Uniunea Europeană intenționează pentru prima dată să sancționeze companiile din China și din alte țări, inclusiv Turcia, India și Serbia, pentru că au ajutat Rusia să eludeze sancțiunile și să cumpere bunuri cu dublă utilizare, în special piese pentru mașinăriile de război ale lui Putin, au declarat mai mulți diplomați pentru Politico.
Blocul vrea să finalizeze al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei înainte de 24 februarie, care ar marca doi ani de când Putin a ordonat invadarea pe scară largă a Ucrainei. De asemenea, Comisia Europeană a îndemnat guvernele naționale să ia „acțiuni concertate” pentru a înăspri aplicarea sancțiunilor.
Președintele Consiliului UE, Charles Michel, l-a notificat lui Xi Jinping, la un summit de la Beijing, din decembrie, că Europa a întocmit o listă de companii suspectate că furnizează Rusiei bunuri cu dublă utilizare, care pot avea atât uz militar, cât și civil.
De asemenea, pe listă mai este o companie din Kazahstan, una din Thailanda, una în Turcia, una în Sri Lanka, una în India și una în Serbia, precum și alte 11 entități din Rusia, pentru un total de 21 de noi listări.
În efortul de a opri economia de război a Moscovei să producă drone, tancuri și rachete ghidate, UE și aliații G7 au interzis propriilor companii să exporte bunuri cu dublă utilizare, cum ar fi microelectronica sau rulmenți. Dar intermediari din alte țări precum Emiratele Arabe Unite, Serbia, Kazahstan și China au apărut rapid pentru a vinde cantități suspect de mari din aceste produse europene către Rusia.
Referitor la Republica Moldova, o investigație recentă a colegilor de la Europa Liberă, demonstrează că, capitalul rusesc de stat și privat are în continuare o prezență în țara noastră.
Au fost identificate trei companii din Republica Moldova au vândut, în 2022 – 2023, unor companii aeriene din Federația Rusă componente pentru avioane în valoare de circa 15 milioane de dolari, menționează sursa citată. Este vorba de Airrock Solutions, Maxjet Service și Aerostage Services, care ar produce diverse piese mici și care ar putea servi mașinăriei ruse de război, cum ar fi utilaje microelectronice sau elemente pentru motoarele avioanelor, inclusiv a celor de vânătoare MIG, dar și componente pentru rachete.
Presa internațională a relatat despre numeroase cazuri în care Rusia folosește terțe țări, care nu sunt vizate de sancțiunile internaționale sau nu au aderat la acestea, pentru a face rost de componente occidentale vitale pentru diferite industrii, inclusiv cea a aviației civile.
Republica Moldova s-a aliniat treptat la mai multe runde de sancțiuni europene împotriva Federației Ruse, introduse ca urmare a invaziei rusești la scară largă în Ucraina, dar nu la toate. Uniunea Europeană cere tot mai insistent Moldovei, să se alinieze treptat tuturor regimurilor de sancțiuni europene împotriva Rusiei.
Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului politicii externe și de securitate europene, Josep Borrell, a declarat Europei Libere că eludarea sancțiunilor de către Rusia prin intermediul unor terțe țări este un subiecte de „mare îngrijorare” pentru UE.
Stano spune că Republica Moldova a promis Uniunii Europene să nu permită ocolirea sancțiunilor europene și că a făcut deja „progrese considerabile” pentru a se alinia acestor sancțiuni. Dar guvernul de la Chișinău „trebuie” să ia măsuri în legătură cu „întrebările privind presupusele livrări în Rusia ale unor componente de către companii moldovenești”, a mai spus Stano.