Astăzi și-au reluat protestele și transportatorii. Aceștia au ieșit cu microbuzele în Piața Marii Adunări Naționale, supărați pe noile modificări legislative în domeniul transportului rutier. Timp de o oră, trei benzi de circulație din centrul capitalei au fost blocate de cele 150 de microbuze, iar organizatorii spun că nu vor renunța la proteste până solicitările lor nu vor fi respectate.
În jur de 150 de șoferi și-au parcat microbuzele de rută pe trei benzi din Piața Marii Adunări Naționale, făcând extrem de dificilă circulația pentru ceilalți participanți la trafic. Manifestanții sunt nemulțumiți de noua lege pentru transportul rutier. Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, susține că noile prevederi legislative îi obligă pe transportatori să utilizeze aparatul de casă pentru eliberarea biletelor, iar asta le va aduce cheltuieli mai mari companiilor de transport, spune el.
„Pentru că noi, Ministerul Infrastructurii, vă obligăm să cumpărați aparat de casă, care vor fi conectate la un sistem care va fi gestionat de o companie privată, iar pentru că această companie privată vă gestionează fluxurile de înmânare a biletelor, le veți plăti comision”, a spus președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa.
Și scoaterea intervalelor de timp dintre curse îi nemulțumește pe transportatori.
„Scoaterea orei care va duce la competiții de viteză pe traseu, adică dispare intervalul, ca urmare se va concentra transportul doar la orele de vârf. La restul orelor, transport nu o să fie. Venitul respectiv o să fie împărțită nu la doi, dar la patru, la cinci, la șase”, a spus membrul Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Anatolie Munteanu.
Reprezentanții companiilor de transport spun că, potrivit noilor modificări, transportatorii sunt obligați să aibă conectate microbuzele la sistemul GPS. Ei cred că pe spatele lor cineva vrea să se îmbogățească, așa cum, în proiectul de hotărâre este indicat și prețul exact al unei instalații, respectiv, indirect se sugerează și compania de la care urmează să fie achiziționate.
„Logica este foarte simplă. Domnul Marian cred că vrea să câștige bani. La 10 mii de mașini, câte 500 de euro pentru GPS au inclus deja în proiect. Iată 5 milioane de euro. - Dar pentru ce sunt aceste GPS-uri: - Nu-i clar, nu-i clar. Introducem GPS pentru că vrem să ne adaptăm la legislația europeană, deși legislația europeană nu prevede asta”, a menționat membrul Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Anatolie Munteanu.
Reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto cer Legislativului să anuleze noile modificări, iar dacă nu vor fi auziți, spun că vor continua protestele.
„Data viitoare vom fi mai mulți și mai serioși. - Protestul va avea loc și prin sistarea curselor? - Da. Protestele vor continua și vor continua prin alte metode și cu alte condiții”.
Într-un mesaj pe pagina sa de facebook, deputatul Radu Marian, spune că modificările legislative din domeniul rutier, care vor intra în vigoare la începutul lunii viitoare, sunt făcute pentru a facilita o concurență sănătoasă și mai multe opțiuni de deplasare pentru călători. Radu Marian mai spune că aceste măsuri sunt binevenite atât pentru pasageri, cât și pentru transportatorii care vor să lucreze onest.