Astăzi a fost dat start oficial procesului de screening explicativ privind legislația Republicii Moldova cu cea a Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de Rodica Crudu, secretar de stat al Guvernului, în cadrul ședinței cabinetului de miniștri.
„Acum la Bruxelles se află o delegație a Ministerului Justiției și instituțiile subordonate responsabile de capitolul 23. Chiar în aceste clipe s-a început sesiunea explicativ. Cei de acasă au oportunitatea să participe inclusiv online. Urmărim cu atenția calendarul de screening pe care îl avem pentru reuniunile explicative și realizăm ședințe pentru a fi pregătiți la Bruxelles”, a anunțat Crudu.
„Screening-ul”, cunoscut și ca examinarea analitică a acquis-ului Uniunii Europen, corpusul de legi ale UE aplicabile în UE, reprezintă stadiul de pregătire a negocierilor de aderare.
Procesul de examinare este împărțit în 35 de capitole, grupate în 6 clustere. Acesta este de o importanță vitală, deoarece constituie baza negocierilor bilaterale dintre UE și diferitele țări candidate.
Examinarea este un exercițiu formal și tehnic efectuat de Comisia Europeană în vederea pregătirii negocierilor de aderare.
Exercițiul permite țărilor candidate să se familiarizeze cu acquis-ul și obligațiile pe care le presupune acesta, întrucât țara candidată trebuie să poată implementa acquis-ul, și, prin urmare, contribuie la pregătirile lor pentru aderare.
În timpul negocierilor de aderare se poate efectua o examinare suplimentară dacă legislația UE a fost actualizată.
Astfel, exercițiul de „screening” va include două etape: sesiunile explicative și sesiunile bilaterale.
În cadrul sesiunilor explicative, Comisia Europeană va prezenta criteriile și prioritățile de armonizare a legislației europene pentru fiecare capitol de negocieri în parte, dar și va explica fiecare act juridic din acquis-ul UE, parte a capitolelor respective.
După încheierea primei etape, la circa 2 luni de zile, vor urma sesiunile bilaterale, în cadrul cărora Republica Moldova va comunica despre stadiul de pregătire la nivel sectorial pentru adoptarea și implementarea legislației UE.
Procesul de „screening” se va încheia cu publicarea a câte un raport de evaluare pentru fiecare cluster, care va puncta gradul de pregătire al Republicii Moldova pentru începerea negocierilor de aderare și va formula o serie de recomandări pentru autoritățile de la Chișinău.
În această perioadă, șefii și membrii grupurilor de lucru pe cele 35 de capitole care urmează să fie negociate cu Uniunea Europeană vor întreprinde mai multe vizite la Bruxelles, pentru a se consulta cu experții europeni.
Mai exact, cele 35 de capitole sunt: Libera circulație a mărfurilor, Libera circulație a lucrătorilor, Dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii, Libera circulație a capitalurilor, Achiziții publice, Dreptul societăților comerciale, Dreptul proprietății intelectuale,Politica în domeniul concurenței, Servicii financiare, Societatea informațională și mass-media, Agricultură și dezvoltare rurală, Siguranța alimentară, politica veterinară și fitosanitară,Pescuitul, Politica în domeniul transporturilor, Energie, Impozitare, Politica economică și monetară, Statistici, Politica socială și ocuparea forței de muncă, Întreprinderi și politica industrială, Rețele transeuropene, Politica regională, Sistemul judiciar și drepturile fundamentale, Justiție, libertate și securitate, Știință și cercetare, Educație și cultură, Mediu, Protecția consumatorilor și a sănătății, Uniunea vamală, Relații externe, Politica externă, de securitate și apărare, Controlul financiar, Dispoziții financiare și bugetare, Instituții, Alte subiecte.