Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a publicat decizia motivată de anulare a concursului pentru funcția de procuror general, după ce au apărut bănuieli că acesta a fost viciat. În hotărârea motivată, care se întinde pe 14 pagini, sunt prezentate argumente potrivit cărora actualul șef interimar al Procuraturii Generale, Ion Munteanu, a fost subapreciat de către evaluatorul Olesea Vîrlan, motiv care a și dus la anularea concursului. Mai mult, argumentele Olesei Vîrlan au fost vădit neclare și fără nicio justificare, potrivit deciziei motivate a CSP.
Documentul subliniază în urma analizei fișei evaluatorului Olesea Vîrlan în privința candidatului Ion Munteanu, s-a stabilit o discrepanța majoră dintre punctajele acordate pe criterii. Fosta membră a CSP, care i-a acordat lui Munteanu un total de 3,5 puncte, i-a dat acestuia nota 1 pentru integritate, etică și buna reputație, tot 1 pentru motivația de accedere în funcția de procuror general, iar capacitatea de analiză critică și comunicare publică i-a apreciat-o cu doar 2 puncte.
Membrii CSP au comparat fișele de evaluare cu notele acordate pe fiecare criteriu și argumentele în cazul fiecărui candidat. CSP susține că analiza a confirmat repetat evaluarea per criteriu lipsită de obiectivitate și fără fundament faptic și juridic a candidatului Ion Munteanu.
„Așadar, fiind supuse examinării diferențele dintre punctajul minim și maxim acordat fiecărui candidat în parte, s-a constatat faptul că doar în privința unuia dintre candidați, și anume doar în privința candidatului Munteanu Ion se atestă o discrepanță vădit disproporționată dintre limitele minime și maxime ale punctajului oferit – de 6 puncte, în comparație cu ceilalți candidați în privința cărora aceasta diferență constituie maxim 2,86 puncte, 2,23 puncte și, respectiv, 1,5 puncte”, potrivit deciziei motivate.
Decizia motivată subliniază că în aceste circumstanțe și în lipsa unor argumentări justificative a punctajului acordat de către Olesea Munteanu, rezultatele probei de interviu „au fost influențate inevitabil, în măsura în care ordinea calificării candidaților reliefată în baza mediei punctajului acordat de către ceilalți evaluatori, opt la număr, a fost inversată”.
„Circumstanțele stabilite, în special discrepanța majoră dintre punctajele acordate în privința unui candidat, fără o acoperire din perspectiva argumentării determină și sunt suficiente pentru a conchide asupra vicierii rezultatelor probelor de interviu și, pe cale de consecință, a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Mai mult, situația faptică constatată a anulat eforturile de bună-credință a membrilor Consiliului de a selecta și nominaliza candidatul la funcția de procuror general, bazate pe principiile meritocrației și egalității de tratament, ceea ce a ridicat dubii rezonabile de lipsă de corectitudine asupra evaluării din partea unui evaluator, fapt care a influențat determinant punctajul final calculat”, se menționează în hotărârea motivată.
TV8.md reamintește că pe 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor a anulat concursul pentru șefia Procuraturii Generale, după ce membrul CSP Olesea Vîrlan nu a putut argumenta de ce i-a oferit un punctaj suspect de mic candidatului Ion Munteanu, actual procuror general interimar. Olesea Vîrlan a acordat candidatului Ion Munteanu un punctaj total de 3,5 la proba interviu, creând o discrepanță majoră față de evaluarea celorlalți membri. Membra CSP, care a demisionat ulterior, Olesea Vîrlan, a venit cu o reacție după ce i-a acordat cel mai mic punctaj candidatului la funcția de procuror general, Ion Munteanu, iar ca rezultat, concursul a fost încetat. Aceasta spune că „s-au strecurat anumite greșeli” în evaluarea ei și că trebuia să-i ofere lui Ion Munteanu 8,5 puncte, nu 3,5 așa cum s-a întâmplat.
În 6 martie, ministra Justiției, Veronica Mihailov Moraru a anunțat că în câteva săptămâni va fi anunțat un nou concurs pentru funcția de procuror general, dar și că în prezent, este revizuit regulamentul privind desfășurarea concursului. Mai exact, vor fi introduse o serie de modificări menite să evite cazuri de discrepanțe în evaluarea potențialilor candidați la șefia Procuraturii Generale.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 10 zile. Într-un comentariu pentru TV8, procurorul Octavian Iachimovschi, candidatul care a obținut cel mai mare punctaj, ne-a spus că după ce va face cunoștință cu încheierea CSP, va decide dacă va ataca sau nu decizia la instanța superioară.
Amintim că în luna octombrie anul trecut, CSP a anunțat concurs pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Inițial, termenul limită pentru depunerea dosarelor a fost stabilită data de 22 noiembrie 2023. Ulterior, însă, CSP a decis prelungirea termenului de depunere a dosarelor până pe data de 29 decembrie 2023. În concurs au fost înregistrați șase candidați, doi dintre aceștia au fost excluși înaintea probei interviu.
Postul de procuror general a devenit vacant după ce șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție, iar concursul a fost anunțat pe 22 octombrie, fiind ulterior prelungit până pe 29 decembrie.
Pe 28 decembrie, majoritatea parlamentară a votat în prima lectură simplificarea procedurii de alegere a procurorului general. Acesta ar urma să fie ales din cei care vor obține majoritatea voturilor din partea Consiliului Superior al Procurorilor. Până acum, acesta era ales după cel mai mare punctaj oferit de membrii CSP după etapa interviu.
Proiectul privind procedura de selecție a procurorului general a fost criticat de mai multe ONG-uri. În declarația semnată de 17 organizații non-guvernamentale este menționat că proiectul votat la 28 decembrie 2023, în prima lectură de Legislativ, „reduce din transparența și meritocrația procesului de selectare a procurorului general și reprezintă un regres față de situația existentă”.
Ulterior, proiectul respectiv a fost exclus de pe ordinea de zi a ședinței din 18 ianuarie a Parlamentului. Solicitarea a fost făcută în plen de autorul proiectului, Igor Chiriac. Contactat de TV8, deputatul PAS a comunicat că proiectul urmează să fie reexaminat și completat și apoi va fi prezentat din nou în Parlament, după ce va fi avizat de Comisia juridică, numiri şi imunități.