrivit guvernatorului local Oleksandr Prokudin, citat de Kyiv Independent. Trupele rusești au lovit satul Monastirske cu două bombe aeriene ghidate, rănind un bărbat de 43 de ani care se afla în curtea casei sale când a avut loc atacul. Un alt bărbat de 67 de ani a fost rănit la cap de schije în cadrul aceluiași atac, a spus Prokudin. Alte două bombe aeriene ghidate au lovit satul Kachkarivka, dar aici nu sunt încă informații privind posibile victime sau daune materiale.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 718: Bucăți de dronă în Moldova și tren uriaș de 30 km la Donețk! Șeful NATO îi răspunde lui Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 717: Explozii la Ismail, la granița cu România. Atac cu drone la Harkov
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Cancerul nu-i condamnare: Istoria unei moldovence care a învins boala cruntă
/VIDEO/ Cancerul nu-i condamnare: Istoria unei moldovence care a învins boala cruntă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Dezbateri la TV8: Ulianovschi, acuzat de Țîcu de faptul că a făcut parte din anturajul lui Plahotniuc. „Veți purta răspundere”
/VIDEO/ Dezbateri la TV8: Ulianovschi, acuzat de Țîcu de faptul că a făcut parte din anturajul lui Plahotniuc. „Veți purta răspundere”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 965: Alerta lui Zelenski și mesajul NATO pentru Putin! Germania dezvăluie planurile Rusiei în Europa

15 octombrie 2024, ora 22:10

Moldova se confruntă cu o opţiune decisivă în alegerile prezidenţiale de duminică şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, care se desfăşoară în umbra războiului din Ucraina vecină, scrie AFP. 

Rusia intenţionează să implice direct Coreea de Nord în războiul împotriva Ucrainei în această toamnă şi iarnă, a declarat Volodimir Zelenski. Totodată, procurorul general al Ucrainei subliniază că Brazilia trebuie să îl aresteze pe Putin, dacă acesta participă la G20, iar Germania dezvăluie planurile Kremlinului și avertizează că Rusia ar putea ataca NATO până în anul 2030.

UPDATE Patru cincimi dintre ucraineni susțin noua lege prin care sunt interzise grupurile religioase afiliate Rusiei, arată un sondaj publicat marți, în contextul în care Kievul încearcă să elimine o ramură a bisericii ortodoxe acuzată de cooperare cu Moscova, informează Reuters.

UPDATE Rusia intenţionează să încorporeze într-una dintre brigăzile sale de asalt circa 3.000 de soldaţi nord-coreeni care ar putea fi desfăşuraţi în provincia rusă de graniţă Kursk unde armata ucraineană a ocupat o porţiune de teritoriu, afirmă surse din serviciul militar de informaţii ucrainean (GUR) citate de publicaţia Kiev Post, preluată marţi de EFE și Agerpres.

UPDATE Peste 1.500 de instituții din Ucraina - școli, universități, hoteluri, centre de afaceri, redacții media, tribunale, ministere, dar și Ambasada SUA la Kiev - au primit scrisori luni, 14 octombrie, în care se anunța iminența unui „atac terorist” și „minarea” obiectivelor. De asemenea, peste 60 de misiuni diplomatice ucrainene din străinătate au primit mesaje similare, relatează Meduza.

UPDATE Cehia a decis să retrimită un ambasador la Moscova în următoarele luni, a anunțat marți Ministerul de Externe al țării, conform Politico. Relațiile dintre cele două țări au fost tensionate în ultimii ani din cauza unui scandal de spionaj și a invadării Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Precedentul ambasador al Cehiei în Rusia, Vítězslav Pivoňka, care îndeplinea această funcție  din 2022, a fost rechemat la Praga în mai, scrie G4media.

UPDATE Poliţia din Spania a confiscat 13 tone de substanţe chimice interzise, inclusiv „posibili” precursori de arme chimice, care aveau ca destinaţie Rusia, au anunțat, marţi, autorităţile iberice, relatează Reuters.

UPDATE Gigantul rus Gazprom, care a raportat pierderi de aproape şapte miliarde de dolari în 2023, a anunţat marţi, 15 octombrie, că intenţionează să vândă câteva complexuri turistice. Compania controlată de Kremlin, care stă pe cele mai mari rezerve de gaze din lume, înregistrase primele pierderi anuale în aproape un sfert de secol, după ce vânzările către pieţele europene profitabile au scăzut semnificativ după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie Ziare.com.

UPDATE Un tată de familie, separat de fiica sa pentru un desen ce denunţa ofensiva rusă împotriva Ucrainei şi condamnat la un an şi zece luni de detenţie pentru „discreditarea” armatei ruse, a fost eliberat marţi după ce şi-a ispăşit pedeapsa, a anunţat avocatul său, informează AFP, preluată de Agerpres.

UPDATE Vrăjitoarele ies la iveală atunci când se întunecă deasupra orașului Bucea, pentru că atunci încep să roiască dronele de atac rusești. „Vrăjitoarele din Bucea”, așa cum își spun ele însele, sunt o unitate voluntară de apărare aeriană formată aproape în întregime din femei, care ajută acum la protejarea cerului Ucrainei pe măsură ce tot mai mulți bărbați sunt trimiși pe linia frontului, explică BBC.

UPDATE Câteva mii de soldați din Coreea de Nord se antrenează în Rusia, iar până la sfârșitul anului ar putea fi transferați pe frontul din Ucraina, a declarat oficial din informațiile militar ucrainene, citat de Washington Post. Informațiile au fost confirmate și de surse ale publicației ucrainene Novoie Vremia, notează HotNews.

UPDATE La aproape două luni de la sosirea primului lot de avioane de luptă occidentale în Ucraina, aparatele F-16 fabricate în SUA au rămas în mare parte sub radar, ajutând în liniște la apărarea aeriană atât de necesară, scrie Newsweek.

UPDATE Șeful statului francez, Emmanuel Macron, însoțit de ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, i-a vizitat miercuri pentru prima oară pe soldații ucraineni antrenați în Franța. Este vorba de o întreagă brigadă interarme, adică un total de 2.300 de oameni, cea mai mare unitate de luptă ucraineană care se antrenează într-o țară europeană, în afara Ucrainei, scrie RFI.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a înaintat luni, 14 octombrie, Dumei de Stat un proiect de lege pentru ratificarea unui acord de parteneriat strategic cuprinzător între Rusia și Coreea de Nord.

UPDATE Armata rusă a atacat orașul ucrainean Nikolaev în noaptea spre 15 octombrie. Potrivit autorităților ucrainene, o femeie a murit, iar 16 persoane au fost rănite în urma atacului cu rachete. Femeia a decedat după ce a fost lovită de fragmente ale rachetelor. În prezent, se știe că 16 persoane au suferit răni și primesc asistență medicală necesară.

UPDATE NATO nu se va lăsa intimidată de amenințările Rusiei, ci își va menține sprijinul ferm pentru Kiev, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, în prima sa vizită la sediul misiunii Alianței pentru Ucraina din Wiesbaden, care urmează să preia de la SUA coordonarea asistenței militare. „Mesajul (către președintele rus Vladimir Putin) este că vom continua, că vom face ceea ce este necesar pentru a ne asigura că nu va obține ceea ce dorește, că Ucraina va învinge”, a declarat el potrivit HotNews.

UPDATE În cazul unui atac al Rusiei asupra Poloniei sau a statelor baltice, va exista un „răspuns imediat”. Aliații „vor lovi direct la Sankt Petersburg”, a declarat șeful Statului Major polonez, Raimund Andrzejczak, la Conferința pentru apărarea țărilor baltice din 11 octombrie. Potrivit lui Andrzejczak, dacă forțele ruse trec granița în Lituania, în „primul minut”, aliații vor viza toate activele strategice ale Rusiei pe o rază de 300 de kilometri. „Vom lovi direct la Sankt Petersburg”, a declarat Andrzejczak, potrivit New Voice of Ukraine, citat de HotNews.

UPDATE „Am discutat cu colegii noştri cum putem să ajutăm mai bine Ucraina în contextul în care atacurile Rusiei se vor intensifica înainte de sezonul rece şi facem acest lucru de o manieră coordonată în ceea ce priveşte sprijinul nu numai pentru Ucraina, dar şi pentru Republica Moldova”,  a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, după ce a participat la Luxemburg la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).

UPDATE Brazilia este obligată să îl aresteze pe preşedintele rus Vladimir Putin dacă acesta participă la summitul G20 de la Rio de Janeiro de luna viitoare, a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, pentru Reuters, scrie Mediafax. Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, fiind acuzat, printre altele, pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. Brazilia este membră a CPI şi, în aceste condiţii, trebuie să îl aresteze pe Putin dacă intră în ţară.

UPDATE Rusia se pregătește pentru o „confruntare militară directă” cu NATO, a declarat șeful serviciului german de informații externe, Bruno Kahl, potrivit politico.eu. Disponibilitatea Moscovei de a utiliza măsuri hibride și ascunse a atins un „nivel nemaivăzut până acum”, a spus Bruno Kahl, șeful BND, serviciul de informații externe al Germaniei, avertizând totodată că „o confruntare militară directă cu NATO a devenit o opțiune pentru Moscova”. Scopul Kremlinului este de a împărți Occidentul pentru a împiedica capacitatea Europei de a se apăra, în timp ce întărește armata rusă în pregătirea unui potențial atac, a spus Kahl parlamentarilor.

UPDATE Şeful serviciilor de informaţii germane, Bruno Kahl, a avertizat pe 14 octombrie că Rusia ar putea atinge puterea militară necesară pentru a ataca NATO până în 2030, potrivit The Kyiv Independent. Obiectivele principale ale Rusiei, a declarat el, includ înlăturarea SUA din Europa, retragerea graniţelor NATO la nivelul anilor '90 şi crearea unei „sfere de influenţă ruseşti” pentru a susţine o „nouă ordine mondială.”

UPDATE Ungaria și compania rusă Gazprom negociază un acord pentru livrări suplimentare de gaze în 2025, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto pentru RIA. „Am semnat deja un acord (suplimentar) pentru ultimul trimestru al acestui an, care acoperă noi volume la un preț competitiv. În prezent, negociem un acord pentru anul viitor”, a spus Szijjarto pentru agenția rusă de știri.

UPDATE Contractul pentru gaze rusești este toxic și poate fi înlocuit. Aceasta este logica adoptată de mulți oficiali europeni, în timp ce acordul de miliarde de dolari privind alimentarea Uniunii Europene cu gaze rusești prin Ucraina se apropie de final. Dar, cu toate că majoritatea Europei are surse alternative, pentru unele țări, în special Austria, Slovacia și Ungaria, tăierea completă a fluxului de gaze din Rusia ar fi foarte costisitoare și ar putea tulbura și alte piețe de pe continent, relatează Politico, citat de digi24.ro.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 964: Premieră, sclavi la drone și prognoza Germaniei. Mandiner: Putin vrea să ia Moldova fără soldați
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 963: Moscova anunță că a respins un atac ucrainean. Gazprom, contract gigant cu Serbia
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
 La mulți ani, Chișinău! Topul melodiilor celebre despre Capitala țării noastre
La mulți ani, Chișinău! Topul melodiilor celebre despre Capitala țării noastre
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie
/VIDEO/ Secretul banilor: Cum e afectată Moldova de războiul din Ucraina, aflăm de la președintele Camerei de Comerț și Industrie

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.