Franța, Polonia și Germania au acuzat Federația Rusă că a creat o rețea elaborată de site-uri web pentru a răspândi propagandă pro-rusă în scopul subminării guvernelor lor, avertizând cu privire la o răspândire în masă a acestui tip de conținut înainte de alegerile europene din iunie.
Națiunile occidentale au acuzat în repetate rânduri agenții ruși că folosesc rețelele de socializare și internetul pentru a răspândi informații false sau înșelătoare pentru a le submina, a promova Rusia sau a încerca să influențeze opinia publică din țările lor împotriva susținerii Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei rusești, relatează Reuters.
„Ne aflăm într-o perioadă de vulnerabilitate în contextul alegerilor europene și în ceea ce privește Franța, cu Jocurile Olimpice”, a declarat ministrul francez de externe, Stephane Sejourne, într-o conferință de presă comună cu omologii săi din Polonia și Germania.
Miniștrii au declarat că au creat un mecanism comun pentru a detecta și a răspunde la eventualele atacuri rusești pe internet.
Aceștia s-au întâlnit ca parte a eforturilor de revigorare a platformei de cooperare politică „Triunghiul de la Weimar” dintre Germania, Franța și Polonia, creată în 1991.
În cadrul unei conferințe de presă înaintea reuniunii, surse diplomatice franceze au declarat că VIGINUM, organismul francez de supraveghere care monitorizează interferențele digitale străine, a identificat aproximativ 193 de site-uri web care urmăreau să răspândească pe scară largă informații din surse pro-ruse, precum și din instituții de presă rusești.
Obiectivul pare a fi acoperirea conflictului ruso-ucrainean prin prezentarea pozitivă a „operațiunii militare speciale și denigrarea Ucrainei și a liderilor săi”, a declarat un diplomat francez, referindu-se la termenul folosit de Moscova pentru invazie.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins avertismentele europene privind „propaganda rusă”, spunând că orice lucru care contravine teoriilor predominante este acum etichetat drept propagandă de către Occident.
„Este evident acum că orice surse, mijloace de comunicare sau materiale de pe internet care nu îndeplinesc criteriile, care nu operează în cadrul curentului informațional principal și care încearcă să acopere evenimentele din diferite părți, sunt recunoscute imediat ca instrumente de propagandă. Acest lucru este absolut contrar idealurilor unei prese libere și demonstrează încă o dată disponibilitatea autorităților de a pedepsi mass-media care nu le place. Acest lucru se întâmplă des în Europa acum”, a spus Peskov, potrivit Reuters.