Moscova cere ca Chișinăul să reia negocierile privind reglementarea transnistreană în format „5+2” în contextul unui apel de la Tiraspol. Lavrov a menționat în cadrul unei conferințe că Moldova încearcă să devină parte a României și ar fi blocat procesul de negocieri cu Tiraspolul. Federația Rusă consideră că doar formatul „5+2” va face posibilă luarea în considerare a intereselor regiunii transnistrene „în contextul păstrării integrității teritoriale a Moldovei”, scrie presa rusă.
„Am răspuns deja: am cerut regimului de la Chișinău, condus de cetățeni români care nu ascund faptul că doresc să anexeze Republica Moldova la România, să înceteze blocarea procesului de negocieri”, a spus Lavrov la Forumul Diplomatic Antalya.
Răspunzând la întrebarea despre ce poate face Rusia pentru ca apelul Transnistriei să nu ducă la acutizarea situației din regiune, Lavrov a subliniat că „această întrebare ar trebui adresată celor care au provocat întocmirea unei astfel de declarații din partea parlamentului transnistrean, în primul rând, regimul care s-a instalat la Chișinău, care pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc”.
El a subliniat că autoritățile moldovenești „împreună cu ucrainenii pun o presiune economică serioasă asupra Transnistriei”.
Cu un comentariu a venit ministrul afacerilor Externe Mihai Popșoi:
„Ministrul Lavrov și regimul de la Kremlin nu are niciun drept moral de a ține lecții despre democrație și libertate. Țara care închide în închisori politicienii din opoziție și îi omoară, atacă nejustificat vecinii, nu poate oferi lumii nimic decât sânge și durere. Reamintim ministrului Lavrov, că în Moldova politicienii sunt aleși în cadrul unor procese electorale libere și transparente, recunoscute internațional, unde fiecare candidat beneficiază de drepturi egale, spațiu adecvat pentru campanie și posibilitatea de interacțiune directă cu alegătorii.
Este important ca ministrul Lavrov să se informeze corect despre situația din regiunea transnistreană, unde peste 70% din producția și serviciile locale sunt exportate către statele membre ale Uniunii Europene.
Republica Moldova este un stat democratic pentru care libertatea și respectarea drepturilor omului sunt valori fundamentale. Construim un viitor european pentru toți cetățenii noștri, indiferent de limbă și etnie, pentru a trăi în pace și prosperitate”.
Miercuri, pe malul stâng a avut loc un congres al „deputaților de toate nivelurile” din regiunea transnistreană. Acesta a adoptat o rezoluție cu apel la Duma de Stat și la Consiliul Federației Ruse, în care au cerut ajutor Moscovei din cauza presupusei blocaje economice de către autoritățile constituționale din Republica Moldova. Tiraspolul acuză Chișinăul de „impozitare ilegală a bunurilor” importate de întreprinderile din regiune. Autoritățile neagă acuzațiile și spun că creează condiții egale pentru toată lumea din țară.
La 30 noiembrie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moldova va deveni „următoarea victimă în războiul hibrid declanșat de Occident împotriva Rusiei”. MAEIE a numit declarația politicianului „parte a acțiunilor ostile pe care Rusia a încercat să le întreprindă împotriva țării noastre în ultimii 30 de ani”. Negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” implică Chișinău și Tiraspol ca părți la conflict, Rusia, Ucraina, OSCE ca mediatori, Uniunea Europeană și Statele Unite ca observatori. Formatul a fost de fapt înghețat de la începutul războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Chișinăul și Tiraspolul negociază în format „1+1”.
Amintim că încă acum un an și jumătate, vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian a declarat, la emisiunea „Freedom” de la TV8 că formatul „5+2” de reglementare transnistreană nu mai este funcțional, din cauza ostilităților dintre Rusia și Ucraina.
„Formatul „5+2”, am spus cu mai multe ocazii nu este funcțional în momentul de față, cel puțin. Este pus pe pauză, este un blocaj acest format. Sunt foarte des întrebat ce se va întâmpla ulterior, după terminarea ostilităților în Ucraina? Aici e foarte greu de făcut pronosticuri”, a vorbit viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian.
Aceeași poziție a fost reiterată recent și de partea ucraineană, care susține că nu se va așeza la masa de negocieri cu Federația Rusă.
„Astăzi acest format internațional, de fapt, de jure, existent, este nefuncțional. Principala pricină a nefuncționalității acestui forma este prezența în cadrul lui a statului care nu mai are nici drept moral, nici legal de a participa la astfel de tratative”, a declarat Ambasadorul cu Misiuni Speciale al Ucrainei, Păun Rohovei.
Formatul „5+2” a fost lansat în 2005 și presupune convorbiri între Chișinău și Tiraspol cu participarea Rusiei, Ucrainei și OSCE, ca mediatori. Statele Unite și Uniunea Europeană au calitatea de observatori. Întrunirile în acest format nu s-au mai ținut din 2019.