Drapelul național al Suediei a fost arborat luni la sediul NATO, consolidând locul țării nordice ca al 32-lea membru, la doi ani după ce invazia Rusiei în Ucraina a convins populația sa reticentă să caute siguranță sub umbrela de securitate a alianței.
„Invazia rusă, brutală și la scară largă împotriva Ucrainei a unit Suedia în spatele concluziei că o aderare cu drepturi depline la NATO este singura alegere rezonabilă”, a declarat premierul suedez, scrie AP News.
Miniștrii guvernului suedez și lideri de partide din tot spectrul politic au participat, într-o demonstrație de unitate națională.
Suedia a lăsat deoparte decenii de neutralitate de după cel de-al Doilea Război Mondial atunci când a aderat oficial la NATO joia trecută.
Finlanda a aderat deja în aprilie 2023, într-o altă mișcare istorică care a pus capăt anilor de nealiniere militară.
„Acum ne aflăm la începutul unei noi ere. Împreună și cu alți aliați în pace, în criză și dincolo de ea”, a scris ministerul finlandez al Apărării pe X.
Decizia președintelui Vladimir Putin de a ordona trupelor rusești să intre în Ucraina în februarie 2022 a declanșat o răsturnare de situație în opinia publică din ambele țări și, în decurs de trei luni, acestea au depus cereri de aderare la cea mai mare organizație de securitate din lume.
Putin a susținut că a lansat războiul, cel puțin în parte, din cauza expansiunii NATO spre est, spre Rusia, dar războiul a avut un efect negativ, împingând mai multe țări să se alăture alianței.
Liderii NATO au promis că Ucraina însăși va adera într-o zi, deși aproape sigur nu cât timp se află în război.
„Când președintele Putin a lansat invazia sa la scară largă, acum doi ani, a vrut mai puțin NATO și mai mult control asupra vecinilor săi. A vrut să distrugă Ucraina ca stat suveran, dar a eșuat”, a declarat Stoltenberg.
„NATO este acum mai mare și mai puternică. Ucraina este mai aproape de NATO decât oricând, iar în timp ce ucrainenii curajoși continuă să lupte pentru libertatea lor, noi suntem alături de ei”, a declarat el.
Aderarea Suediei completează un inel strategic de teritoriu NATO în jurul Mării Baltice. Țara beneficiază acum de garanția de securitate colectivă a alianței - articolul 5 din tratat - un jurământ că un atac asupra uneia dintre ele va fi întâmpinat de un răspuns din partea tuturor.
„Noi v-am ales pe voi, iar voi ne-ați ales pe noi. Toți pentru unul și unul pentru toți", a declarat Kristersson, care a promis că țara sa va susține valorile consacrate în Tratatul fondator al NATO de la Washington.
Ceremonia de ridicare a drapelului a avut loc în timp ce 20.000 de soldați din 13 țări au început exercițiile NATO în țările din nordul Alianței.
Exercițiul nordic face parte din exercițiile mai ample numite Steadfast Defender 24, cele mai mari din ultimele decenii ale NATO, la care vor participa până la 90.000 de soldați timp de mai multe luni, pentru a arăta oricărui adversar că alianța poate apăra întregul său teritoriu din America de Nord până la granițele cu Rusia.
„Suntem umili, dar suntem și mândri. Știm că așteptările pentru Suedia sunt mari, dar și noi avem așteptări mari pentru noi înșine”, a declarat Kristersson reporterilor cu câteva minute înainte de ceremonie. „Vom împărți poverile, responsabilitățile și riscurile cu aliații noștri”.
Suedia aduce la masă forțe armate bine antrenate și echipate. Țara a lucrat în parteneriat strâns cu NATO în timpul exercițiilor militare de-a lungul anilor, și chiar mai mult de când a început invazia în toată regula a Rusiei. De asemenea, îndeplinește obiectivul NATO privind cheltuielile de apărare de 2% din produsul intern brut.