Documente secrete de la Kremlin - „Kremlin Leaks” -, divulgate site-ului eston Delfi, dezvăluie alocarea de către administraţia lui Vladimir Putin a unui buget în valoare de un miliard de euro în vederea unui control ideologic al populaţiei ruse şi din teritoriile ucrainene anexate, în vederea realegerii acestuia la 17 martie, printr-o propagandă fără precedent, relatează Le Pont și News.ro.
Kremlin Leaks”, publicate luni de site-ul Delfi şi un consorţiu internaţional de presă, prezintă un tablou detaliat al unei reţele de propagandă şi de cenzură înfiinţat de Kremlin cu scopul de a influenţa fiecare cetăţean rus şi pe locuitorii teritoriile anexate din Ucraina.
Aceste documente secrete - cele mai recente din decembrie 2023 - prezintă investiţii în vederea extinderii acaparării populaţiei de către Kremlin.
În total, un buget de peste 1,1 miliarde de euro a fost alocat în vederea alegerilor prezidenjţiale, războiului informaţional şi supravegherii şi integrării „noilor regiuni ruseşti”, zonele ocupate de către Rusia în Ucraina.
„Aceste documente sunt importante din două motive. În primul rând pentru că ele confirmă exact felul în care (Kremlinul încearcă) să remodeleze întreaga ideologie a statului rus. În al doilea rând, ele arată cum se pune în aplicare acest lucru la nivel microeconomic”, declară un analist de la site-ul de investigaţii Vsquare, Mark Galeotti, care a participat la dezvăluirea acestor documente.
În bugetul rus, o parte de 631 de milioane de euro este alocată a ceea ce administraţia Putin numeşte ea însăşi ”războiul informaţiei”.
Documentele dezvăluie astfel că propagandistul prezentator de televiziune şi radio Vladimir Soloviev, cunoscut prin diartibele sale violente împotriva Occidentului, a primit aproximativ 15 milioane de euro în 2023. În 2024, puterea rusă îi promite dublu.
”Kremlin Leaks” detaliază de asemenea locul important atribuit cinematografiei, serialelor şi emisiunilor de televiziune în acest ”război informaţional”, înaintea alegerilor prezidenţiale.
Aproximativ 15 organizaţii au primit aproape 600 de milioane de euro pentru a produce conţinuturi adecvate ”propagandei de stat şi a asigura buna stare de spirit a societăţii”.
Între ele se află Institutul de Dezvoltarea Internetului (IDI), care a primit aproape 400 de milioane de euro de la începutul lui 2023 pentru a pune această propagandă în imagini.
Citește continuareaAICI