Un marș cu lozinci separatiste s-a desfășurat ieri, 2 februarie, la Comrat, cu ocazia împlinirii a zece ani de la două referendumuri declarate ilegale de Chişinău, prin care alegătorii s-ar fi pronunţat împotriva integrării în Uniunea Europeană, dar au fost, în schimb, pentru aderarea la Uniunea Vamală Euroasiatică.
La marșul organizat au participat peste 10.000 de persoane, cel puțin asta susține bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul.
„Peste 10 mii de locuitori ai Găgăuziei au participat la un marș festiv la Comrat. La fel ca acum zece ani, am dat dovadă de coeziune, forță și unitate”, a spus ea.
De cealaltă parte, imaginile surprinse de jurnalistul Andrei Captarenco, demonstrează total opusul. Potrivit Dianei Fetco, numărul participanților la marș a fost mai mic de 1000, a confirmat șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul IGP, pentru TV8.
Nu este pentru prima oară când organizatorii manifestațiilor coordonate de Ilan Șor, indică cifre total neadevărate. De exemplu, pe 18 septembrie 2022, Partidul Politic „ȘOR” a organizat un protest în centrul capitalei. Potrivit IGP, atunci la manifestație au participat aproximativ 6500 de oameni – număr de zeci de ori mai mic decât cel anunțat de președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, membru al fostului Partid „ȘOR”, care a spus că la manifestație au participat „peste 50 mii de persoane”.
La evenimentul de la Comrat ar fi fost mobilizate sute de persoane din mai multe localități ale autonomiei găgăuze, aduse organizat cu microbuzele. De asemenea, ar fi fost aduși și sute de elevi, chiar dacă la acea oră trebuiau să fie la școală, o participantă la marș susținând că le-ar fi fost acordată zi liberă.
De asemenea, un domn care s-a prezentat ca fiind antrenor al unui club de lupte, prezent și el împreună cu elevii săi la marș, a spus că tinerii singuri au avut voința de a participa.
Un localnic însă s-a arătat deranjat de marșul organizat de către administrația UTA Găgăuzia. Acesta a declarat pentru jurnalista TV8, Viorica Tătaru, prezentă la fața locului, că oamenii ar fi fost convinși cu sume de bani pentru a participa.
„Le-au dat câte 100 de lei și uitați-vă. Femeile mănâncă hotdogi, bărbații beau bere. Sunt aduși cu microbuzele, practic localnici din Comrat nici nu sunt. Eu cred că au fost plătiți. Gratis nu vine nimeni, din sate nu o să vină nimeni să cheltuie 100 de lei pentru drum”, a susținut un localnic.
Chișinăul, oficial, nu a comentat manifestările de la Comrat, dar unii comentatori politici susțin că acțiunile se încadrează în planul de destabilizare, fiind parte a războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.
Reamintim că potrivit unui ordin obținut de către colegii de la Nokta, directorii tuturor celor 44 de instituții de învățământ din autonomie au fost obligați să organizeze participarea cadrelor didactice și a elevilor din clasele liceale la marșul „consacrat aniversării a 10 ani de la referendumul din 2014”.
De asemenea, reamintim că, pe 2 februarie 2014, în UTA Găgăuzia a avut loc un referendum la care locuitorii autonomiei au răspuns la întrebarea dacă este mai bine pentru Republica Moldova să adere la UE sau la Uniunea Vamală Euroasiatică. Potrivit Comratului, 97% dintre participanţii la plebiscit au votat împotriva integrării europene a ţării, dar în favoarea aderării la Uniunea Vamală Euroasiatică. Iar peste 98% au votat pentru ca Găgăuzia să devină automat un stat independent „în cazul în care Moldova îşi pierde suveranitatea”.
Chişinăul a declarat ilegal referendumul din autonomia găgăuză. Cu toate acestea, în 2017, Adunarea Populară a Găgăuziei a decis să declare 2 februarie zi liberă în Autonomia Teritorială.