În pofida valului de proteste, ministrul Agriculturii sugerează că pentru fermieri s-a făcut cât s-a putut. Vladimir Bolea a ieșit în fața presei ca să ne amintească despre toate măsurile luate până acum, fără să promită ajutoare suplimentare. Totuși, oficialul a spus că, dacă se insistă, este gata să se vadă cu protestatarii.
UPDATE Ministrul Agriculturii susține că nu a primit până acum o solicitare oficială din partea agricultorilor care protestează, respectiv nu poate veni cu un răspuns: „Eu nu am văzut solicitările ca să le pot comenta”, a spus Vladimir Bolea, menționând că este deschis pentru dialog.
UPDATE Între timp, Poliția anunță că, în contextul acuzațiilor aduse de către fermieri, precum că noaptea trecută pe traseul Leușeni pe care l-au blocat au intervenit mascații pentru a-l debloca, „precizăm că la fața locului nu au fost implicate forțele speciale și nu au intervenit mascații, iar aceste declarații sunt false”.
Polițiștii responsabili de menținerea ordinii publice au fost prezenți, ca la oricare alt eveniment de acest gen, pentru a menține ordinea publică, având o comunicare cu persoanele, cu atât mai mult că în jurul orei 21:00 au început altercații pe traseu între șoferii de TIR și fermieri.
„Catalogăm aceste acuzații drept o provocare în adresa Poliției, menită să dezinformeze societatea.
Solicităm repetat fermierilor o conlucrare cu forțele de ordine, pentru a nu prejudicia cetățenii și activitățile acestora, dar și pentru a evita situațiile de genul celor care au fost aseară cu alți conducători auto. Recomandăm persoanelor care au adus acuzații Poliției, să publice măcar o secvență video în care așa cum declară ”au intervenit mascații”, se arată în comunicatul Poliției.
UPDATE Totodată nu pot fi comparate pierderile producătorilor care au obținut o roadă mică de 6-7 tone de cereale la hectar, cu producătorii din sudul țării care au avut pierderi de 100% din cauza secetei.
„Noi am făcut o investigație, ne-am întâlnit cu ei, am stabilit această problemă. Diferența dintre 0 și 7 tone la ha, este evidentă, atunci ministerul a propus ca aceste 50 de milioane de lei să fie oferiți preponderent celor care suferit din urma secetei. Măsurile de suport sunt considerabile”, a menționat ministrul Agriculturii.
De asemenea Ministerul ar fi investigat situația în baza datelor oferite de Serviciul Hidrometeorologic, privind localitățile afectate de secetă, au fost analizate listele agenților economici care au avut de suferit, astfel banii vor fi oferiți în funcție pierderile suportate.
„Sumele se vor ridica în felul următor: de 1000, 1500, 2000 sau 2500 de lei la ha în funcție de pierderi. Agricultorii din Cantemir si Cahul vor primi câte 2500 de lei/ ha de porumb, ei care au înregistrat pierderi de 100%”, a mai punctat Bolea.
În următoarele zile, decizia privind suportul pentru producătorii, afectați de secetă și grindină, va fi publicată în Monitorul Oficial, respectiv agenții economici vizați sunt îndemnați să pregătească pachetul de acte necesar pentru a putea beneficia de ajutor.
UPDATE Ministerul Agriculturii insistă pe oferirea suportului țintit pentru agricultorii agricoli care au cu adevărat nevoie, pentru a nu afecta lanțul valoric. Prin urmare, potrivit ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, prioritar de ajutor vor beneficia producătorii agricoli de cereale, cu destinație de export și care au avut cel mai mult de suferit de pe urma secetei și altor calamități naturale.
„Nu putem compara producătorii din centrul țării care au obținut o roadă de 5-6 tone de cereale la hectar, cu cei din sudul țării care au obținut doar 2-3 tone de cereale la ha. Trebuie să ținem cont de cei cărora le este mai greu. Sau în cazul porumbului, situațiile sunt diferite și e nevoie de acționat țintit, nu generalizăm ca să salvăm economia și agricultura”, a declarat Vladimir Bolea.
Cât despre cele 400 de mii de tone de motorină, promise de România, Vladimir Bolea spune că mingea este la fileul autorităților din țara vecină care urmează să facă schimbări în acte. Bucureștiul a anunțat în iulie 2023 că va trimite combustibili pentru fermierii moldoveni, însă autoritățile noastre nu au putut identifica timp de mai multe luni o companie de transport și spațiul necesar pentru depozitare. Abia după trei licitații eșuate a fost identificat un agent economic. Chiar și așa, nu se știe când motorina va ajunge la Chișinău.
Tot astăzi, Bolea a anunțat că va fi creat un Consiliu, care să discute și să vină cu soluţii eficiente pentru sectorul agricol. Din acesta vor face parte fermieri și experți în agricultură. Acesta va analiza situația din teritoriu și va ține legătura cu producătorii din toate zonele țării. Structura ar urma să fie creată până la finele acestei săptămâni, dă asigurări ministrul. La sfârșitul anului trecut, după protestele fermierilor, a mai fost creată o comisie care urma să identifice soluții pentru agricultorii aflați în dificultate, însă până acum aceasta s-a ocupat doar de colectarea dosarelor și nu a înaintat nicio propunere.
TV8.md reamintește că pe 12 februarie, fermierii au închis cu tractoarele drumul către vama Leușeni, iar în regiune s-a înregistrat flux sporit de vehicule. Către ora 21:00, 120 de camioane, 5 autobuze, 4 microbuze și 130 de pasageri erau blocați.
Agricultorii care protestează susțin că fără sprijinul statului, marea majoritate nu va putea efectua în primăvară lucrările agricole cu respectarea nivelului minimal tehnologic, mai ales în condițiile când livrarea motorinei române întârzie. La ședința Guvernului de săptămâna trecută s-a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei din bugetul de stat pentru 400 de agenți economici, care au înregistrat pierderi semnificative în urma secetei din 2022 și a grindinei de anul trecut. De ajutor vor beneficia inclusiv circa 180 de fermieri din Cahul, a anunțat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. El a declarat că asta e tot ce pot să facă autoritățile în acest moment, iar ieri nu a comentat protestul fermierilor.