Declarațiile au fost făcute în ajunul zilei, când marcăm 32 de ani de la războiul de pe Nistru. Astăzi sute de veterani, dar și conducerea țării au depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”. Cei care au scăpat cu viață, dar s-au întors cu sechele de pe front, regretă că după atâta timp, conflictul așa și nu a mai fost soluționat, iar armata a 14-a este încă pe teritoriul țării noastre. Totuși, ei speră că într-o bună zi țara va fi reîntregită, iar sacrificiul lor cu adevărat, prețuit.
Prin cei mai matinali au fost președinta Maia Sandu și speakerul Igor Grosu, dar și mai mulți miniștri, care au depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”. Acolo s-a ținut un minut de reculegere și s-au tras mai multe focuri de armă.
A urma ceremonia de discursuri. Separat de conducerea țării, cea mai mare parte dintre veterani a pornit într-un marș de la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. În fața lor au mers studenții Academiei Ștefan cel Mare și Sfânt, care purtau portretele eroilor care și-au pierdut viața în conflict.
Veteranii povestesc că primii la război au fost luați polițiștii, în condițiile în care țara noastră nu avea încă o armată. Printre ei era și Ștefan Jurja, în prezent cavaler al Ordinului „Ștefan cel Mare". Acesta s-a întors de pe front cu 16 schije, după ce o mină a explodat lângă el. Oamenii spun că această zi este de mare preț pentru ei, însă regretă cum s-au desfășurat lucrurile în cei 32 de ani de la încheierea luptelor armate.
Veteranii sunt indignați de ultimele evenimente de la Tiraspol și declarațiile precum că cetățenii de acolo ar fi supuși la presiuni economice din partea Chișinăului.
Amintim că războiul din stânga Nistrului a izbucnit la doi martie, 1992, la doi ani după ce așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au proclamat independența regiunii. În jur de 30 de mii de oameni au luat parte la conflictul armat. 321 de persoane, majoritatea tineri între 20 și 35 de ani nu s-au mai întors acasă și au lăsat în urmă părinți, soții și copii orfani. După ani buni de la încheierea ostilităților, multiplele întâlniri, negocieri, discuții, tratate și angajamente între structuri internaționale importante nu au dus la vreun rezultat.