Poziția Austriei privind aderarea României cu granițele terestre la Spațiul Schengen „rămâne clară și neschimbată”, a reiterat joi, 7 martie, cancelarul austriac Karl Nehammer, după ce a participat la Congresul Partidului Popular Eurpopean (PPE), dar și după ce a avut o întrevedere cu președintele României Klaus Iohannis, transmite Libertatea.
„Astăzi mă aflu la București la Congresul Partidului Popular European. Ne pregătim împreună pentru alegerile importante pentru Parlamentul European din iunie. O discuție cu președintele României Klaus Iohannis a fost și ea în program”, a transmis Karl Nehammer, pe X, fostă Twitter.
Referitor la„extinderea rapidă” a Schengen, Nehammer spune că pozițiai Austriei rămâne neschimbată și își menține dreptul de veto privind aderarea României cu granițele terestre.
„Am vorbit foarte deschis și despre obiecțiile austriece față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”, a reiterat Nehammer.
Nehammer a discutat 45 de minute cu Iohannis, la Palatul Cotroceni, înainte de a pleca la Romexpo, pentru a ține discursuri în fața delegațiilor la Congresul PPE.
Cei doi nu au avut programate declarații de presă, dar la finalul întâlnirii, Iohannis a transmis, tot pe X, că unul dintre subiectele abordate fiind aderarea deplină a României la spaţiul Schengen.
„În discuţia mea cu cancelarul Karl Nehammer am convenit să continuăm procesul de aderare deplină a României la Schengen până când vom atinge acest obiectiv final. UE trebuie să fie unită, puternică, prosperă şi acest lucru va consolida şi mai mult securitatea UE pentru beneficiul tuturor cetăţenilor noştri”, a scris Klaus Iohannis pe platforma X.
România și Bulgaria urmează să intre în martie în Schengen cu granițele aeriene și maritime.
Discuțiile privind ridicarea controalelor la granițele terestre vor continua în acest an.
Potrivit publicației austriece Kurier, presiunea crește asupra Vienei pentru a accepta admiterea celor două țări în Spațiul Schengen, Austria fiind singura țară din UE care încă se opune primirii celor două.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, e convinsă că România și Bulgaria vor deveni în curând membre cu drepturi depline ale Spațiului Schengen.
„Puteți conta pe noi pentru a convinge Austria că merită să fiți membre pe deplin ale Spațiului Schengen”, a spus von der Leyen după un summit special la Bruxelles la începutul lunii februarie.