Pretura Botanica a decis să ia în țeapă porumbeii care le bat la geam. Pentru a se apăra de excrementele păsărilor, autoritatea a instalat benzi cu țepi pe pervazurile exterioare ale clădirii. Imagini cu porumbei morți între țepi au devenit virale, trădând cruzime față de animale. Un fost funcționar spune că s-a adresat poliției, dar și Inspectoratului pentru Protecția Mediului, doar că deocamdată nu se ia nicio măsură.
„Această metodă este foarte barbară. Pretura nu a căutat alte metode cum să facă ca geamurile să fie mai curate sau ca păsările să locuiască în alt loc, decât aici. După cum vedem ei au mers pe varianta cruzimea față de animale. Vedem acolo păsări ucise”, a spus fostul șef al secției Control și Protecția Animalelor, Chișinău, Karl Luganov,
Fostul șef al secției Protecția Animalelor din cadrul primăriei spune că a depus o sesizare la poliție și alta la Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Acesta, alături de mai mulți activiști, acuză instituția de cruzime față de animale, pentru că a instalat țepi anti-păsări, chiar dacă legea nu interzice acest lucru.
„Orice acțiune ori imixtiune din care animalul poate să sufere, muri sau primi traume se consideră cruzime față de animale. În Europa, de exemplu, problema este rezolvată altfel. Se poate de pus diferite sunete pe care ei le aud, de exemplu păsări de prada, în zona cărora ei nu locuiesc”, a menționat Luganov.
Am mers la pretura Botanica pentru o replică, dar persoana din anticameră ne-a spus că șefa instituției Diana Guba nu este pe loc. După cinci minute de așteptări am fost anunțați că nici adjuncta nu va ieși să discute cu noi.
„- Este în ședință. Eu vă înțeleg, dar asta este. - Să trimitem o solicitare? - O puteți depune chiar aici. Deci, depuneți cererea și noi vom veni cu o reacție către dumneavoastră”.
Am trimis o solicitare în scris, dar deocamdată am primit doar răspunsul că mesajul a fost recepționat. Într-o plimbare prin Chișinău am observat și alte clădiri cu benzi anti-păsări.
Astfel de instalații sunt și la Catedrala Mitropolitană. Doar că vedem că, în practică, acestea nu prea funcționează. Hulubii oricum stau pe acoperiș, doar că pe lămpile amplasate mai sus.
Am cerut o replică și de la Ministerul Mediului.
„Ministerul Mediului nu susține această practică de a scăpa de prezența păsărilor. Este o metodă crudă. Păsările care trăiesc în preajma blocurilor nu sunt prădătoare sau periculoase. Ele chiar aduc un beneficiu mediului, fiindcă nimicesc dăunătorii mici pe care le au unii copaci sau florile din oraș”, ne-a comunicat șefa Secției informare și comunicare cu mass-media de la Ministerul Mediului, Stella Popa.
Chiar dacă critică acțiunile, ministerul nu poate să interzică instalarea benzilor cu țepi anti-păsări, deoarece nu are pârghii legale.