Arhitectul-șef al municipiului Chișinău, Svetlana Dogotaru, a venit cu o reacție după ce Centrul Național Anticorupție (CNA) a informat că este cercetată după ce ar fi pus la cale, împreună cu administratorii unei companii de construcție, o schemă prin care urmăreau scopul deposedării municipalității de un lot de teren. Aceasta a menționat că în prezent „sunt prezentate toate actele solicitate de anchetă și este sigură că va fi stabilit adevărul”.
„Cercetarea din partea organelor competente se efectuează la adresarea mea, în calitate de arhitect-șef. Doi ani în urmă am atenționat serviciile respective cu privire la cazul dat, care are la bază înregistrarea frauduloasă a dreptului de superficie asupra terenului de către compania Eurostil.
Tot atunci, am solicitat verificarea și în raport cu alte cazuri la alte companii cu privire la același subiect, înregistrarea dreptului de superficie. Pe toate cazurile înregistrate sunt pornite procese de radiere a drepturilor înscrise incorect. Sunt prezentate toate actele solicitate de anchetă și sunt sigură că va fi stabilit adevărul. În toate acțiunile mele am fost și sunt corectă”, a menționat Dogotaru.
Arhitectul-șef al mun. Chișinău și administratorii unei companii de construcție din capitală sunt cercetați de CNA după ce au pus la cale o schemă prin care urmăreau scopul deposedării municipalității de un lot de teren. Este vorba despre un lot situat într-un cartier rezidențial din capitală cu suprafața de 0,43 ha, cu o valoare de circa 22 000 000 de lei.
Potrivit CNA, factorii de decizie ai companiei de construcție, în complicitate cu reprezentanții Primăriei mun. Chișinău, ai Agenției Servicii Publice, Departamentului „Cadastru” au înregistrat un drept de proprietate (superficie) asupra terenului aferent construcției în lipsa deciziei Consiliului Municipal Chișinău și în baza unui contract de arendă expirat, iar temeiul înregistrării servind cererea arhitectului-șef al mun. Chișinău.
Ulterior, după obținerea dreptului înregistrat, în baza unor acte permisive expirate, agentul economic a înregistrat pe lotul de teren în cauză mai multe bunuri imobile, notează CNA.
În context, ofițerii CNA și procurorii anticorupție au efectuat joi percheziții la domiciliile și birourile de serviciu ale arhitectului-șef al capitalei și agentului economic, de unde au fost ridicate documente relevante cauzei penale.
Astfel, arhitectul orașului a fost recunoscut în calitate de bănuit în comiterea infracțiunii de abuz în serviciu și urmează a fi cercetat în stare de libertate.