/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 821: Lupte grele și condiția lui Putin pentru un armistițiu! Rusia e cu ochii pe R. Moldova

/VIDEO/ Sub un procent din pădurile țării este dat în arendă. De la an la an, tot mai mulți chiriași întorc bucățile de pădure statului

missing
18 februarie 2024, ora 10:00

Din cele aproape 340 de mii de hectare de pădure, pe care le gestionează Agenția Moldsilva, aproape 3 mii sunt date în arendă. Până în 2016, pădurile puteau fi închiriate fie pentru relaxare, fie pentru vânătoare, chiar și pentru 49 de ani. S-a dat undă verde pentru arendare printr-o hotărâre de Guvern, semnată de Vasile Tarlev, în 2008. Imediat, sute de oameni s-au grăbit să-și ia bucăți de pădure, numărul de contracte ajungând la aproape 900. Dintre acestea, au rămas acum doar o treime, în valoare totală de 4,2 milioane anual. Pe terenurile arendate, sunt o mulțime de restricții, cum ar fi să nu se taie copaci sau să nu se ridice construcții greu de demolat. În realitate însă, abuzurile sunt la ordinea zilei. 

Scandalul iscat în jurul cartierului Poiana Domnească, de langă orașul Durlești, este unul dintre cele mai cunoscute atunci când vorbim despre luarea în arendă a pădurii, pentru a construi case. Firma Batami încheiase un contract de arendă pentru 40 de hectare, pe care urma să construiască 88 de case de vacanță. Deși legislația obligă arendașii să ridice doar construcții ce pot fi ușor de demontat, colegii noștri de la Cutia Neagră Plus au surprins în decembrie 2020 un grup de muncitori, care montau fundații de beton.

Am revenit, după trei ani distanță, pe terenul discordiei și am constatat că, de la înălțime, construcțiile betonate nu se mai vedeau. Aflăm că arendașul le-a demolat, iar pe acest caz se desfășoară o urmărire penală. 

„În perioada lunii iunie 2021, dlui din propriile resurse financiare, dar s-a demolat doar ce e la sol, a mai ramas ceva in sol. Agentia Moldsilva a suspendat contractul de arenda. Este un dosar mai complicat, cu implicarea multor persoane cu funcții de raspundere in anii trecuti. - Ne puteți da nume? - nu, ca este urmărire penală”, a spus șeful direcției juridice de la Agenția Moldsilva, Petru Ostafi.

Între timp, directorul companiei care a arendat cele 40 de hectare din pădurea de lângă Durlești susține că proiectul este absolut legal, la fel ca și prima etapă a lucrărilor și speră să obțină în instanță dreptul de a reveni la construcția caselor de vacanță. Acesta este un caz când pădurea este luată în arendă în scopuri de recreere. Doritorii puteau să închirieze pădurea și în scopul cinegetic, mai simplu spus pentru vânătoare. Potrivit legislației, arendașii nu pot ridica pe terenuri construcții complexe, din beton. Nu pot construi în interiorul pământului. Pot amenaja, de pildă, un foișor, ori o casă din bârne, astfel încât, la expirarea perioadei de arendă, să poată fi demolate fără dificultăți. Sunt foarte dese situațiile în care arendașii au comis abuzuri și au construit adevărate case din contul pădurilor. 

„Sunt cazuri de edificare a construcțiilor capitale, noi efectuam controale stabilim prejudiciile, informam IPM pentru aplicarea amenzilor. Dar sunt cazuri si mai grave, mergem aici cu plângeri și informam Procuratura”, a spus șeful direcției juridice de la Agenția Moldsilva, Petru Ostafi.

Aceste verificări sunt efectuate de reprezentanții Agenției Moldsilva. Dar, sunt prea puțini angajați pentru volumul mare de lucru.

„Agenția are așa competențe, noi desfășurăm controale. După lege, nu mai puțin de o dată pe an. /Din păcate, personalul este foarte puțin și nu avem timp să o facem. Deja venim cu dispoziții și punem în sarcina întreprinderilor silvice. Facem controale planificate care se desfășoară primăvara și toamna”. 

Cum a început arendarea pădurilor în Republica Moldova? Ne întoarcem în februarie 2008, atunci când cabinetul de miniștri, condus de Vasile Tarlev a semnat o hotărâre de de Guvern, prin care a dat undă verde pentru chiria plantațiilor forestiere. 

„În februarie, iată suntem în februarie 2008, la solicitarea lui Voronin, guvernul Tarlev aprobă acea Hotărâre de Guvern și imediat se nasc, în câteva luni, până la sfârșitul anului 2008, câteva sute de contracte. Acele sute de contracte sunt publice și dacă o să verificați anul 2008 până în 2009 când pleacă comuniștii de la guvernare, o să descoperiți acolo contracte, nume sonore, oamenii nu se rușinau, așa era democrația în acea perioadă, nu se rușinau să-și ia pădure în arendă și respectiv o să descoperiți foarte multă protipendadă din acea perioadă, mai mari din politică și din alte instituții ale statului, care au luat câte o bucată de pădure în acest sens. Nu se temeau de nimeni, nu se temeau de public, respectiv și-au făcut acest hatâr fără absolut nici un fel de problemă”, a declarat fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu.

Fenomenul pădurilor luate în chirie a fost suspendat în 2012 și încetat în 2016, atunci când au fost introduse modificări la prima hotărâre de Guvern, semnată de Vasile Tarlev, la insistențele Ministerului Mediului, condus în acea perioadă de Valeriu Munteanu. Într-un interviu, fostul ministru ne-a dezvăluit că au fost exercitate presiuni pentru ca modificările să nu fie votate. În cele din urmă, documentul a fost votat, ceea ce a atras după sine o majorare de 5 ori a prețului pentru arenda în scopuri de recreere: de la 4 mii la 19 mii de lei per hectar. Au fost și alte modificări importante, menirea cărora a fost de a determina arendașii, de rea credință, să întoarcă pădurea înapoi statului. 

„Anumite daune nu am putut să le reparăm și vă explic de ce. În perioada 2008-2015 s-au născut aproximativ 100 de case deja date în exploatare, și pădurea a și fost sustrasă. Zic sustrasă, în sensul de furt din avutul public după următoarea schemă. Decizia lui Tarlev nu doar a permis arenda pădurii, dar a permis și construcții așa zise ușoare. - Ușor demontabile. - Da, ușor demontabile care pentru toată lumea ar fi de înțeles un foișor. Iată închipuițivă că acel foișor, în 2015 când am venit la minister, erau case cu beciuri, cu bazin, cu teren de fotbal, iar proprietarii încercau să ne spună că orice este ușor demontabil. Am scris în acea hotărâre din 2016 că nu pot avea loc aceste jumătăți de măsură și respectiv s-au oprit construcțiile de beton în pădure. Nu o să vedeți nici un certificat de urbanism, nu o să vedeți nici o decizie care a permis în continuare acest lucru. Mai mult decât atât, având în vedere că Moldsilva era în subordinea Ministerului Mediului, pe mandatul meu de ministru m-am asigurat că nu vom da nici un act permisiv în acest sens. Arhicunoscut este contractul de la Durlești, unde s-a dorit parcelarea și respectiv construcția unui orășel acolo și noi nu am permis și au generat foarte multe dosare penale, urmăriri și nu s-a reușit furarea acestui teren”.

Fostul ministru a explicat schema prin care anumiți arendași abuzau de pădure. 

„- La 49 de ani, când expiră acest contract ce se întâmplă mai departe? - Au existat sau există cel puțin cincizeci de case care au fost construite, s-a mers cu hotărâri de judecată pentru aprobarea acestor case și după care cumpărarea terenurilor aferente. - Legalizarea acestora. - Din punct de vedere al legislației Republicii Moldova, atâta timp cât cineva are o decizie de judecată irevocabilă, atunci pădurea a fost scoasă din proprietatea statului și transmisă pe căi iată, necinstite, acestor proprietari, dacă nu cumva există vreun dosar penal în care poate fi revăzut acest contract. - Proprietarul își legalizează casa sau și pământul de sub casă? Există diferențierea asta în instanță că tu ești proprietar pe construcție, dar pământul de dedesupt este în continuare din fondul forestier, luat în folosință, pe 49 de ani? - O bună parte din aceste terenuri nu au putut să fie furate până la urmă din proprietatea statului pentru că ne-am opus, pentru că am făcut reglementări și, din păcate, mulți continuă demersurile lor în instanța de judecată pentru a obliga Moldsilva să le înregistreze acele bunuri construite deja, case. Sunt diferite forme, nimeni nu scrie că e casă direct, spun că e un spațiu pentru recreere chiar dacă are bazin, chiar dacă are beci, chiar dacă are stadion de fotbal”. 

Zile la rând, am tot purtat discuții cu fostul premier comunist, Vasile Tarlev, în încercarea de a obține un interviu televizat, la subiectul pădurilor date în arendă. În schimb, ne-a răspuns în scris. Acesta consideră că închirierea pădurilor nu este un lucru dăunător, ci doar că procesul trebuie monitorizat de instituțiile statului, iar dacă există încălcări, să fie semnalate cazurile. 

„Arenda plantațiilor forestiere și pădurilor este o practica europeana și mondiala. În așa mod la maximum este necesar sa implicam oamenii in procesul de protecție a florii și faunei. Cred că este o practica bună. Însă este necesar ca structurile statului sa elaboreze mecanismul eficient de exploatare și monitorizare. Ce tine de procesul și deciziile autorităților cui de a încredința arenda și monitorizarea procesului este responsabilitatea persoanelor abilitate. În caz de încălcarea legislației și condițiilor contractuale este necesar sa fie luate măsuri urgente și eficiente dar nu de a anula procesul”. 

În prezent, circa 0,8 la sută din pădurile aflate în gestiunea Agenției Moldsilva sunt luate în arendă, fiind vorba de circa 2,9 mii de hectare. Marea majoritate sunt în scop cinegetic, pentru că vânătoarea trebuie să se desfășoare pe terenuri mari, nu de câteva hectare. Dar, oricum contractele pentru arendarea în scop de recreere sunt cele mai multe, cele mai multe sunt în zona municipiului Chișinău. Anual, Agenția Moldsilva încasează circa 4,2 milioane de lei din plata pentru arenda pădurilor. 

„De la an la an tot mai mulți vin și cer rezilierea contractelor, motivul fiind arenda mare”, a spus șeful direcției juridice de la Agenția Moldsilva, Petru Ostafi.

„Arendarea propriu-zisa nu dauneaza, dar dauneaza gestionarea proasta a terenurilor. Aici pot fi probleme. Ministerul verifica prin instituțiile sale aceste terenuri. Sunt pe rol si procese penale, a fost si in presă. Acolo unde ne-am autosesizat, se dau si amenzi”, a menționat secretarul de stat la Ministerul Mediului, Grigore Stratulat.

După majorarea prețurilor pentru arenda pădurii, în 2016, majoritatea arendașilor au refuzat să plătească după ce a fost ajustat prețul și s-au adresat în instanțele de judecată. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, în 2020, doar 58 de arendași din 346 de contracte de arendă active s-au conformat. În raport se mai spunea că în consecință doar în anul 2020, venitul ratat a fost de 12 milioane de lei. Potrivit jurnaliștilor de investigație, printre cei care au arendat păduri se numără mai mulți demnitari de stat, printre care foștii deputați Pavel Filip, Marcel Răducan și Anghel Agachi, dar și foștii miniștri în Guvernul Filat - Andrei Usatîi și Alexei Roibu. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

/ULTIMA ORĂ/ 3 din 4! Lista candidaților promovați la interviul pentru funcția de procuror general
/ULTIMA ORĂ/ 3 din 4! Lista candidaților promovați la interviul pentru funcția de procuror general
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/FOTO/ Sărbătoare la Președinție! Maia Sandu împlinește 52 de ani. Ce a scris pe o rețea de socializare
/FOTO/ Sărbătoare la Președinție! Maia Sandu împlinește 52 de ani. Ce a scris pe o rețea de socializare
/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/VIDEO/ Cifre alarmante: Tot mai mulți copii fug de acasă sau din centrele de plasament
/VIDEO/ Cifre alarmante: Tot mai mulți copii fug de acasă sau din centrele de plasament

/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”

missing
24 mai 2024, ora 23:30

Muncesc din greu toată viața, iar când vine vremea de pensionare constată că li se calculează o sumă sub așteptări.

Mii de pensionari, revoltați de sumele calculate, încep o luptă cu sistemul. Deloc ușoară, ce se dă, în unele cazuri, chiar și în instanță. 

Le spunem istoriile sâmbătă, la „Moldova gândește”. De la 19:45, doar la TV8!

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram