Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni noi măsuri pentru a sprijini Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ruse. În urma reuniunii a 24 de lideri europeni, Macron a afirmat că nu exclude trimiterea trupelor terestre occidentale pentru a atinge obiectivul Europei de a învinge Moscova.
„Suntem convinși că înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei. Rusia arată o atitudine mai agresivă nu doar în Ucraina, ci în general. În timp ce nu există „consens” cu privire la trimiterea trupelor terestre occidentale în Ucraina, „nimic nu ar trebui exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”, a spus el.
Macron a refuzat să ofere detalii despre națiunile care iau în considerare trimiterea de trupe, spunând că preferă să mențină o „ambiguitate strategică”.
Conferința de la Paris a semnalat dorința lui Macron de a se prezenta ca un campion european al cauzei Ucrainei, în contextul temerilor tot mai mari că sprijinul SUA ar putea slăbi în anii următori.
Cancelarul german Olaf Scholz și președintele Poloniei, Andrzej Duda, au fost printre liderii de stat și de guvern europeni prezenți la conferință, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a alăturat virtual.
Duda a spus că cea mai aprinsă discuție a fost despre trimiterea trupelor în Ucraina și „nu s-a ajuns la nicio înțelegere în această privință”.
„Aici opiniile sunt diferite, dar nu s-au luat astfel de decizii”, a spus el.
Prim-ministrul slovac Robert Fico, care s-a opus ajutorului militar pentru Ucraina, a spus între timp că mai multe țări membre ale NATO și Uniunii Europene iau în considerare trimiterea de soldați în Ucraina pe bază bilaterală.
„Pot confirma că există țări care sunt pregătite să-și trimită propriile trupe în Ucraina, există țări care spun niciodată, printre care se numără și Slovacia, și există țări care spun că această propunere trebuie să fie luată în considerare”, a spus el, înainte de a urca în avionul său spre casă.
Conferința a fost convocată în contextul în care Ucraina a suferit înfrângeri pe câmpurile de luptă din est, generalii săi plângându-se de lipsa de armament și soldați. S-a înregistrat progres în cadrul unei inițiative conduse de Cehia de a cumpăra sute de mii de runde de muniție din țări terțe, un lucru față de care Franța a fost precaută, deoarece își dorește să prioritizeze dezvoltarea propriei industrii europene.
Aprovizionarea cu muniție a devenit o problemă critică pentru Kiev. UE, totuși, nu își atinge ținta de a trimite Ucrainei un milion de runde de proiectile de artilerie până în luna martie.
Prim-ministrul ceh Petr Fiala a declarat că aproximativ 15 țări au fost de acord să adere la inițiativa sa. „Discutăm despre sute de mii de bucăți de muniție pe care ar trebui și am putea să le obținem într-un timp relativ scurt”, a spus Fiala jurnaliștilor.
Prim-ministrul Țărilor de Jos, Mark Rutte, a spus că țara sa va contribui cu 100 de milioane de euro pentru achiziționarea de muniție din străinătate. A spus că țările care vor furniza muniția au cerut să nu fie identificate.
„Cred că a existat un mare sentiment de urgență, în special pentru termenul scurt privind muniția și apărarea antiaeriană. Sper că și alte țări vor urma”, a spus Rutte.
Macron a anunțat, de asemenea, că se va înființa o nouă coaliție pentru a furniza Ucrainei „rachete și bombe de rază medie și lungă pentru a efectua lovituri adânci”. A existat „un consens larg pentru a face mai mult și mai repede”, a adăugat el, spunând că există și un consens pentru intensificarea producției comune de armament cu Ucraina și pentru consolidarea propriului său sector militar.
Conferința de la Paris vine după ce Franța, Germania și Marea Britanie au semnat recent acorduri bilaterale pe 10 ani cu Ucraina pentru a trimite un semnal puternic de sprijin pe termen lung, în timp ce Kievul lucrează pentru consolidarea sprijinului occidental.
surse: France24, Al Jazeera