Trupele ruse au lansat mai multe atacuri la vest de Avdiivka, localitate pe care o capturaseră, încercând astfel să-și mărească avantajul teritorial. Forțele ucrainene s-au retras din orașul din regiunea industrială Donbas pentru a evita încercuirea, a declarat sâmbătă șeful armatei, Oleksandr Sîrski, adăugând că a acționat pentru „a asigura viața și sănătatea militarilor”, pentru a stabiliza situația și a muta trupele în linii de apărare mai favorabile.
UPDATE Patru drone Shahed au fost lansate în timpul nopții din regiunea rusă Belgorod asupra regiunii Harkov. Toate au fost doborâte de apărarea aeriană, au anunțat pe Telegram forțele ucrainene.
UPDATE Podul din Crimeea a fost închis, iar la Sevastopol a fost declanșată alerta aeriană, potrivit presei locale citate de Nexta.
UPDATE Un pilot rus și-a îndreptat avionul care se prăbușea spre un sat ucrainean din regiunea Lugansk și a ucis mai mulți civili. Incidentul s-a petrecut duminică și a fost filmat de niște săteni. Potrivit șefului administrației militare regionale, după ce apărarea aeriană ucraineană a lovit avionul Su-34, pilotul nu a îndreptat aparatul spre o zonă neizolată, ci spre satul Diakove. Numărul victimelor nu a fost anunțat. Forțele ucrainene au anunțat că au doborât în weekend trei bombardiere S-34 și un avion de luptă S-35, unele dintre cele mai costisitoare modele ale aviației militare ruse. Un Su-34 costă 36 de milioane de dolari.
UPDATE Peste 400 de persoane au fost reținute la evenimentele organizate în 32 de orașe din Rusia în memoria lui Alexei Navalnîi, potrivit unui grup de apărare a drepturilor omului. Cele mai multe rețineri au avut loc în Sankt Petersburg și Moscova, unde sprijinul lui Navalnîi a fost în mod tradițional puternic. Agențiile de știri de stat rusești, care se află sub controlul deplin al Kremlinului, nu au menționat nimic despre aceste evenimente. De asemenea, nu a existat nicio știre despre sutele de oameni din întreaga Rusie care au continuat să sfideze autoritățile pentru a depune flori la monumentele improvizate în memoria lui Navalnîi. Arestări individuale au avut loc și în orașe mai mici din Rusia, de la orașul de frontieră Belgorod, până la Vorkuta, un avanpost minier din Arctica. "În ciuda încercărilor autorităților de a îndepărta florile, acestea continuă să apară", a relatat postul TV SOTA. În Sankt Petersburg, instanţele au condamnat sâmbătă şi duminică 154 dintre ei la pedepse de până la 14 zile de închisoare.
UPDATE Soția lui Alexei Navalnîi spune că va continua lupta soțului său și cere lumii să o susțină: „Voi continua ce a început Alexei Navalnîi. Voi continua să lupt pentru țara noastră. Și vă cer să-mi fiți alături, să împărtășim nu doar jalea și durerea nesfârșită care ne-a cuprins și nu mai pleacă. Vă cer să împărtășim furia. Furia, ura față de cei care au îndrăznit să ne ucidă viitorul. Nu e nicio rușine să faci puțin, e o rușine să nu faci nimic, e o rușine să te lași intimidat.
UPDATE Rudelor liderului defunct al opoziţiei ruse Navalnîi li se refuză de trei zile accesul la cadavrul acestuia, denunţă luni echipa acestuia, precizând că mama acestuia "nu este autorizată" să intre în morga în care s-ar putea afla cadavrul. ”Mama lui Aleksei (Navalnîi) şi avocaţii săi au sosit la morgă (luni) dimineaţa. Nu au fost autorizaţi să intre. Unul dintre avocaţi a fost literalmente împins afară. Când am întrebat personalul dacă corpul este acolo, nu au răspuns", a anunţat o reprezentantă a lui Navalnîi, Kira Iarmîş.
UPDATE Strada din Sectorul 1 al Capitalei pe care se află secția consulară a Ambasadei Rusiei va purta numele lui Alexei A. Navalnîi, potrivit unui proiect de hotărâre de Consiliu local. Proiectul propune ca strada Tuberozelor să fie redenumită Alexei A. Navalnîi.
UPDATE Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Olenksandr Kubrakov, cataloghează drept o "ameninţare la adresa securităţii" Ucrainei blocajul agricultorilor din Polonia la frontiera celor două ţări, relatează AFP. "Asemenea acţiuni au un impact negativ asupra confrunătrii noastre cu inamicul comun care se numeşte Rusia", a scris acesta pe Facebook.
UPDATE Vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev a ameninţat din nou Occidentul cu un război nuclear total dacă Rusia, în urma războiului în Ucraina, este împinsă înapoi la graniţele sale din 1991, recunoscute la nivel internaţional. Într-un scurt exerciţiu de imaginaţie, el a scris duminică pe Telegram despre ce s-ar întâmpla dacă Ucraina ar învinge în acest război. "Şi acum să trecem la întrebarea principală: Oare aceşti idioţi (din Occident) chiar cred că poporul rus ar accepta o astfel de dezintegrare a ţării sale? Din contră, forţele armate ruse şi-ar desfăşura întregul arsenal şi ar ataca Washingtonul, Berlinul sau Londra, în plus faţă de Kiev", a scris el. Aceste capitale şi alte "locuri istorice frumoase au fost înscrise demult ca ţinte ale triadei nucleare (a Rusiei)", referindu-se la configuraţia de rachete intercontinentale terestre, rachete lansate de pe submarine şi bombardiere strategice cu bombe nucleare. Putin a comentat şi el duminică pe marginea războiului, afirmând că pentru Rusia situaţia din Ucraina este "o chestiune de destin, o chestiune de viaţă sau de moarte".
UPDATE Băncile din Emiratele Arabe Unite nu mai acceptă bani din Rusia și nu mai fac plăți către conturi din această țară, din cauza riscului de a intra sub efectul sancțiunilor occidentale. Totodată, băncile din Emirate închid conturile companiilor care au ca proprietari cetățeni ruși, relatează Nexta.
UPDATE Danemarca își trimite „întreaga artilerie” în Ucraina, a anunțat premierul danez la Conferința de Securitate de la Munchen. De asemenea, Mette Frederiksen a făcut apel la alte state europene să sprijine Ucraina pentru a respinge invazia rusă, potrivit Euronews. Premierul danez Mette Frederiksen a luat cuvântul la Conferința de Securitate de la Munchen, în contextul în care Rusia a cucerit orașul Avdiivka, fapt ce a determinat retragerea forțelor ucrainene din această zonă a frontului. În acest context, șefa Guvernului de la Copenhaga a cerut statelor europene să ajute Ucraina.
UPDATE UE va decide în curând asupra celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, adăugând că va fi luată în considerare și moartea lui Alexei Navalnîi, scrie The Guardian.
UPDATE Rusia continuă să sufere pierderi în războiul de agresiune împotriva Ucrainei - doar în ultimele 24 de ore Forțele de Apărare au eliminat 1.290 de invadatori, 34 de rachete antiaeriene, 11 tancuri, neutralizând și 4 drone de atac Shahed lansate asupra Ucrainei.
UPDATE Rusia a declarat că a preluat controlul deplin asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei, cel mai mare câștig de la capturarea Bahmut în mai anul trecut, după o retragere a trupelor ucrainene. Trupele ruse au lansat mai multe atacuri mai la vest de Avdiivka, în încercarea de a obține mai multe câștiguri pe câmpul de luptă, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. „Inamicul încearcă să-și dezvolte în mod activ ofensiva”, a declarat Dmitro Lihovi, purtătorul de cuvânt al comandantului armatei ucrainene care conduce trupele Kievului în zonă. Statul major al Ucrainei a raportat 14 atacuri eșuate ale Rusiei asupra satului Lastochkine, la aproximativ 2 km vest de marginea de nord a Avdiivka. „Dar forțele noastre considerabile sunt înrădăcinate acolo”, a spus Likhovi.
UPDATE Relaţiile Serbiei cu Rusia ar putea fi afectate de recentul recent al disidentului Aleksei Navalnîi în închisoare, a afirmat duminică preşedintele prorus al Serbiei, Aleksandar Vucic, scrie Agerpres preluând agenția germană de știri DPA. Vucic a spus, pentru televiziunea sârbă Prva, că a fost „îngrozit” de ştirea privind moartea lui Navalnîi la 47 de ani, cel mai ferm critic al preşedintelui rus Vladimir Putin.
UPDATE Prim-ministrul japonez Fumio Kishida s-a angajat luni că va continua să ofere sprijin pentru reconstrucția Ucrainei devastate de război, în colaborare cu sectorul privat nipon, valorificând experiența și cunoștințele tehnologice ale japonezilor. Declarația a fost făcută luni, la deschiderea Conferinței pentru Reconstrucția Ucrainei, care are loc la Tokyo.
UPDATE În Zaporijia, localnicii fideli Rusiei adună informații despre rezidenți și fac presiuni pentru ca aceștia să participe la „alegerile prezidențiale din Rusia”, se arată într-o postare pe Telegram a șefului Administrației Militare Regionale Zaporijia, Ivan Fedorov.
UPDATE Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a discutat cu omologul său chinez perspectivele de pace. Kuleba a spus că a discutat despre planurile Ucrainei de a organiza un summit global pentru pace, summit pe care Elveția a fost de acord să-l sprijine. Cei doi bărbați „au convenit asupra necesității de a menține contactele Ucraina-China la toate nivelurile și de a ne continua dialogul”.
UPDATE Ucrainenilor care caută adăpost în Marea Britanie după invazia rusă li se va permite să-și prelungească vizele cu încă 18 luni, a anunțat Ministerul de Interne.