Cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite organizează începând de astăzi audieri istorice privind consecinţele juridice ale ocupării teritoriilor palestiniene de către Israel din 1967, scrie Al Jazeera. Procedurile, care vor dura o săptămână și vor începe luni la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga, au loc în timp ce Israelul își continuă războiul devastator împotriva Gaza.
Astfel, Statele Unite, Rusia şi chiar China se vor adresa judecătorilor în cadrul unei şedinţe care se desfăşoară timp de o săptămână la Palatul Păcii din Haga, scrie G4Media.
Pe 31 decembrie 2022, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care a solicitat un „aviz consultativ” neobligatoriu din partea CIJ cu privire la „consecinţele juridice ce decurg din politicile şi practicile Israelului în teritoriul palestinian ocupat, inclusiv Ierusalimul de Est”.
Rezoluţia a fost adoptată cu 87 de voturi pentru, 26 împotrivă şi 53 de abţineri, statele occidentale fiind împărţite pe această problemă, în timp ce ţările arabe au votat în unanimitate pentru.
Cazul este separat de plângerea de genocid depusă de Africa de Sud la CIJ împotriva Israelului pentru presupusele încălcări în război.
Audierile se concentrează, în schimb, pe ocuparea de către Israel a Cisiordaniei, a Fâșiei Gaza și a Ierusalimului de Est din 1967.
Palestinienii doresc ca toate cele trei zone să devină un stat independent.
Reprezentanții palestinieni, care vor vorbi primii, vor susține că ocupația israeliană este ilegală deoarece a încălcat trei principii cheie ale dreptului internațional, a declarat miercuri reporterilor echipa juridică palestiniană.
Aceștia spun că Israelul a încălcat interdicția de cucerire teritorială prin anexarea unor mari suprafețe de pământ, a încălcat dreptul palestinienilor la autodeterminare și a impus un sistem de discriminare rasială și apartheid.
„Vrem să auzim noi cuvinte din partea instanței”, a declarat Omar Awadallah, șeful departamentului pentru organizații ONU din cadrul Ministerului palestinian de Externe.
După ce palestinienii își vor prezenta argumentele, un număr fără precedent de 51 de țări și trei organizații - Liga Statelor Arabe, Organizația pentru Cooperare Islamică și Uniunea Africană - se vor adresa judecătorilor în Marea Sală a Justiției.
Israelul nu va prezenta o pledoarie orală, deși a trimis observații scrise.