Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1055: Ofertă pentru Tiraspol și probleme la Gazprom. FT: „Putin se confruntă cu o bombă cu ceas”

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 140: Zeci de civili, uciși noaptea trecută de armata israeliană. La New York se fac proteste pro-Palestina

23 februarie 2024, ora 17:23

Armata israeliană a bombardat casele din centrul Gazei și au ucis cel puțin 40 de palestinieni, spun autoritățile locale, potrivit Al Jazeera. „Facem apel la lumea liberă să pună imediat capăt acestui război de exterminare pe care armata israeliană îl poartă împotriva civililor”.

UPDATE Societatea Semilunii Roșii Palestiniene (PRCS) declară că unul dintre membrii personalului său a fost ucis în orașul Rafah, din sud, după ce raiduri israeliene au lovit casa în care se adăpostește împreună cu familia sa. Fayez As'ad Mohammad Muammar a fost paramedic voluntar pentru organizaţia umanitară din Gaza, a spus organizaţia de caritate.

UPDATE Israelul a interzis vehiculele palestiniene de pe drumul 417 din Cisiordania ocupată de la 6:00 (04:00 GMT) până la 9:00 (07:00 GMT). Restricția se aplică unei porțiuni de drum care duce de la așezarea Maale Adumim pe nodul Adumim către autostrada 1 și pe drumul 1 din direcția Ierihon pe nodul Adumim către punctul de control Al-Zaeem. Măsura vine la o zi după ce o persoană a fost ucisă când trei oameni înarmați palestinieni au deschis focul asupra șoferilor pe autostrada centrală de la est de Ierusalim, lângă așezarea Maale Adumim.

UPDATE Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a trimis o scrisoare Consiliului de Securitate al ONU cu privire la schimbul de focuri în curs la granița comună cu Libanul, îndemnându-l să ia măsuri împotriva grupării Hezbollah. „Consiliul de Securitate trebuie să ceară guvernului libanez să-și pună în aplicare pe deplin deciziile, să-și asume responsabilitatea și să prevină atacurile de pe teritoriul său împotriva Israelului și să se asigure că zona de până la râul Litani este lipsită de prezență militară, bunuri sau arme”, a spus Katz. , potrivit The Times of Israel.

UPDATE Oficialii americani au declarat pentru The New York Times că cred că Hamas a fost constrâns de operațiunile israeliene, dar Israelul nu va putea să-și atingă în viitorul apropiat obiectivul de a elimina capacitățile militare ale grupului. Oficialii au cerut anonimatul pentru a discuta despre evaluările serviciilor de informații, a spus ziarul american.

UPDATE Organismele de presă afiliate grupului armat Houthi din Yemen au raportat că „agresiunea americano-britanica” l-a vizat pe Ras Issa în districtul Al-Salif, la nord de Hodeidah.

UPDATE Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a susținut într-o scrisoare către Consiliul de Securitate al ONU că transporturile includ componente pentru sistemele de apărare aeriană, drone Shahed-101 și Shahed-136 și o serie de rachete, potrivit radiodifuzorului israelian i24. Scrisoarea lui Katz a subliniat, de asemenea, implicarea unităților din Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) și Hezbollah în facilitarea acestor transferuri, precum și cazurile în care Israelul a interceptat astfel de livrări.

UPDATE Orice transfer de arme sau muniție către Israel care ar fi folosit în Gaza este de natură să încalce dreptul internațional umanitar și trebuie să înceteze imediat, a avertizat o echipă de experți ONU. „Toate statele trebuie să asigure respectarea dreptului internațional umanitar de către părțile la un conflict armat, așa cum prevede Convențiile de la Geneva din 1949 și dreptul internațional cutumiar”, au spus experții.

UPDATE Mii de manifestanți pro-Palestini au mărșăluit joi la biroul puternicului grup de lobby pro-Israel, Comitetul American pentru Afaceri Publice Israelului (AIPAC), din New York. Protestatarii au ținut un banner care declara „AIPAC finanțează genocidul”, în timp ce participanții au scandat „Palestina liberă”, „Lăsați Gaza să trăiască”, „Opriți genocidul” și „Încetare focul acum”.

UPDATE O delegație Hamas, condusă de liderul politic al grupului, Ismail Haniyeh, a părăsit Egiptul după trei zile de discuții în capitala Cairo. Potrivit unei declarații Hamas, delegația s-a întâlnit cu oficiali israelieni și cu șeful serviciului de informații din Egipt, Abbas Kamel, și a discutat despre un acord de încetare a focului care ar presupune eliberarea captivilor israelieni și a prizonierilor palestinieni.

UPDATE Secretarul general al organizației caritabile medicale MSF a avertizat Consiliul de Securitate al ONU că, copiii de până la cinci ani din Gaza spun că ar prefera să moară decât să fie martori la ororile războiului din Israel. Christopher Lockyear a criticat, de asemenea, vetourile repetate ale SUA față de rezoluțiile care cer o încetare imediată a focului în Gaza, unde peste 29.000 de palestinieni au fost uciși de atacurile israeliene din 7 octombrie. „Timp de 138 de zile, am urmărit distrugerea sistematică a unui sistem de sănătate pe care l-am susținut de zeci de ani. Am urmărit pacienții noștri și colegii noștri uciși și mutilați. Această situație este punctul culminant al războiului pe care Israel îl poartă asupra întregii populații din Fâșia Gaza, un război al pedepselor colective, un război fără reguli, un război cu orice preț”, a spus Lockyear.

UPDATE Mai multe lovituri aeriene mortale au avut loc în centrul Gazei și, până acum, este un model pe care l-am văzut în ultimele săptămâni: dacă este mai puțin intens într-o zonă, este foarte agresiv în cealaltă. În Rafah, a fost o altă noapte mortală pentru oamenii care se adăposteau în casele rezidențiale. S-au raportat că opt persoane au fost ucise, toți palestinieni strămutați din partea de nord. În Khan Younis, unde armata israeliană a anunțat aseară că forțele sale au finalizat ceea ce a descris ca operațiune precisă și limitată în interiorul spitalului Nasser. Dar ceea ce este vizibil este nivelul absolut de distrugere cauzat în vecinătatea spitalului și a diferitelor clădiri din interiorul spitalului.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Preț record al benzinei la început de 2025 în Moldova: Legătura cu sancțiunile SUA impuse Rusiei și două fenomene interne
/VIDEO/ Preț record al benzinei la început de 2025 în Moldova: Legătura cu sancțiunile SUA impuse Rusiei și două fenomene interne
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Soluția Chișinăului și Kievului rămâne în vigoare, dar Tiraspolul o evită: Precizarea lui Zelenski
/VIDEO/ Soluția Chișinăului și Kievului rămâne în vigoare, dar Tiraspolul o evită: Precizarea lui Zelenski

Efectele sancțiunilor americane: Două state importante refuză să mai accepte nave cu petrol rusesc

missing
13 ianuarie 2025, ora 23:01

Noile sancțiuni americane au obligat China și India să mai găzduiască acum petroliere rusești, scrie Bloomberg, deși unele vapoare erau chiar în apele continentale și se pregăteau de descărcare.

Trei petroliere care transportă peste 2 milioane de barili de petrol rusesc plutesc în apele din largul coastei de est a Chinei și nu pot fi descărcate după ce Statele Unite au impus vineri, 10 ianuarie, noi sancțiuni asupra celor mai mari companii petroliere din Rusia, potrivit Digi24.

Nava Huihai Pacific trebuia să ajungă la Dongjiakou, în provincia Shandong, la 15 ianuarie, după ce a încărcat aproape 770.000 de barili de țiței din portul Kozmino din Pacificul rusesc la începutul acestei luni. Cu toate acestea, nava și-a schimbat cursul în cursul weekendului și este acum amarată în larg, cu petrolul la bord. 

Potrivit Bloomberg, această navă, împreună cu multe altele, a fost supusă celui mai agresiv pachet de măsuri care vizează exporturile de petrol rusesc de la invazia Ucrainei de la începutul anului 2022.

Un alt petrolier, Mermar, a părăsit Kozmino la 5 ianuarie cu peste 755.000 de barili de ESPO la bord și trebuia să facă escală în portul Yantai în această săptămână. Acum așteaptă în largul. 

Un alt petrolier, Olia, a părăsit un port rusesc la 7 ianuarie cu aproape 709.000 de barili de aceeași calitate și trebuia să ajungă tot la Yantai, dar acum se află în Marea Galbenă. Petrolierele nu descarcă la câteva zile după ce Shandong Port Group Co., care operează mai multe porturi din provincie, a cerut terminalelor să nu mai permită petrolierelor sancționate să acosteze sau să descarce mărfuri. 

De asemenea, India intenționează să abandoneze petrolierele care au fost sancționate de Statele Unite din cauza rolului lor în transportul de mărfuri pentru Rusia, ceea ce reprezintă un alt exemplu al impactului măsurilor Washingtonului asupra pieței mondiale a petrolului, scrie Bloomberg. Un înalt oficial indian a declarat reporterilor că navelor sancționate nu li se va permite să descarce. Oficialul, care a cerut să nu fie numit din cauza sensibilității problemei, a mai spus că efectele sancțiunilor vor fi resimțite în două luni. 

Aprovizionarea cu petrol nu este o problemă. Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol are o capacitate de rezervă de 3 milioane de barili pe zi, iar furnizorii din afara OPEC, precum SUA, Canada, Brazilia și Guyana pot furniza cu ușurință mai mulți barili. Totuși, rafinăriile indiene ar putea pierde reducerile de care au beneficiat la țițeiul rusesc în cazul în care livrările devin limitate. 

Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA a impus sancțiuni asupra a două dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia, Gazprom Neft și Surgutneftegas, precum și asupra furnizorilor de asigurări navale Ingosstrakh și AlfaStrakhovanie. 

Potrivit Financial Times, măsurile includ includerea pe lista neagră a 183 de nave ale „flotei fantomă” implicate în exporturile de energie din Rusia. În acest timp, trei petroliere cu peste 2 milioane de barili de petrol rusesc plutesc în apele din estul Chinei și nu pot fi expediate după ce SUA au impus vineri, 10 ianuarie, noi sancțiuni asupra celor mai mari companii petroliere din Rusia.  

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Cine este noua prezentatoare de la „Iubește viața”: Proiectul îndrăgit revine cu un nou sezon la TV8
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări
/DOC/ Declarația de avere de la Maia Sandu: Salariul de președintă și fără cont în SUA. Câți bani a primit pentru deplasări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.