Potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, pe parcursul zilei de luni au fost înregistrate 63 de ciocniri armate pe linia frontului, rușii efectuând cinci bombardamente cu rachete, 44 de lovituri aeriene și 68 de atacuri lansate cu ajutorul sistemelor de rachete cu lansare multiplă. Armata ucraineană a afirmat că forțele sale au blocat înaintarea rusă în jurul orașului Avdiivka din estul Ucrainei, cucerit de inamic luna trecută, dar că trupele Moscovei se regrupează într-o zonă mai la sud.
UPDATE Vasul de patrulare Serghei Kotov, din flota rusă de la Marea Neagră, a fost lovit în timpul nopții de drone navale ucrainene, a anunțat serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR). Potrivit spionajului militar al Kievului, nava a suferit avarii la pupa, tribord și babord. Aceasta se afla în apropiere de strâmtoarea Kerci când a fost atacată cu drone navale Magura V5 fabricate în Ucraina. "Costul vasului scufundat este de aproximativ 65 de milioane de dolari", a transmis GUR. Deși unele publicații ucrainene au relatat că nava s-a scufundat, soarta acesteia și a echipajului nu este clară. "Sunt morți și răniți, dar există posibilitatea ca o parte a echipajului să fi reușit să se evacueze. Știm că 10 ambulanțe au fost trimise în cea mai apropiată parte a țărmului. Deci există o operațiune de evacuare în desfășurare", a spus purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Iusov.
UPDATE Circulația rutieră și feroviară pe podul Kerci a fost oprită mai bine de opt ore în urma atacului asupra navei de patrulare Serghei Kotov. Podul a fost închis în jurul orei locale 23:35, iar patru trenuri din Crimeea și alte cinci care se îndreptau spre peninsulă au fost oprite înainte. Mai multe canale de Telegram au relatat că localnicii au auzit între trei și cinci explozii în timpul nopții. Traficul pe pod s-a reluat în jurul orei locale 8:00. A fost a treia noapte la rând când podul Kerci a fost închisă, după repetate alerte de securitate.
UPDATE O gară din regiunea Kursk, la graniţa cu Ucraina, a fost vizată marţi de lovituri aeriene. "Gara din Gluşkovo a fost ţinta unor lovituri aeriene lansate de Ucraina", a scris guvernatorul regional Roman Starovoit pe Telegram, adăugând că nu s-au înregistrat răniți. Loviturile aeriene au provocat un incendiu care a fost stins rapid şi care au deteriorat liniile de înaltă tensiune, privând de electricitate gara din Gluşkovo şi satul din apropiere Kulbaki. Ministerul Apărării rus a anunţat marţi că a distrus trei drone ucrainene în cursul nopţii deasupra regiunii Belgorod, aflată la frontieră cu Ucraina.
UPDATE O dronă ucraineană a lovit marți dimineață un depozit de carburant de lângă satul Dolgoie, din regiunea Belgorod, iar trei tancuri de stocare au luat foc, relatează agenția rusă de presă RIA Novosti. O sursă citată de Ukrainska Pravda a spus că a fost o operațiune a spionajului militar al Kievului. Potrivit autorităților, un tanc petrolier a fost distrus, dar nu au raportat victime, iar pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului. Depozitul a mai fost atacat și pe 15 februarie.
UPDATE Partidul Comunist din Rusia a cerut Serviciului Federal de Securitate (FSB) și procurorului general să investigheze o posibilă implicare a serviciilor secrete occidentale în moartea dictatorului sovietic Iosif Stalin, relatează agenția rusă de presă RIA Novosti. Președintele partidului, Serghei Malinkovici, a declarat că există "multe mărturii ale contemporanilor lui Stalin care vorbesc despre o posibilă otrăvire a liderului poporului sovietic de către agenți de influență din Occident". Marți se împlinesc 71 de ani de la moartea lui Stalin. Cauza decesului a fost un accident vascular cerebral hemoragic, potrivit guvernului. Comuniștii ruși vor depune flori la bustul lui Stalin de la Zidul Kremlinului.
UPDATE Un grup de 43 de ţări cere Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă cu privire la moartea în închisoare a lui Alexei Navalnîi. Apelul e susținut de ambasadoarea UE la ONU, la Geneva, Lotte Knudsen în numele celor 27 de state membre şi altor 16 ţări, între care Canada, Regatul Unit, SUA şi Ucraina. "Suntem indignaţi de moartea politicianului din opoziţie Alexei Navalnîi, a cărei ultimă responsabilitate îi revine preşedintelui Putin şi autorităţilor ruse", a declarat luni, la Consiliul Drepturilor Omului, la Geneva, Lotte Knudsen, care s-a exprimat în numele celor 43 de ţări.
UPDATE Alexander De Croo a anunțat că zeci de spioni ruși au fost arestați în Belgia. „În ultimele luni, Belgia a expulzat zeci de așa-ziși diplomați ruși. Pe hârtie, sunt diplomați, dar știm foarte bine că desfășoară și alte activități în Belgia. Belgia a făcut-o de mai multe ori fără să vorbească prea mult despre asta. Sunt activități de spionaj, activități de destabilizare, știm că se întâmplă în Belgia”, asta a afirmat Alexander De Croo.
UPDATE Premierul Poloniei critică Ungaria şi Slovacia pentru întâlnirile cu ministrul rus de externe. Donald Tusk a dezaprobat luni întâlnirile pe care miniştrii de externe ungar şi slovac, Peter Szijjarto şi Juraj Blanar, le-au avut cu omologul lor rus Serghei Lavrov în timpul forumului diplomatic desfăşurat în oraşul turc Antalya.
UPDATE O bază aeriană construită în epoca sovietică în Albania în orașul denumit atunci „Stalin” a fost reactivată şi a devenit începând de luni o bază a NATO, premierul albanez Edi Rama denunțând totodată „ambițiile neoimperialiste” ale Rusiei.
UPDATE Franța își sporește prezența militară în România: Trupei și avioane de lupta Rafale la baza de la Borcea. Un detașament al Forțelor Aeriene şi Spaţiale Franceze, compus din aproximativ 40 de militari și trei aeronave multirol Rafale, a sosit luni în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”.
UPDATE Ucraina a doborât 18 din cele 22 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în noaptea de 5 martie, au anunțat marţi dimineaţă Forțele Aeriene din Ucraina, relatează The Kyiv Independent. Potrivit sursei citate, dronele au fost lansate din Crimeea. Ucraina susţine că a respins atacul deasupra regiunii Odesa. Alerta de raid aerian a fost activă în regiunea Odesa timp de peste trei ore.
UPDATE Comisia Europeană va propune marți modalități prin care Uniunea Europeană să își stimuleze industria de armament, astfel încât să poată trece la „regimul economiei de război” ca răspuns la invazia Rusiei din Ucraina, scrie luni Reuters. Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, va prezenta propuneri care să încurajeze țările membre ale UE să cumpere împreună mai multe arme de la companiile europene și care să ajute aceste firme să își mărească capacitatea de producție, potrivit unor oficiali europeni.