Revoluția manualelor în școli? Peste 40 de titluri de manuale noi ar putea fi disponibile pentru elevi din anul viitor de studii. Pentru a exclude erorile științifice, gramaticale, răspunsurile greșite, dar și alte carențe, Ministerul Educației a lansat un apel public pentru consultarea proiectelor de manuale școlare. Astfel, titlurile care vor obține avizul „Bun de tipar” vor fi de cea mai înaltă calitate.
Greșelile gramaticale, răspunsurile greșite, dar și informațiile învechite din manualele școlare au fost frecvent discutate și criticate în spațiul public, în ultimii ani. Pentru a îmbunătăți calitatea acestora, Ministerul Educației și Cercetării a lansat un apel de consultare publică.
„Acest exercițiu de consultare publică îl avem înaintea obținerii avizului „bun de tipar”. Prin această consultare, ne dorim o ultimă analiză de iterație a acestora, astfel încât să excludem orice potențială eroare științifică, gramaticală sau eventuale răspunsuri greșite, care sunt de regulă prezentate în proiectele de manuale, dar și alte potențiale carențe, astfel încât la final să avem manuale de o calitate cât mai înaltă calitate”, a menționat secretara de Stat a Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Galina Rusu.
De asemenea, se dorește excluderea oricăror potențiale elemente care aduc atingere identității și valorilor naționale; a elementelor rasiste, xenofobe sau de promovare a ideologiei național-extremiste. Astfel, în cadrul achiziției 2024, MEC și-a propus achiziționarea a 67 de titluri de manuale școlare. Pentru 46 dintre acestea au fost depuse 64 de oferte. Toate ofertele de manuale au fost evaluate de grupuri de 3-5 evaluatori cadre didactice, selectate prin concurs deschis, care dețin grade didactice și științifico-didactice cu experiență și performanță profesională.
„Constatăm, cu părere de rău că unele manuale deja au fost respinse pe criteriul de necorespundere curriculară sau din considerentele că, așa cum spune regulamentul, nu au acumulat 80% din punctajul total pentru un proiect de manual. Iar toate manualele care au obținut cel mai mare punctaj în cadrul achiziției publice (care constă atât din punctaj pentru calitate, cât și pentru preț), au fost transmise editurilor pentru ajustările și redactările necesare”, a punctat secretara de Stat.
Totodată, în procesul de evaluare au fost făcute diverse recomandări de corectare sau îmbunătățire a proiectelor de manuale propuse. Pentru unele titluri de manuale, editurile împreună cu autorii au operat redactările solicitate și au prezentat manualele pentru obținerea avizului „Bun de tipar”.
„Vom propune mai mult de 40 de titluri de manuale școlare noi pentru anul de studii 2024-2025. Deci invităm toată lumea să participe la acest proces de îmbunătățire a manualelor școlare”, a menționat Galina Rusu.
După ce vor obține acest aviz, manualele vor fi tipărite și transmise către instituțiile de învățământ.