„Amintirile din copilărie” și poveștile sfătosului bunic din Humulești devin tot mai prețioase cu fiecare început de primăvară. Astăzi, marele povestitor Ion Creangă ar fi împlinit 187 de ani, este un prilej în plus de a reitera importanța creațiilor sale și amprenta pe care a lăsat-o în istoria literaturii române.
În fiecare an, la 1 martie, odată cu reînvierea naturii, înflorește și creația lui Ion Creangă. Deși au trecut aproape două secole de când amintirile și poveștile lui au fost așternute pe hârtie, ele sunt și astăzi actuale. Mai mult, asemeni unor diamante șlefuite în timp, devin tot mai prețioase și strălucitoare cu fiecare an.
Ion Creangă a țesut povești care au devenit legende, iar personajele sale au devenit parte a moștenirii noastre culturale. Operele sale reflectă nu doar talentul literar, ci și dragostea profundă față de tradiții, cultura românească și înțelepciunea populară.
Scriitorul, cunoscut drept „sfătosul bunic din Humulești” s-a născut pe 1 martie 1837 la Târgu Neamț, în regiunea Moldovei. A fost scriitor, povestitor, diacon și profesor de școală. El a fost cunoscut și sub alte nume: Nică al lui Ștefan a Petrei, Ionică Torcălău și Ioan Ștefănescu.
A fost o figură literară cunoscută pentru seria sa de povești cuprinse în volumul „Amintiri din copilărie”. De asemenea, este renumit și pentru nuvelele, basmele și povestirile lui scurte care erau văzute la acea vreme drept o capodoperă a limbajului românesc, datorită modului inedit prin care a încorporat folclorul local și aspecte ale realismului, care au fost influențate și inspirate de multe dintre experiențele sale rurale.
La 187 de ani de la nașterea sa, Ion Creangă trăiește în continuare în paginile cărților sale și în inimile celor care apreciază farmecul literaturii românești clasice.