Consumul maghiarilor a fost cel mai scăzut în 2023 comparat cu întreaga Uniune Europeană, arată o analiză a publicației de opoziție Nepszava, care citează o analiză a Băncii Naționale a Ungariei (MNB), scrie G4Media.
În 2022, Bulgaria ocupa ultimul loc în UE, dar în 2023 Ungaria a ajuns în această poziție din cauza inflației-record de peste 17 la sută.
Experții Băncii Naționale a Ungariei au scris că nu există nicio posibilitate de schimbare până când guvernul Orbán nu renunță la politica sa economică „defectuoasă”, potrivit Nepszava.
Gospodăriile maghiare cheltuiesc cel mai puțin din UE pentru că veniturile lor sunt cele mai mici, au concluzionat analiștii Băncii Naționale.
Acest lucru se datorează în parte structurii economiei: sectoarele necompetitive sau cu competitivitate scăzută din Ungaria generează mai puține venituri și, în plus, 3-4% din PIB migrează în străinătate în fiecare an din cauza îndatorării țării și a remitențelor de la companiile străine.
Un alt factor care împiedică creșterea consumului și realizarea prosperității este inflația. Potrivit unui studiu, în cei douăzeci de ani de la aderarea la UE, prețurile de consum au crescut cel mai rapid în Ungaria comparativ cu celelalte noi membre UE.