Doi moldoveni, care ar fi agenți ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), au fost reținuți la Moscova, susține Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse. De cealaltă parte, Ministerul de Externe de la Chișinău subliniază că declarațiile autorităților ruse „sunt nefondate și speculative”. Ba mai mult, MAE menționează că Ambasada Moldovei la Moscova a cerut acces consular la mai mulți cetățeni reținuți, însă solicitarea a fost respinsă.
Rusia a atacat Ucraina cu 28.743 de drone de luptă de tip Shahed, o marcă dezvoltată de Iran, de la începutul războiului, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează dpa, potrivit Agerpres. Numai în iunie, au avut loc 2.736 de astfel de atacuri, a declarat el într-un discurs adresat Parlamentului olandez, pe care l-a publicat ulterior pe rețelele sociale.
UPDATE Eforturile diplomatice ale SUA nu au adus părțile mai aproape de pace, a declarat un înalt oficial NATO, sub rezerva anonimatului, la summitul alianței de la Haga. Alianța consideră că Vladimir Putin este interesat doar de acorduri pe termen scurt care vor aduce beneficii Rusiei, transmite BBC.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, spune că nu este „deloc deranjat” de faptul că președintele american, Donald Trump, a făcut publice conversații private dintre ei, printre care unul în care oficialul NATO îl lingușește, relatează CNN.
UPDATE La o întâlnire off-record, un oficial de rang înalt al NATO a fost întrebat de către presa din Republica Moldova să comenteze declarațiile prim-ministrului Recean privind transmiterea a circa 10.000 de soldați ruși în regiunea transnistreană. Acesta a răspuns ca monitorizează situația din Republica Moldova și nu vede riscuri de securitate.
UPDATE Forţele Aeriene ucrainene raportează că, în noaptea de marţi spre miercuri, Rusia a lansat asupra Ucrainei 71 de drone Shahed şi simulatoare de drone. Apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să distrugă 52 de drone, în estul, sudul și nordul țării. 32 au fost doborâte cu mijloace de atac, iar alte 20 au fost suprimate cu ajutorul echipamentelor de război electronic. În urma atacului, au fost înregistrate lovituri în șase locuri din regiunile Odesa, Sumî şi Harkiv.
UPDATE Un atac cu rachete ruseşti, efectuat, fapt rar, în plină zi, a ucis marţi cel puţin 17 persoane în sud-estul Ucrainei, a rănit sute de oameni şi a provocat pagube importante, relatează Reuters. Atacul în două valuri a ucis 15 persoane şi a rănit peste 200 în capitala regională, unde unda de șoc a spart geamurile unui tren de călători proiectând cioburi de sticlă peste zeci de pasageri. Printre cei 279 de răniţi se află cel puţin 27 copii, potrivit celui mai recent bilanţ, scrie Ukrainskaia Pravda.
UPDATE Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat sprijinul continuu al UE pentru Ucraina în cadrul unui summit NATO desfășurat la Haga pe 24 iunie, scrie Kyiv Independent. „Am conceput un program de finanțare de 50 de miliarde de euro, îl numim Safe, în care statele membre, dar și Ucraina și alți parteneri, pot lua aceste împrumuturi pentru a investi în industria de apărare ucraineană”, a spus ea, adresându-se președintelui Zelenski. „Ne integrăm industriile de apărare ca și cum Ucraina ar fi în UE. Acest lucru este bun pentru Ucraina. Și la fel de bun pentru Europa, deoarece Ucraina găzduiește acum o inovație extraordinară”, a afirmat ulterior von der Leyen într-o postare pe rețelele sociale.
UPDATE Rusia a atacat Ucraina cu 28.743 de drone de luptă Shahed, o marcă dezvoltată de Iran, de la începutul războiului, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Numai în luna iunie, au existat 2.736 de astfel de atacuri, a declarat el într-un discurs susținut marți în parlamentul olandez, pe care l-a publicat ulterior pe rețelele sociale. Fără „regimul iranian”, Rusia nu ar fi putut face acest lucru, a spus Zelenski. „Moscova nu respectă niciodată cu adevărat o alianță și își trădează întotdeauna așa-numiții parteneri, dar construiește totuși relații cu regimuri sângeroase. Cu astfel de prieteni, Rusia nu face decât să își sporească capacitatea de a ucide”.
UPDATE ”Aliaţii se întâlnesc la un summit istoric la Haga. Tocmai am participat la Consiliul NATO-Ucraina organizat în marja acestui summit NATO. Am subliniat importanţa unei păci juste şi durabile în Ucraina, rolul pe care Parteneriatele Strategice dintre România şi SUA îl au în stabilitatea regiunii Mării Negre şi am reafirmat angajamentul României de a sprijini pacea şi suveranitatea Ucrainei, precum şi democrația Republicii Moldova”, anunță ministrul român de Externe Oana Ţoiu într-o postare pe X.
UPDATE Finlanda anunţă lucrări de construcţie în vederea închiderii cu o barieră a unui nou tronson de 200 de kilometri de frontieră cu Rusia, prin care să împiedice Moscova să desfășoare orice ”instrumentalizare a migrației”, potrivit autorităţilor de la Helsinki, relatează AFP, citată de News.ro.
UPDATE O navă de război rusească s-a camuflat, folosind un cod de identificare fals, în timp ce traversa Canalul Mânecii alături de două petroliere supuse sancțiunilor, parte a “flotei fantomă” a Rusiei, notează BBC, citat de Biziday.
UPDATE Guvernul britanic a anunțat marți că va cumpăra o duzină de avioane de vânătoare F-35A, capabile să lanseze arme nucleare tactice, într-o mișcare pe care a descris-o drept cea mai mare extindere a capacității sale de descurajare nucleară dintr-o generație, potrivit Reuters.
UPDATE Mărirea bugetelor apărării la 5% din PIB este principala decizie care se aşteaptă astăzi de la liderii ţărilor NATO, reuniți în summitul de la Haga. Bugetele ar urma să fie majorate de-a lungul a 10 ani, iar din cei 5% din PIB 3,5% vor fi destinați apărării propriu-zise – armament şi militari – iar 1,5% pentru investiții în infrastructură, securitate cibernetică şi alte măsuri similare. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, declara ieri că unele state membre ar putea atinge ținta de 5% chiar și mai devreme, scrie Rador.