Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Israel, ziua 143: Israelul avertizează: Un eventual armistițiu în Gaza nu va compromite lupta împotriva Hezbollah

26 februarie 2024, ora 17:13

Ministrul Apărării Yoav Gallant a afirmat duminică seara că potențialul armistițiu în confruntările cu Hamas din Fâșia Gaza nu va afecta obiectivul Israelului de a contracara prezența Hezbollah-ului libanez la granița sa nordică. De la începutul conflictului pe 7 octombrie, schimbul de focuri a devenit aproape zilnic între armata israeliană și Hezbollah la granița libanezo-israeliană, o mișcare islamică sprijinită de Iran și aliată cu Hamas.

În ciuda discuțiilor intense pentru un armistițiu în Gaza, care ar include și eliberarea de ostatici, Israelul continuă să-și consolideze capacitatea militară la frontiera cu Libanul, a declarat Yoav Gallant în timpul unei vizite la comandamentul nordic al armatei, la Safed, unde un soldat a fost ucis luna aceasta într-un atac cu rachetă din Liban. Israelul avertizează: Un eventual armistițiu în Gaza nu va compromite lupta împotriva Hezbollah-ului libanez

UPDATE Trei lovituri israeliene au vizat orașul Aita al-Shaab din sudul Libanului, potrivit echipei Al Jazeera de pe teren.

UPDATE Oficialii germani vor investiga modul în care câștigătorii Festivalului Internațional de Film de la Berlin au putut face comentarii „unilaterale” condamnând războiul Israelului împotriva Gaza la finalul evenimentului, a declarat o purtătoare de cuvânt a guvernului. La ceremonia de premiere de sâmbătă, câțiva câștigători au făcut comentarii despre războiul pe care grupurile pro-israeliene l-au catalogat drept „antisemit”.

UPDATE Grupul libanez spune că a tras 60 de rachete Katyusha către un cartier general militar israelian ca răspuns la atacul aerian israelian asupra regiunii Baalbek din Liban. Cel puțin doi membri Hezbollah au fost uciși în acel atac.

UPDATE Riad Malki, ministrul de externe al Autorității Palestiniene (AP), a declarat că Israelul folosește atât foametea, cât și medicamentele ca arme de război. Într-o declarație la cea de-a 55-a sesiune la nivel înalt a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Malki a spus: „În timp ce ne întâlnim acum, 2,3 milioane de palestinieni din Gaza sunt supuși masacrului și privațiunilor, devenind victime ale bolilor, pandemiei, foametei și setei.”

UPDATE Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a anunțat luni că își va prezenta demisia pentru a permite formarea unui consens larg în rândul palestinienilor cu privire la aranjamentele politice care trebuie făcute în urma războiului purtat de Israel în Fâșia Gaza, relatează Reuters. Mutarea vine în contextul în care SUA au pus presiuni tot mai mari pe Mahmud Abbas, președintele Autorității Naționale Palestiniene (ANP) care guvernează Cisiordania, să reformeze organizația politică pentru a putea guverna Fâșia Gaza după încheierea ostilităților din Gaza împotriva Hamas.

UPDATE Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat duminică că nu este încă clar dacă un acord privind ostaticii se va materializa în urma discuțiilor în curs, refuzând să discute detalii, dar a afirmat că Hamas trebuie să „revină la o situație rezonabilă”. „Ei sunt pe o altă planetă. Dar dacă vor ajunge la o situație rezonabilă, atunci da, vom avea un acord privind ostaticii. Sper că da”, a declarat el la emisiunea Face the Nation de la CBS.

UPDATE Forțele de apărare israeliene (IDF) afirmă că trupele Brigăzii 401 Blindate au ucis peste 30 de atacatori Hamas în cadrul unei operațiuni în curs de desfășurare în cartierul Zeitoun din orașul Gaza în cursul zilei trecute. Într-un incident, brigada a dirijat un avion de vânătoare să lovească o clădire în care opera un lunetist Hamas, precizează IDF. Între timp, în centrul Gaza, IDF afirmă că Brigada de infanterie Nahal a ucis peste 10 agenți Hamas în cursul zilei trecute.

UPDATE Media israeliană Ynet raportează că, la sfârșitul unei consultări telefonice, o echipă de negociatori israelieni va fi trimisă la Doha în zilele următoare pentru a continua discuțiile asupra unui acord pentru a ajunge la un armistițiu în războiul din Gaza și a asigura eliberarea israelianului. captivi ținuți în Gaza.

UPDATE Houthii din Yemen aliniați Iranului l-au vizat pe MV Torm Thor, un petrolier sub pavilion american, deținut și operat, în Golful Aden, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului militar, Yahya Sarea. Mai devreme, am raportat Comandamentul Central al Armatei SUA spunând că nava sa USS Mason a doborât o rachetă balistică antinavă în Golful Aden, care era cel mai probabil îndreptată către Torm Thor.

UPDATE Poliția israeliană spune că a arestat 21 de persoane în apropierea complexului Kirya din Tel Aviv, în creștere de la cinci mai devreme în noapte. Poliția spune că această demonstrație a fost ilegală, protestatarii blocând drumurile și ciocnindu-se cu personalul său. „În același timp cu protestul aprobat, un număr de protestatari s-au adunat ilegal la intersecție și au început să încalce ordinul și să se confrunte cu poliția. La sfârșitul protestului aprobat, cei mai mulți dintre protestatari s-au dispersat, când zeci de protestatari au început să coboare pe intersecția Kaplan și au încălcat ordinul împreună cu ceilalți protestatari care erau prezenți acolo”, a scris poliția israeliană pe X.

В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Прогноз погоды на выходные: тепло и без осадков
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
Лишение прав, штраф в 150 000 леев и до 4 лет тюрьмы: с 7 сентября в Молдове ужесточили наказания для пьяных водителей
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове
/ВИДЕО/ Ковеши: У европейской прокуратуры есть полномочия расследовать хищения из фондов ЕС в Молдове

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
/ВИДЕО/ Полиция нашла пропавшего 13-летнего подростка с помощью дрона
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Как распознать дипфейк видео и почему о них все чаще говорят в контексте выборов?
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
Михай Попшой пригласил нового главу МИД Украины посетить Молдову
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
/ФОТО/ На берегу Днестра в селе Рэскаец начали ремонт защитной дамбы
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"
В Митрополии Молдовы заявили о давлении на церковь "как в советское время"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.