De anul viitor trecem la un nou document- cartea de identitate, care va înlocui treptat buletinul. Actul va deveni obligatoriu de la vârsta de 14 ani, dar va putea fi perfectat inclusiv bebelușilor. Potrivit Agenției Servicii Publice, cartea de identitate va avea elemente sporite de securitate și vom putea călători cu ea în țările Uniunii Europene. Modificările au fost aprobate astăzi, de Guvern.
Noul act de identitate va avea mărimea unui card bancar, iar rubricile vor fi completate în română și engleză. Acesta va avea un microcip, pe care vor fi stocate datele din formatul tipărit, imaginea facială, amprentele digitale și semnătura electronică a beneficiarului. Documentul va fi obligatoriu de la 14 ani și nu la 16, cum e în cazul buletinului de identitate, dar va putea fi perfectat tuturor copiilor.
„Cartea de identitate va avea în principiu aceleași câmpuri ca și actualul buletin, dar cu câteva schimbări semnificative. Denumirea - de la buletin la carte, va dispărea reședința, adresa de pe buletin, ceea ce ne va permite să nu forțăm persoanele să schimbe cartea atunci când își schimbă reședința. Tot ce stocăm noi astăzi în pașaport de călătorie internațional va fi stocat și pe cartea de identitate”.
Cartea de identitate nu va avea fișă de însoțire. O altă noutate este că pentru persoanele cu vârsta între 14 și 70 de ani, documentul va avea un termen de valabilitate de zece ani. Termenul de valabilitate nelimitat va fi doar pentru persoanele care au împlinit 70 de ani și este o recomandare de securitate a legislației europene. Autoritățile dau asigurări că noul document nu va putea fi falsificat.
„Va fi mult mai securizat decât documentul pe care noi îl emitem astăzi. Posibilitatea lui de falsificare va fi o misiune extrem de complexă sau practic imposibilă”.
Potrivit Agenției Servicii Publice, pentru copiii de 14 ani, eliberarea cărții de identitate va fi gratuită, iar ceilalți vor trebui să plătească în jur de 280 de lei. În același timp, persoanele care dețin un buletin de identitate valabil nu vor fi obligate să-și perfecteze cartea de identitate.
„Noi avem o estimare de cost și noi credem că el nu va depăși și va fi de circa 280 de lei pentru că este un document mai sofisticat. Pot să vă spun sigur că vom fi sub media europeană de preț a cărții de identitate. Astăzi în UE, costul ei valorează de la 14-15 euro, până la 40 de euro”.
„Dincolo de semnătură, dincolo de formatul comod, ne pregătim pentru ca să putem călători în Uniunea Europeană cu cartea de identitate”.
Potrivit autorităților, noul document de identitate urmează să fie pus în circulație cel târziu până la 31 martie 2025. Proiectul urmează să faciliteze circulația cetățenilor moldoveni în străinătate și, în același timp, să asigure racordarea legislației Republicii Moldova la cea europeană, urmare a obținerii statutului de țară candidată pentru aderarea la UE.