Fără telefoane mobile în instituțiile de învățământ. Guvernul britanic confirmă planul de a interzice utilizarea telefoanelor mobile în școlile engleze, publicând îndrumări pentru directori despre care unele sindicate au spus că includ practici care au fost deja adoptate pe scară largă. Reprezentanții școlilor susțin că este o schimbare care ar aduce beneficii elevilor, dar ar putea întâmpina rezistența părinților, scrie The Guardian.
După ce miniștrii englezi au confirmat planul de interzicere a telefoanelor mobile în școli, sindicatele din domeniu spun că îndrumarea include practici deja adoptate și majoritatea școlilor au deja politici în vigoare.
Totodată, un director a salutat decizia Departamentului pentru Educație (DfE), spunând că aceasta va oferi școlilor încrederea de a face o schimbare care ar aduce beneficii elevilor, dar ar putea întâmpina și rezistența părinților.
Noile reguli nu sunt statutare și oferă școlilor mai multe modalități de implementare a interdicției precum emiterea unui ordin de a lăsa toate telefoanele acasă, predarea lor la sosire, păstrarea lor în dulapuri inaccesibile sau să permită păstrarea telefoanelor, dar fără a le utiliza.
Datele statistice, care arată că 97% dintre copii au un smartphone până la vârsta de 12 ani, a generat îngrijorări nu doar cu privire la distragerea atenției, ci și potențialul de agresiune sau alte presiuni sociale.
În interviurile de luni, secretarul pentru educație, Gillian Keegan, a spus că DfE i-a consultat pe directori și a considerat că ghidul îi va „împuternici” pe cei care încă trebuie să interzică complet telefoanele și „ar trimite un mesaj clar despre consecvență”.
„Te duci la școală, te duci să înveți, te duci să creezi acele prietenii, te duci să vorbești cu oamenii și să socializezi și te duci să te educi – nu te duci să stai pe telefonul tău mobil sau să trimiți mesaje în timp ce ar putea vorbi cu cineva”, a declarat ea pentru programul Today de la BBC Radio 4.
Totodată, există o îngrijorare cu privire la utilizarea telefonului de către copii și la conținutul dăunător pe care îl pot accesa. Esther Ghey, mama unei adolescentei ucise, a cerut companiilor de tehnologie să facă mai mult în acest sens, astfel ca persoanele sub 16 ani să nu mai poată accesa rețelele de socializare.
Ghey susține, de asemenea, ca producătorii de telefoane să creeze produse specifice pentru tinerii sub 16 ani, care îi împiedică să acceseze conținut dăunător, după ce a reieșit că ucigașii fiicei ei au văzut materiale violente înainte de crimă.
Keegan a spus astăzi că, deși miniștrii vor discuta ideea cu Ghey, „nu este ceva la care noi ne-am uitat sau luat în considerare și acele conversații vor avea loc”.
Ghidul DfE de 13 pagini spune că politica privind telefoanele ar trebui comunicată în mod clar elevilor, cu motivele clare. Totodată, profesorii nu ar trebui să fie văzuți în școli folosind un telefon decât atunci când este necesar pentru serviciu.
Și părinții ar trebui să fie vizați de interdicție, respectiv, ar trebui să contacteze elevii prin intermediul biroului școlii, mai degrabă decât direct prin telefon.
Geoff Barton, secretarul general al Asociației conducătorilor de școli și colegii, a spus că, deși timpul petrecut de unii copii pe telefoane este o îngrijorare, noul ghid este „o non-politică pentru o non-problemă”.
„Această utilizare compulsivă a acestor dispozitive nu este ceva ce se întâmplă în școli – unde sunt deja aplicate politici solide – ci în timp ce copiii nu sunt școlari. Majoritatea școlilor interzic deja utilizarea telefoanelor mobile în timpul zilei de școală sau permit utilizarea acestora numai în circumstanțe limitate și stipulate” a spus el.
Daniel Kebede, secretarul general al Uniunii Naționale pentru Educație, a declarat: „Deoarece majoritatea școlilor au deja politici pentru a face față problemelor de utilizare a telefonului mobil, acest ghid va avea o mică diferență și va distrage atenția de la numeroasele probleme cu care se confruntă educația”.
Cu toate acestea, Vic Goddard, directorul executiv al două școli din Esssex, inclusiv academia Passmores din Harlow, care a apărut în serialul Educating Essex de la Channel 4, a declarat că Passmores a impus recent o interdicție completă a telefoanelor, despre care a spus că a fost transformatoare, cu un efect pozitiv.