„România este principalul nostru susținător în procesul de aderare la Uniunea Europeană”. Declarația a fost făcută de viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, care întreprinde marți, 13 februarie, prima sa vizită de lucru la București.
Astfel, în cadrul întrevederi cu șefa diplomației de la București, Luminița Odobescu, s-a discutat despre următorii pași în parcursul european al Republicii Moldova și despre faptul că a fost demarată prima etapă a procesului de evaluare a legislației noastre cu cea a UE.
„I-am mulțumit doamnei ministră pentru suportul necondiționat de care țara noastră a beneficiat și beneficiază în continuare din partea României. Fără îndoială, România este principalul nostru susținător în procesul de aderare la UE și ne bucurăm să avem alături un prieten și partener de încredere”, se arată într-un mesaj al Cristinei Gherasimov publicat pe pagina sa de Facebook.
Totodată, au fost analizate modalitățile prin care se poate prelua și aplica în practică exemple concrete din experiența României în procesul de aderare.
În acest sens, s-a convenit să fie intensificat cooperarea dintre Biroul pentru Integrare Europeană și Ministerul Afacerilor Externe al României, dar și alte instituții relevante în acest proces.
„În încheiere, am reiterat că relațiile dintre Republica Moldova și România sunt mai puternice ca niciodată și vom continua să le aprofundăm în spiritul parteneriatului nostru strategic și a comunității de limbă, cultură și istorie”, a conchis Gherasimov.
Republica Moldova a dat start săptămâna trecută procesului de evaluarea a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene. În cadrul reuniunii de miercuri, de la Bruxelles, cu echipa Comisiei Europene, condusă de către Gert-Jan Koopman, șeful Direcției Generale Vecinătate și Negocieri de Extindere a UE, a permis echipei guvernamentale din R. Moldova să facă cunoștință cu cei cu care va lucra pe parcursul procesului de negocieri.
„Screening-ul”, cunoscut și ca examinarea analitică a acquis-ului Uniunii Europen, corpusul de legi ale UE aplicabile în UE, reprezintă stadiul de pregătire a negocierilor de aderare.
Procesul de examinare este împărțit în 35 de capitole, grupate în 6 clustere. Acesta este de o importanță vitală, deoarece constituie baza negocierilor bilaterale dintre UE și diferitele țări candidate.
Examinarea este un exercițiu formal și tehnic efectuat de Comisia Europeană în vederea pregătirii negocierilor de aderare.
Exercițiul permite țărilor candidate să se familiarizeze cu acquis-ul și obligațiile pe care le presupune acesta, întrucât țara candidată trebuie să poată implementa acquis-ul, și, prin urmare, contribuie la pregătirile lor pentru aderare.
În timpul negocierilor de aderare se poate efectua o examinare suplimentară dacă legislația UE a fost actualizată.
Primul capitol cu care R. Moldova începe procesul de evaluare a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene este justiția.