Concursul pentru alegerea unui nou procuror general ar putea fi suspendat. Avocatul Serghei Perju a contestat, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), prin care a fost exclus din concurs. Perju susține că motivele prezentate de CSP ar fi ilegale și i-ar încălca drepturile.
Avocatul mai spune că ar fi fost exclus abuziv din concurs și că CSP ar fi încălcat Constituția, Codul Administrativ și Legea cu privire la Procuratură.
Serghei Perju a fost exclus din concurs pentru șefia Procuraturii Generale, pentru că nu ar fi depus referință de la ultimul loc de muncă. Avocatul declară că anumite puncte din Regulamentul de desfășurare a concursului ar fi ilegale și excesive și ar încălca art. 17 alin. 6 din Legea cu privire la Procuratură, unde „nu există condiția prezentării referinței de la ultimul loc de muncă ca și motiv de excludere (această condiție există doar pentru candidații la funcția de procuror, nu procuror general)”.
Totodată, potrivit lui Perju, în cererea de înscriere la concurs a explicat că „nu este cazul depunerii unei referințe de la ultimul loc de muncă”, întrucât el ar fi trebuit să semneze eventuala referință, fiind coordonatorul societății de avocatură.
Al doilea motiv care a dus la excluderea lui Perju se referă la depunerea unui înscris peste termenul limită stabilit, mai exact, adeverința emisă de Baroul București pe 4 ianuarie 2024. Perju explică că adeverința a fost depusă cu întârziere, fiindcă solicitarea Aparatului CSP a venit abia pe 2 ianuarie 2024.
Contestația lui Serghei Perju a fost înregistrată la Curtea Supremă de Justiție pe 14 februarie.
Am încercat să obținem o reacție de la Consiliul Superior al Procurorilor, însă până la această oră nu ni s-a răspuns la apeluri.
Nu e prima dată când Serghei Perju contestă decizii luate în cadrul unui concurs pentru șefia Procuraturii Generale. În 2019, avocatul a cerut anularea hotărârii prin care Alexandr Stoianoglo a fost ales procuror general. Atunci, Perju a fost exclus din concurs după etapa de interviu și declara că concursul ar fi fost viciat și ilegal. Ulterior, Curtea de Apel i-a respins solicitarea.
TV8.md reamintește că patru din cei șase candidați la șefia Procuraturii Generale au fost admiși la etapa de interviu. Este vorba despre procurorul Igor Demciucin, procurorul Octavian Iachimovschi, actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, și juristul Andrei Coca.
Avocatul Ilie Rotaru a fost exclus din concurs pentru neîntrunirea unor condiții stipulate, iar avocatul Serghei Perju nu a ajuns la etapa de interviu, fiindcă a depus la concurs un dosar incomplet.
Postul de procuror general a devenit vacant după ce șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul prin care Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcție, iar concursul a fost anunțat pe 22 octombrie, fiind ulterior prelungit până pe 29 decembrie.
Pe 28 decembrie, majoritatea parlamentară a votat în prima lectură simplificarea procedurii de alegere a procurorului general. Acesta ar urma să fie ales din cei care vor obține majoritatea voturilor din partea Consiliului Superior al Procurorilor. Până acum, acesta era ales după cel mai mare punctaj oferit de membrii CSP după etapa interviu.
Proiectul privind procedura de selecție a procurorului general a fost criticat de mai multe ONG-uri. În declarația semnată de 17 organizații non-guvernamentale este menționat că proiectul votat la 28 decembrie 2023, în prima lectură de Legislativ, „reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a procurorului general și reprezintă un regres față de situația existentă”.
Ulterior, proiectul respectiv a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței din 18 ianuarie a Parlamentului. Solicitarea a fost făcută în plen de autorul proiectului, Igor Chiriac. Contactat de TV8, deputatul PAS a comunicat că proiectul urmează să fie reexaminat și completat și apoi va fi prezentat din nou în Parlament, după ce va fi avizat de Comisia juridică, numiri şi imunități.