Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1057: Alertă națională, pene de curent și lupte grele pe front! Volodimir Zelenski e în Polonia

/VIDEO/ Sub un procent din pădurile țării este dat în arendă. De la an la an, tot mai mulți chiriași întorc bucățile de pădure statului

missing
18 februarie 2024, ora 10:00

Din cele aproape 340 de mii de hectare de pădure, pe care le gestionează Agenția Moldsilva, aproape 3 mii sunt date în arendă. Până în 2016, pădurile puteau fi închiriate fie pentru relaxare, fie pentru vânătoare, chiar și pentru 49 de ani. S-a dat undă verde pentru arendare printr-o hotărâre de Guvern, semnată de Vasile Tarlev, în 2008. Imediat, sute de oameni s-au grăbit să-și ia bucăți de pădure, numărul de contracte ajungând la aproape 900. Dintre acestea, au rămas acum doar o treime, în valoare totală de 4,2 milioane anual. Pe terenurile arendate, sunt o mulțime de restricții, cum ar fi să nu se taie copaci sau să nu se ridice construcții greu de demolat. În realitate însă, abuzurile sunt la ordinea zilei. 

Scandalul iscat în jurul cartierului Poiana Domnească, de langă orașul Durlești, este unul dintre cele mai cunoscute atunci când vorbim despre luarea în arendă a pădurii, pentru a construi case. Firma Batami încheiase un contract de arendă pentru 40 de hectare, pe care urma să construiască 88 de case de vacanță. Deși legislația obligă arendașii să ridice doar construcții ce pot fi ușor de demontat, colegii noștri de la Cutia Neagră Plus au surprins în decembrie 2020 un grup de muncitori, care montau fundații de beton.

Am revenit, după trei ani distanță, pe terenul discordiei și am constatat că, de la înălțime, construcțiile betonate nu se mai vedeau. Aflăm că arendașul le-a demolat, iar pe acest caz se desfășoară o urmărire penală. 

„În perioada lunii iunie 2021, dlui din propriile resurse financiare, dar s-a demolat doar ce e la sol, a mai ramas ceva in sol. Agentia Moldsilva a suspendat contractul de arenda. Este un dosar mai complicat, cu implicarea multor persoane cu funcții de raspundere in anii trecuti. - Ne puteți da nume? - nu, ca este urmărire penală”, a spus șeful direcției juridice de la Agenția Moldsilva, Petru Ostafi.

Între timp, directorul companiei care a arendat cele 40 de hectare din pădurea de lângă Durlești susține că proiectul este absolut legal, la fel ca și prima etapă a lucrărilor și speră să obțină în instanță dreptul de a reveni la construcția caselor de vacanță. Acesta este un caz când pădurea este luată în arendă în scopuri de recreere. Doritorii puteau să închirieze pădurea și în scopul cinegetic, mai simplu spus pentru vânătoare. Potrivit legislației, arendașii nu pot ridica pe terenuri construcții complexe, din beton. Nu pot construi în interiorul pământului. Pot amenaja, de pildă, un foișor, ori o casă din bârne, astfel încât, la expirarea perioadei de arendă, să poată fi demolate fără dificultăți. Sunt foarte dese situațiile în care arendașii au comis abuzuri și au construit adevărate case din contul pădurilor. 

„Sunt cazuri de edificare a construcțiilor capitale, noi efectuam controale stabilim prejudiciile, informam IPM pentru aplicarea amenzilor. Dar sunt cazuri si mai grave, mergem aici cu plângeri și informam Procuratura”, a spus șeful direcției juridice de la Agenția Moldsilva, Petru Ostafi.

Aceste verificări sunt efectuate de reprezentanții Agenției Moldsilva. Dar, sunt prea puțini angajați pentru volumul mare de lucru.

„Agenția are așa competențe, noi desfășurăm controale. După lege, nu mai puțin de o dată pe an. /Din păcate, personalul este foarte puțin și nu avem timp să o facem. Deja venim cu dispoziții și punem în sarcina întreprinderilor silvice. Facem controale planificate care se desfășoară primăvara și toamna”. 

Cum a început arendarea pădurilor în Republica Moldova? Ne întoarcem în februarie 2008, atunci când cabinetul de miniștri, condus de Vasile Tarlev a semnat o hotărâre de de Guvern, prin care a dat undă verde pentru chiria plantațiilor forestiere. 

„În februarie, iată suntem în februarie 2008, la solicitarea lui Voronin, guvernul Tarlev aprobă acea Hotărâre de Guvern și imediat se nasc, în câteva luni, până la sfârșitul anului 2008, câteva sute de contracte. Acele sute de contracte sunt publice și dacă o să verificați anul 2008 până în 2009 când pleacă comuniștii de la guvernare, o să descoperiți acolo contracte, nume sonore, oamenii nu se rușinau, așa era democrația în acea perioadă, nu se rușinau să-și ia pădure în arendă și respectiv o să descoperiți foarte multă protipendadă din acea perioadă, mai mari din politică și din alte instituții ale statului, care au luat câte o bucată de pădure în acest sens. Nu se temeau de nimeni, nu se temeau de public, respectiv și-au făcut acest hatâr fără absolut nici un fel de problemă”, a declarat fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu.

Fenomenul pădurilor luate în chirie a fost suspendat în 2012 și încetat în 2016, atunci când au fost introduse modificări la prima hotărâre de Guvern, semnată de Vasile Tarlev, la insistențele Ministerului Mediului, condus în acea perioadă de Valeriu Munteanu. Într-un interviu, fostul ministru ne-a dezvăluit că au fost exercitate presiuni pentru ca modificările să nu fie votate. În cele din urmă, documentul a fost votat, ceea ce a atras după sine o majorare de 5 ori a prețului pentru arenda în scopuri de recreere: de la 4 mii la 19 mii de lei per hectar. Au fost și alte modificări importante, menirea cărora a fost de a determina arendașii, de rea credință, să întoarcă pădurea înapoi statului. 

„Anumite daune nu am putut să le reparăm și vă explic de ce. În perioada 2008-2015 s-au născut aproximativ 100 de case deja date în exploatare, și pădurea a și fost sustrasă. Zic sustrasă, în sensul de furt din avutul public după următoarea schemă. Decizia lui Tarlev nu doar a permis arenda pădurii, dar a permis și construcții așa zise ușoare. - Ușor demontabile. - Da, ușor demontabile care pentru toată lumea ar fi de înțeles un foișor. Iată închipuițivă că acel foișor, în 2015 când am venit la minister, erau case cu beciuri, cu bazin, cu teren de fotbal, iar proprietarii încercau să ne spună că orice este ușor demontabil. Am scris în acea hotărâre din 2016 că nu pot avea loc aceste jumătăți de măsură și respectiv s-au oprit construcțiile de beton în pădure. Nu o să vedeți nici un certificat de urbanism, nu o să vedeți nici o decizie care a permis în continuare acest lucru. Mai mult decât atât, având în vedere că Moldsilva era în subordinea Ministerului Mediului, pe mandatul meu de ministru m-am asigurat că nu vom da nici un act permisiv în acest sens. Arhicunoscut este contractul de la Durlești, unde s-a dorit parcelarea și respectiv construcția unui orășel acolo și noi nu am permis și au generat foarte multe dosare penale, urmăriri și nu s-a reușit furarea acestui teren”.

Fostul ministru a explicat schema prin care anumiți arendași abuzau de pădure. 

„- La 49 de ani, când expiră acest contract ce se întâmplă mai departe? - Au existat sau există cel puțin cincizeci de case care au fost construite, s-a mers cu hotărâri de judecată pentru aprobarea acestor case și după care cumpărarea terenurilor aferente. - Legalizarea acestora. - Din punct de vedere al legislației Republicii Moldova, atâta timp cât cineva are o decizie de judecată irevocabilă, atunci pădurea a fost scoasă din proprietatea statului și transmisă pe căi iată, necinstite, acestor proprietari, dacă nu cumva există vreun dosar penal în care poate fi revăzut acest contract. - Proprietarul își legalizează casa sau și pământul de sub casă? Există diferențierea asta în instanță că tu ești proprietar pe construcție, dar pământul de dedesupt este în continuare din fondul forestier, luat în folosință, pe 49 de ani? - O bună parte din aceste terenuri nu au putut să fie furate până la urmă din proprietatea statului pentru că ne-am opus, pentru că am făcut reglementări și, din păcate, mulți continuă demersurile lor în instanța de judecată pentru a obliga Moldsilva să le înregistreze acele bunuri construite deja, case. Sunt diferite forme, nimeni nu scrie că e casă direct, spun că e un spațiu pentru recreere chiar dacă are bazin, chiar dacă are beci, chiar dacă are stadion de fotbal”. 

Zile la rând, am tot purtat discuții cu fostul premier comunist, Vasile Tarlev, în încercarea de a obține un interviu televizat, la subiectul pădurilor date în arendă. În schimb, ne-a răspuns în scris. Acesta consideră că închirierea pădurilor nu este un lucru dăunător, ci doar că procesul trebuie monitorizat de instituțiile statului, iar dacă există încălcări, să fie semnalate cazurile. 

„Arenda plantațiilor forestiere și pădurilor este o practica europeana și mondiala. În așa mod la maximum este necesar sa implicam oamenii in procesul de protecție a florii și faunei. Cred că este o practica bună. Însă este necesar ca structurile statului sa elaboreze mecanismul eficient de exploatare și monitorizare. Ce tine de procesul și deciziile autorităților cui de a încredința arenda și monitorizarea procesului este responsabilitatea persoanelor abilitate. În caz de încălcarea legislației și condițiilor contractuale este necesar sa fie luate măsuri urgente și eficiente dar nu de a anula procesul”. 

În prezent, circa 0,8 la sută din pădurile aflate în gestiunea Agenției Moldsilva sunt luate în arendă, fiind vorba de circa 2,9 mii de hectare. Marea majoritate sunt în scop cinegetic, pentru că vânătoarea trebuie să se desfășoare pe terenuri mari, nu de câteva hectare. Dar, oricum contractele pentru arendarea în scop de recreere sunt cele mai multe, cele mai multe sunt în zona municipiului Chișinău. Anual, Agenția Moldsilva încasează circa 4,2 milioane de lei din plata pentru arenda pădurilor. 

„De la an la an tot mai mulți vin și cer rezilierea contractelor, motivul fiind arenda mare”, a spus șeful direcției juridice de la Agenția Moldsilva, Petru Ostafi.

„Arendarea propriu-zisa nu dauneaza, dar dauneaza gestionarea proasta a terenurilor. Aici pot fi probleme. Ministerul verifica prin instituțiile sale aceste terenuri. Sunt pe rol si procese penale, a fost si in presă. Acolo unde ne-am autosesizat, se dau si amenzi”, a menționat secretarul de stat la Ministerul Mediului, Grigore Stratulat.

După majorarea prețurilor pentru arenda pădurii, în 2016, majoritatea arendașilor au refuzat să plătească după ce a fost ajustat prețul și s-au adresat în instanțele de judecată. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, în 2020, doar 58 de arendași din 346 de contracte de arendă active s-au conformat. În raport se mai spunea că în consecință doar în anul 2020, venitul ratat a fost de 12 milioane de lei. Potrivit jurnaliștilor de investigație, printre cei care au arendat păduri se numără mai mulți demnitari de stat, printre care foștii deputați Pavel Filip, Marcel Răducan și Anghel Agachi, dar și foștii miniștri în Guvernul Filat - Andrei Usatîi și Alexei Roibu. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ 175 de ani de la nașterea „Luceafărului poeziei românești”. Topul melodiilor compuse de basarabeni pe versurile lui Eminescu
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ Cărți la ușă: Povestea unei bibliotecare din Soroca, care aduce bucurie bătrânilor în pauza de masă
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice
/VIDEO/ Krasnoselski a mers în Rusia. Sandu: Chișinăul nu e impediment în soluționarea crizei energetice

/VIDEO/ Dronele rusești au amenințat securitatea țării și în 2024. Ministerul Apărării cumpără două sisteme de apărare aeriană

missing
01 ianuarie 2025, ora 10:00

Cu un război la hotar, nu a fost liniște nici în Republica Moldova. Pe parcursul anului, mai multe drone și fragmente au căzut pe teritoriul țării. Sistemul de protecție antiaeriană, cumpărat din Franța, nu este suficient pentru a proteja spațiul țării. Recent, autoritățile centrale au convenit să procure încă două sisteme. Din motive de securitate, informațiile tehnice nu vor fi făcute publice. 

În luna februarie, raionul Vulcănești a fost zguduit la propriu, după ce în satul Etulia a căzut un fragment dintr-o dronă rusă de producție iraniană. Proiectilul cu 50 de kg de substanță explozivă a fost dezamorsat de specialiști. Deși, acum un an, țara noastră a achiziționat un sistem francez de apărare aeriană, estimat la 14 milioane de euro, dintr-un pachet de sprijin, radarul este insuficient. 

Pe parcursul anului 2024, mai multe drone sau fragmente de rachete au fost descoperite pe teritoriul Republicii Moldova. Una dintre ele a aterizat într-o vie din zona Arenei Chișinău. 

La fel, au fost descoperite și aparate de zbor de însoțire a dronelor de tip Shahed. Referindu-se la ele, ministrul Apărării a declarat că nu aveau explozibil, menirea lor fiind de a distrage atenția sistemelor de apărare antiaeriană. Cu toate acestea, cetățenii au fost îndemnați să nu le atingă dacă le descoperă, deoarece ar putea prezenta pericol. 

Armata Națională a moștenit 20 de radare sovietice. Doar că multe sunt nefuncționale, iar altele sunt depășite de timp și nu au capacitate de a identifica dronele care ne trec hotarul. Pe de altă parte, rezistența armatei ucrainene ne asigură și securitatea țării noastre, care nu-și permite sisteme antirachetă scumpe. 

„Sunt cifre mari, pe care bugetul nu le poate acoperi. Bugetul Ministerului Apărării este de mai puțin de 2 miliarde de lei, ceea ce ar constitui 100 de milioane de euro. Un sistem de acesta la rază de 20-30 de km ar depăși acest buget al Armatei Naționale timp de un an. Ar trebui să ne gândim la sistem de tip Patriot, dar ele costă miliarde și cunoaștem că cele care sunt, merg în primul rând spre Ucraina, dar ajutând Ucraina, partenerii ne protejează și pe noi”, spunea ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Mai apoi, ministrul Apărării a anunțat că Republica Moldova este în proces de achiziționare a două sisteme moderne de identificare și nimicire a dronelor. Deocamdată nu se cunoaște cât costă acestea și când vor ajunge în țară. 

„Vorbim despre două sisteme. Sistemul de observare și sistemul de nimicire a acestora. Sistemul e destul de complicat și începe de la tunuri de artilerie, mitraliere și diferite tipuri de rachete, este multifuncțional și necesită investiții serioase. Procesul de identificare și contractare deja a avut loc, durează procedura de achiziție și livrare. Vom reveni cu precizări, dar nu detalii fiindcă sunt date tehnice pe care inamicul poate să le folosească împotriva noastră”. 

Pe lângă radarul francez existent, autoritățile susțin că au nevoie de încă cinci sisteme de apărare antiaeriană. În anul 2025, Ministerul Apărării va beneficia de un buget de aproape 2 miliarde de lei, similar celui din anul 2024. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagini: arhiva TV8, montaj: Vlad Glinjan

/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ „Rețeaua Șor, cel mai mare rateu politic al guvernării”: Retrospectiva unei corupții electorale fără precedent

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Soluții anticriză marca „Șor”, istorie rescrisă de Kremlin și „scutul” nevăzut al neutralității - la „Alo, TV8”
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.