Republica Moldova va beneficia în continuare de ajutoare financiare din partea Statelor Unite pentru întărirea securității militare și lupta cu războiului hibrid dus de Federația Rusă. O parte din fonduri ne-ar putea fi acordată din ajutorul de peste 60 de miliarde, aprobat recent de Senatul American pentru Ucraina. În același timp, oficialii americani sugerează și autorităților noastre să investească mai mult în apărare din sursele interne. Declarațiile au fost făcute de doi senatorii americani, aflați în vizită la Chișinău.
Senatorii americani din partea Partidului Democrat, aflați în țara noastră, au avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu și cu premierul Dorin Recean. Aceștia au anunțat că SUA pregătește un ajutor financiar pentru țara noastră.
„Suntem hotărâți să întrerupem încercările Rusiei de a manipula sistemul judiciar, vrem să facem Moldova independentă energetic. Dacă vom fi capabili să trecem acest proiect național de securitate prin Congres, atunci ne așteptăm că vor fi fonduri și pentru Moldova. De aceea este important ca documentul să ajungă cât mai rapid pe masa președintelui Biden și să îl semneze”, a declarat senatorul american, Partidul Democrat, Chris Murphy.
Senatorii americani spun că reforma justiției trebuie dusă până la capăt, astfel încât Rusia să nu profite de lacunele din legislație și să obțină avantaje politice. Deși sunt dispuși să ne ajute cu bani, oficialii americani îndeamnă și autoritățile noastre să contribuie la fortificarea sectorului apărării. Mai exact, să majoreze bugetul pentru armată.
„Moldova trebuie să își ia angajamentul să se apere. Nu este posibil ca SUA sau Europa să plătească pentru toate investițiile. Dar o să continuăm să discutăm cu Guvernul, o să ascultăm doleanțele, dar e important pentru Guvern și cetățenii din Moldova să își asume acest angajament și să majoreze cheltuielile pentru apărare”, a menționat senatorul american, Partidul Democrat, Chris Murphy.
Senatorii americani atenționează că Rusia va continua agresiunea și în alte țări, inclusiv în Moldova, dacă va învinge Ucraina.
„Este o îngrijorare reală că dacă Rusia va avea succes în Ucraina, Vladimir Putin nu se va opri acolo. Se va uita spre Moldova, Țările Baltice și alte țări. De aceea noi trebuie să ne asigurăm că Ucraina are victorii în acest război”, a vorbit senatorul american, Partidul Democrat, Jeanne Shaheen.
Deși bugetul Armatei Naționale s-a dublat în ultimii doi ani și a ajuns la aproape două miliarde de lei în anul curent, țara noastră alocă acum doar 0,55% din PIB, față de țările NATO, care dau în jur de 2% din PIB. Recent, senatul american a aprobat un ajutor financiar de peste 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Proiectul mai trebuie, însă, să treacă și de Camera Reprezentanților din Congresul american, unde republicanii dețin majoritatea. Întregul pachet mai include 14 miliarde de dolari pentru Israel și 4,8 miliarde de dolari pentru aliații din Indo-Pacific, inclusiv Taiwan, pentru a descuraja agresiunea din partea Chinei.