Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1054: Peștera lui Aladin, noapte cu drone și noua armă a lui Putin. Fico îl numește cerșetor pe Zelenski

Fără căsătorii, divorțuri sau investiții: 29 februarie - între știință și misticism. Tradiții şi superstiții, în an bisect

missing
foto:news.sky.com
29 februarie 2024, ora 14:39

De la explicații științifice cu „acumulare de ore”, până la predicții malefice despre căsătorii, divorțuri sau ciuperci otrăvitoare. Astăzi este 29 februarie, zi care apare în calendar doar o dată la patru ani, fapt care a trezit de-a lungul istoriei multe semne de întrebare și a dat naștere la numeroase tradiții și superstiții. Anul 2024 este un an bisect, la ce să ne așteptăm de la el, ne spun știința, religia și bătrânii.

Explicaţia acestei anomalii calendaristice constă în faptul că un an este definit ca perioada completă de rotaţie a Pământului în jurul Soarelui, care după cele mai riguroase calcule se realizează în 365 de zile, 6 ore, 9 minute şi 9 secunde.

Pentru că era nevoie de un calendar format dintr-un număr întreg de zile, a apărut convenţia ca, din patru în patru ani, cele şase ore şi ceva care se adună să se convertească într-o zi în plus în calendar. Prin urmare, este modalitatea de sincronizare a anului astronomic cu cel calendaristic sau al anotimpurilor, scrie rador.ro.

Totuși aceste explicații sunt valabile pentru calendarul gregorian, adoptat de majoritatea ţărilor lumii. Or, pentru cei care respectă calendarul ebraic, sincronizarea se face prin adaugarea lunii Adar Aleph, a 13-a lună, de şapte ori într-o perioadă de 19 ani, la cele douăsprezece luni din anii obişnuiţi.

Conform unor surse istorice, introducerea anilor bisecţi o dată la patru ani a fost stabilită pentru prima dată, de Dionisie cel Mic, un călugăr din Turcia, în jurul anului 200 d.Hr. El a constatat diferenţa dintre calendarul iulian şi timpul real, care dacă nu s-ar fi corectat ar fi făcut ca solstiţiul de vară să urmeze solstiţiului de iarnă, la un moment dat. 

O altă nedumerire, legată de anul bisect este cum își numără anii și cum marchează ziua de naștere cei acre au venit pe lume pe 29 februarie. Or, există persoane care sărbătoresc o dată la patru ani, dar sunt şi persoane, care se sărbătoresc dublu: pe 28 februarie şi pe 1 martie în anii care nu sunt bisecţi. 

De altfel, de a lungul istoriei, pe 29 februarie s-au întâmplat multe evenimente importante și s-au născut persoane notorii precum: Papa Paul al III-lea, pianistul şi compozitorul italian Gioacchino Rossini sau scriitorul Marin Sorescu.

Totodată, în spațiul românesc există o multitudine de tradiții și superstiții legate de anii bisecți. De exemplu, nu e potrivit să te căsătoreşti, fiindcă există pericolul unui divorţ rapid, dar nici divorţul nu este recomandat deoarece după o astfel de despărţire persoanele în cauză vor rămâne singure pentru multă vreme.

În aceeași ordine de idei nu sunt binevenite nici alte schimbări, precum locul de muncă, domiciliul, ba chiar se spune că nici culoarea părului nu ar fi bine să fie schimbată.

Există și superstiţii privind începerea unor proiecte noi, care ar fi bine să fie amânate pentru anul următor. Este vorba de construcţia unei case, începerea unor afaceri sau realizarea unor achiziţii costisitoare, pentru că ar fi de rău augur în acest an.

O veche tradiție spune că, pe 29 februarie, tinerele pot să-și ceară iubiții în căsătorie, ele fiind îndreptățite să facă primul pas, iar dacă bărbatul refuză propunerea trebuie să îi ofere iubitei sale 12 perechi de mănuși. Astfel, ea le va purta tot anul pentru a ascunde rușinea provocată de lipsa unui inel de pe deget, câte o pereche pentru fiecare lună a anului. 

Bătrânii împărtăşesc și o veche legendă care spune că, din patru în patru ani, în an bisect, este interzis culesul ciupercilor, fiindcă în această perioadă toate devin otrăvitoare.

În faţa tuturor acestor primejdii care ne pot pândi în anii bisecţi, din bătrâni s-a moştenit şi un posibil leac, anume purtarea bijuteriilor din argint, acest metal fiind cel care se pare că întăreşte aura energetică, şi îi poate feri pe oameni de necazuri.

Dar, indiferent de încărcătura științifică, istorică sau mistică, 29 februarie, este doar o zi în calendar și depinde de noi cum alegem să o trăim. 

Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

Țările cu cel mai poluat aer din Europa: Pe ce loc se clasează statele din vecinătatea Moldovei
Țările cu cel mai poluat aer din Europa: Pe ce loc se clasează statele din vecinătatea Moldovei
/VIDEO/ Secretul banilor: Euro a devenit valută de referință în Moldova. Ce avem de câștigat, aflăm de la Daniel Savin
/VIDEO/ Secretul banilor: Euro a devenit valută de referință în Moldova. Ce avem de câștigat, aflăm de la Daniel Savin
/METEO/ Cer variabil, fără precipitații esențiale. Cum va fi vremea astăzi, 12 ianuarie 2025
/METEO/ Cer variabil, fără precipitații esențiale. Cum va fi vremea astăzi, 12 ianuarie 2025
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/HARTĂ/ Mexicul, zguduit de un cutremur puternic: Câte grade a avut seismul de duminică
/HARTĂ/ Mexicul, zguduit de un cutremur puternic: Câte grade a avut seismul de duminică

Horoscop 13 ianuarie 2025 de la ChatGPT: Săgetătorii sunt atenți la finanțe, iar Balanțele se concentrează asupra familiei

missing
13 ianuarie 2025, ora 07:30

Redacția TV8.md a apelat la ajutorul inteligenței artificiale pentru a genera un horoscop al zilei de astăzi, 13 ianuarie 2025.

Așadar, iată previziunile făcute de ChatGPT, care a subliniat că trebuie să ținem cont de faptul că horoscopul este o formă de divertisment și nu are bază științifică:

Berbec (21 martie - 19 aprilie) Se preconizează o zi plină de energie pozitivă, iar astăzi ai ocazia să îți îmbunătățești relațiile interpersonale. Poate apărea o oportunitate de a colabora cu cineva din anturajul tău, ceea ce va aduce beneficii pe termen lung.

Taur (20 aprilie - 20 mai) Ziua de azi îți aduce o mare claritate mentală. Este un moment ideal pentru a-ți face planuri financiare pe termen lung sau pentru a lua decizii importante în carieră. Ai grijă de sănătatea ta, ar putea fi semne că ai nevoie de o pauză.

Gemeni (21 mai - 20 iunie) Astăzi, Gemenii vor fi mai preocupați de stabilirea unor obiective clare și realiste. Este o zi potrivită pentru a face un plan financiar pe termen lung și pentru a analiza cu atenție resursele disponibile. Alegeți cu înțelepciune cum să vă gestionați banii.

Rac (21 iunie - 22 iulie) Relațiile personale vor juca un rol important. Aveți ocazia de a întări legăturile cu cei dragi, de a vindeca conflicte mai vechi și de a găsi sprijin în cercul de familie sau prieteni. Împărtășiți-vă sentimentele!

Leu (23 iulie - 22 august) Astăzi vor simți nevoia să acorde mai multă atenție bunăstării lor. Poate fi un moment excelent pentru a vă reîncărca bateriile, fie prin activități relaxante, fie prin practici care vă ajută să vă mențineți echilibrul fizic și emoțional.

Fecioară (23 august - 22 septembrie) Pentru tine, este o zi de exprimare creativă. Activitățile care implică imaginația și pasiunea vor aduce satisfacție profundă. Lăsați-vă inspirați și nu ezitați să explorați noi modalități de a vă exprima!

Balanță (23 septembrie - 22 octombrie) Astăzi vor simți nevoia să se concentreze asupra casei și familiei. Este o zi bună pentru a face modificări în locuință sau pentru a întări relațiile cu cei dragi. Împărtășiți momente de calitate alături de cei apropiați.

Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie) Scorpionii vor avea o zi favorabilă comunicării și legăturilor sociale. Puteți găsi soluții pentru a rezolva neînțelegeri sau pentru a înțelege mai bine perspectivele celor din jur. Fiți deschiși și sinceri în conversații!

Săgetător (22 noiembrie - 21 decembrie) Astăzi, Săgetătorii ar trebui să fie atenți la modul în care își gestionează finanțele și valorile personale. Este o perioadă favorabilă pentru a lua decizii care vă vor ajuta să vă stabilizați situația financiară și să vă puneți în aplicare planurile.

Capricorn (22 decembrie - 19 ianuarie) Pentru Capricorni, ziua de 13 ianuarie este o oportunitate excelentă pentru a vă dezvolta personal. Folosiți-vă energia pentru a învăța lucruri noi și pentru a vă pune la punct proiectele personale sau profesionale.

Vărsător (20 ianuarie - 18 februarie) Vărsătorii vor avea o zi de auto-reflecție, în care se vor concentra asupra nevoilor interioare. Meditația și introspecția vă pot ajuta să găsiți răspunsuri la întrebările care vă preocupă și să aduceți mai mult echilibru în viața voastră.

Pești (19 februarie - 20 martie) Peștii se vor simți atrași astăzi de activitățile care implică comunitatea și colaborarea. Împărtășiți-vă ideile și colaborați cu cei din jur pentru a crea un mediu armonios. Evitați, însă, oamenii care nu sunt sinceri în relațiile voastre.

Notă de la ChatGPT: Acesta a fost horoscopul pentru ziua de 13 ianuarie 2025, dar amintește-ți că influența astrelor este subiectivă și că propriile tale acțiuni și alegeri au un rol important în viața ta.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
/VIDEO/ Secretul banilor: Euro a devenit valută de referință în Moldova. Ce avem de câștigat, aflăm de la Daniel Savin
/VIDEO/ Secretul banilor: Euro a devenit valută de referință în Moldova. Ce avem de câștigat, aflăm de la Daniel Savin
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, acuzat de omorul Anei-Maria: Primele declarații ale condamnatului
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ De ce Tiraspolul refuză mâna întinsă de Chișinău? Serebrian: „Este un joc geopolitic murdar purtat de Moscova”
/VIDEO/ Accident cutremurător la Bălți: O fetiță de 8 ani a murit după ce un șofer beat a trecut pe roșu și a lovit un taxi
/VIDEO/ Accident cutremurător la Bălți: O fetiță de 8 ani a murit după ce un șofer beat a trecut pe roșu și a lovit un taxi

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.