S-a ales cu o amendă de 10.000 de lei după ce a dat foc la deșeurile municipale. Un bărbat din raionul Cahul a fost sancționat de inspectorii de mediu, în timpul unei acțiuni de combatere a încălcărilor legislației. Și inspectorii de mediu din Telenești au informat populația din regiune despre acțiunile ilegale care pun în pericol sănătatea mediului și care atrag după sine amenzi de până la 15.000 de lei.
Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, inspectorii din Cahul au descoperit două cazuri de încălcarea a legislației în localitățile Borceag și Lebedenco. Aceștia au constat că deșeurile municipale din localitatea Borceag au fost incendiate de către un locuitor al satului.
Pentru această infracțiune, a fost întocmit un proces-verbal, conform prevederilor articolului 154 alineatul (1) prim din Codul Contravențional al Republicii Moldova, iar bărbatul s-a ales cu o amendă de 10.000 de lei. Un alt caz descoperit de inspectorii de mediu a fost tăierea ilegală a unui nuc în intravilanul localității Lebedenco, acțiune sancționată conform legii.
Și inspectorii de mediu din Telenesti și-au intensificat eforturile pentru promovarea unui mediu mai curat și mai sănătos în localitățile Codru și Hirișeni. În urma monitorizării activităților din teren, inspectorii au identificat un caz de depozitare neadecvată a deșeurilor vegetale pe teren public. În conformitate cu prevederile legale, persoana responsabilă a fost sancționată cu un proces-verbal conform articolului 154, alineatul 1, Cod Contravențional.
În cadrul examinării petițiilor și acțiunilor de conștientizare desfășurate în aceste comunități, Inspectorii a făcut apel către populație să nu recurgă la arderea deșeurilor și resturilor vegetale. Astfel de acțiuni ilegale pun în pericol sănătatea mediului și a comunităților locale și trebuie să fie tratate cu seriozitate.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului adresează o solicitare către societatea civilă și cetățeni în general, de a adopta practici responsabile în gestionarea deșeurilor și a resturilor vegetale, evitând arderea acestora. Aceste acțiuni reprezintă un pas esențial în promovarea unui mediu înconjurător mai sănătos și durabil pentru generațiile viitoare.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului menționează că potrivit legislației, că: nerespectarea modului stabilit de ardere a deșeurilor industriale, de construcție, biodeșeurilor, a deșeurilor municipale și de altă natură se sancționează de la 10.000 la 15.000 de lei, aplicată persoanei fizice sau muncă neremunerată în folosul comunității.