Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 987: Premieră și moment profund periculos! Chișinăul răspunde Moscovei, iar Zelenski îl felicită pe Trump

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 749: Zelenski vrea răzbunare, iar Rusia lansează noi amenințări. Opozant rus, atacat cu un ciocan

13 martie 2024, ora 23:08

Zelenski promite răzbunare după atacul de aseară asupra satului natului, Krivoi Rog. Cel puţin trei persoane au fost ucise şi 38 au fost rănite după ce o rachetă rusească a lovit două clădiri. „În schimb, vom provoca pierderi statului rus - pe bună dreptate. Ei de la Kremlin trebuie să se obișnuiască cu faptul că teroarea nu rămâne nepedepsită pentru ei. Nimic nu îi poate vindeca pe acești pacienți de rău, dar ei vor simți pierderile. Statul rus va pierde și numai asta îl poate face sigur pentru vecinii săi. Nu numai pentru Ucraina, ci și pentru diferite națiuni, acțiunile noastre acum salvează vieți”, a spus liderul de la Kiev.

UPDATE Rusia nu va participa la summitul de pace pentru Ucraina, programat să aibă loc în Elveția în cursul acestui an, chiar dacă va fi invitată, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Kyiv Independent. Elveția a acceptat în ianuarie 2024 să găzduiască un summit global de pace privind Ucraina. Peste 160 de țări vor fi invitate să discute formula de pace de la Kiev și să creeze un document comun cu privire la ceea ce trebuie făcut pentru a restabili suveranitatea țării.

UPDATE Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat miercuri că speră ca sportivilor ruşi să le fie interzisă participarea la Jocurile Olimpice de la Paris şi la ceremonia de deschidere a competiţiei. În schimb, sportivii israelieni ar trebui total bineveniţi, a declarat ea într-un interviu pentru Reuters, în timp ce organizatorii JO din 26 iulie-11 august se pregătesc să se confrunte cu problemele apărute în urma războaielor din Ucraina şi Gaza.

UPDATE Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus miercuri, într-un briefing de presă, că Moscova consideră că Occidentul merge „pe marginea prăpastiei” şi împinge totodată omenirea către această margine prin acţiunile sale în Ucraina. Conflictul din Ucraina poate căpăta o scară europeană ca urmare a mişcărilor statelor care susţin Ucraina, însă oprirea livrărilor de arme către Kiev va împiedica o nouă escaladare, a mai spus ea.

UPDATE ​Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa vineri la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz, în încercarea de a reduce tensiunile dintre ei legate de Ucraina, care au ieşit la iveală în ultimele săptămâni, au declarat pentru publicația Politico oficiali germani şi francezi de rang înalt. Lor li se va alătura mai târziu în cursul zilei premierul polonez Donald Tusk, potrivit unui oficial german, marcând astfel prima reuniune de când Tusk a redevenit prim-ministru al Poloniei, în decembrie, a „Triunghiului de la Weimar”, un format de dialog între cele trei ţări creat în 1991.

UPDATE Președintele Vladimir Putin a cerut din nou garanții de securitate pentru Rusia, afirmând că acestea vor fi necesare pentru a pune capăt războiului din Ucraina, potrivit Reuters. Putin a declarat în cadrul unui interviu publicat miercuri de agenția RIA Novosti, cu doar două zile înainte de începerea alegerilor prezidențiale în Rusia, că Moscova este dispusă să pună capăt războiului prin „mijloace pașnice”, dar că Ucraina trebuie să țină cont de „realitățile de pe teren”. Atât Putin, cât și purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov și alți oficiali de la Moscova au folosit în mod repetat această formulare pentru a se referi la faptul că Ucraina trebuie să accepte pierderea teritoriilor sale pe care Rusia le revendică și pe care liderul de la Kremlin le-a proclamat anexate în septembrie 2022.

UPDATE Armata rusă a publicat imagini în care se vede cum trei elicoptere ucrainene de transport Mi-8 aflate la sol sunt atacate cu muniție cu dispersie. Unul dintre ele pare că a reușit să fugă, celelalte două au fost distruse total apoi cu rachete ghidate. Nu este clar unde și când a avut loc atacul, dar este o pierdere importantă pentru forțele aeriene ale Kievului.

UPDATE Președintele lituanian Gitanas Nauseda i-a transmis un mesaj ferm omologului său rus Vladimir Putin după atacul asupra lui Leonid Volkov, un apropiat al lui Alexei Navalnîi, care a avut loc aseară la Vilnius, relatează Novaia Gazeta. Nauseda a declarat miercuri că atacul ar fi putut fi organizat sub „influența” autorităților ruse și că el a fost cu siguranță planificat. „Este clar că astfel de lucruri sunt planificate și nu trebuie să fim surprinși. Dar vreau să precizez că serviciile vor evalua, vor efectua o anchetă și, sper, vor găsi responsabili. Îi pot spune un singur lucru lui Putin: nimeni nu se teme de tine aici”, a adăugat președintele lituanian. Saulius Tamulevicius, comisarul general adjunct al poliției lituaniene, a declarat la rândul său că atacul asupra lui Leonid Volkov, unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Navalnîi înainte de moartea sa luna trecută, este efectuată de angajații Aras, unitatea antitero a poliției lituaniene. Potrivit acestuia, polițiștii au în vedere mai multe scenarii posibile pentru ceea ce s-a întâmplat.

UPDATE Papa Francisc a condamnat miercuri toate războaiele, declarația sa venind la câteva zile după ce a iritat Kievul și capitalele occidentale pentru că a părut să sugereze că Ucraina ar trebui să se predea și să negocieze pacea cu invadatorul său rus. „Mulți tineri, mulți tineri merg să moară (în război). Să-l rugăm pe Domnul să ne dea harul de a depăși această nebunie a războiului, care este întotdeauna o înfrângere”, a spus papa în timpul audienței sale săptămânale din Piața Sfântul Petru. El nu a menționat în mod specific Ucraina sau alte zone de conflict, dar a spus că a primit mai devreme un rozariu și o Biblie care au aparținut unui bărbat ucis într-un război nespecificat, scrie Reuters.

UPDATE O dronă ucraineană a atacat miercuri clădirea serviciului rus de securitate de stat FSB din Belgorod, în Rusia, au anunțat autoritățile locale, citate de agenția de știri TASS. Nu s-au înregistrat victime în urma atacului, dar clădirea a fost avariată, potrivit sursei citate.

UPDATE Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că Rusia este pregătită din punct de vedere tehnic pentru un război nuclear și că, dacă SUA ar trimite trupe în Ucraina, acest lucru ar fi considerat o escaladare semnificativă a războiului.

UPDATE „Nu ne vom da bătuţi”, a declarat miercuri opozantul rus Leonid Volkov, la câteva ore după ce a fost atacat în apropierea locuinţei sale din Vilnius, unde locuieşte în exil, transmite AFP, potrivit Agerpres. Leonid Volkov, fost adjunct al liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a spus că atacul pe care l-a suferit a fost unul „tipic” pentru modul în care acţionează oamenii preşedintelui Vladimir Putin.

UPDATE Liderii Poloniei, Germaniei și Franței se vor întâlni vineri la Berlin pentru un summit de urgență pe tema Ucrainei, a anunțat premierul polonez Donald Tusk.

UPDATE O rafinărie din regiunea rusă Reazan a luat foc în urma unui atac cu drone, a declarat miercuri guvernatorul regional. Mai multe persoane au fost rănite din cauza incidentului, a afirmat Pavel Malkov, pe Telegram. Potrivit agenției ruse de știri de stat TASS, două persoane au fost transportate la un spital din orașul Reazan. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe clipuri video cu incendiul, unul dintre ele arătând chiar momentul în care o dronă lovește rafinăria și explodează.

UPDATE Adunarea Națională franceză a votat marți seară în majoritate pentru acordul de securitate dintre Paris și Kiev, în pofida abținerilor extremei drepte și a opoziției stângii radicale și a comuniștilor, într-un vot fără caracter obligatoriu. După dezbateri îndelungate, 372 de deputați au votat pentru și 99 împotrivă, a anunțat președintele Adunării Naționale, Yaël Braun-Pivet, după vot.

UPDATE Serviciul de Securitate ucrainean a anunțat marți că a descoperit și destrămat una dintre cele mai mari rețele despre care se presupune că răspândește „sabotaj informațional” pro-rus în țară, sub coordonarea unui cleric al bisericii minoritare subordonate Moscovei, relatează Reuters. Oficialii de la Kiev au declarat că Moscova plănuiește să-și intensifice războiul informațional în această primăvară, răspândind dezinformarea în încercarea de a diviza societatea ucraineană în al treilea an de la invazia sa.

UPDATE Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că procesul de pace privind războiul din Ucraina nu va fi funcțional fără Rusia. „Continuăm dialogul cu ambii vecini ai Mării Negre. Săptămâna trecută l-am primit pe președintele ucrainean Zelenski, iar după alegeri îl vom primi pe președintele rus Putin. Lucrăm pentru ca comerțul cu cereale să fie desfășurat în siguranță”. În același discurs, Erdogan a acuzat Israelul că a transformat Fâșia Gaza „într-o închisoare în aer liber” și a numit țara „ucigaș și fascist”.

UPDATE Ucraina a început producția primilor roboți militari. Ministrul Fedorov a spus că în câteva luni acești „cyborgi” vor fi pe câmpul de luptă. El a explicat că scopul principal al roboților de la sol este de a minimiza participarea umană pe câmpul de luptă. „Acest lucru va ajuta la păstrarea vieții și a sănătății soldaților ucraineni. Sistemele robotizate la sol vor deveni următorul schimbător de joc în acest război, care include deja drone. Acesta este un răspuns asimetric la superioritatea cantitativă a inamicului”, a menționat viceprim-ministrul.

UPDATE O grupare de combatanţi ruşi susţinuţi de Ucraina a anunţat marţi că a preluat controlul asupra unui sat în Rusia din apropierea graniţei ucrainene, în cadrul unor incursiuni terestre în regiunile ruse Kursk şi Belgorod, derulate concomitent cu un atac masiv ucrainean cu drone şi rachete asupra unor ţinte multiple din Rusiei şi care a avariat serios o rafinărie, relatează AFP.

UPDATE Leonid Volkov, un apropiat al opozantului rus Alexei Navalnîi mort luna trecută, a fost atacat marți cu un ciocan în capitala lituaniană Vilnius, a spus Kira Iarmiș, fostă purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi.

UPDATE Lituania a confiscat prima mașină înmatriculată în Rusia de la modificarea regulilor care impune reînmatricularea vehiculelor rusești în Lituania, a anunțat vama lituaniană pe 12 martie, relatează Kyiv Indpendent. Vama lituaniană a anunțat la începutul lunii martie că toate persoanele cu vehicule înmatriculate în Rusia din Lituania au timp până pe 11 martie să reînmatriculeze mașinile în Lituania sau să părăsească țara și UE.

UPDATE Statele Unite au aprobat marți vânzarea de rachete către Polonia pentru 3,5 miliarde de dolari, o tranzacție anunțată cu puțin timp înainte ca președintele Joe Biden să se întâlnească cu premierul polonez Donald Tusk la Casa Albă, potrivit AFP. Contractul, care a fost notificat Congresului american, așa cum prevede legislația americană, include vânzarea de rachete aer-sol cu rază lungă de acțiune pentru 1,77 miliarde de dolari și rachete aer-aer cu rază medie de acțiune pentru 1,69 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de Stat.

UPDATE Autoritățile ruse au percheziționat marți locuințele unor artiști și activiști din mai multe orașe, în legătură cu un caz împotriva unei foste membre a grupului de protest Pussy Riot care luptă alături de Ucraina, potrivit AFP. În ultimii doi ani, Kremlinul a desfășurat o amplă campanie de represiune împotriva oricărei forme de disidență, iar aceste raiduri au fost efectuate cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din 15-17 martie.

UPDATE Cel puţin trei persoane au fost ucise şi 38 au fost rănite, între care copii, într-un atac rusesc care a lovit marţi un bloc de apartamente din oraşul Krivoi Rog, din centrul Ucrainei, au declarat autorităţile ucrainene, relatează Reuters.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 748: Atac cu rachetă în Krivoi Rog și planurile lui Putin după alegeri. SUA anunță noi ajutoare
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 747: Răspuns dur papei și steagul Suediei, arborat la NATO. Ambasadorul rus a fost convocat la MAE
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 987: Premieră și moment profund periculos! Chișinăul răspunde Moscovei, iar Zelenski îl felicită pe Trump
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 987: Premieră și moment profund periculos! Chișinăul răspunde Moscovei, iar Zelenski îl felicită pe Trump
Scenarii pentru Moldova și Ucraina, după victoria lui Trump: „S-ar putea să fim uimiți... Nu cred că dracul e atât de negru”
Scenarii pentru Moldova și Ucraina, după victoria lui Trump: „S-ar putea să fim uimiți... Nu cred că dracul e atât de negru”
/METEO/ Cer senin și vânt slab. Cum va fi vremea astăzi, 6 noiembrie 2024
/METEO/ Cer senin și vânt slab. Cum va fi vremea astăzi, 6 noiembrie 2024
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ Jucării periculoase în Moldova: Pot conține plumb. Avertismentul ANSP
/VIDEO/ Jucării periculoase în Moldova: Pot conține plumb. Avertismentul ANSP

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 987: Premieră și moment profund periculos! Chișinăul răspunde Moscovei, iar Zelenski îl felicită pe Trump

06 noiembrie 2024, ora 23:01

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitat pe Donald Trump cu ocazia realegerii în funcția de președinte al SUA. Totodată, liderul de la Kiev a declarat că primele lupte dintre armata ucraineană și trupele nord-coreene „deschid o nouă pagină a instabilității în lume”, după ce ministrul său al apărării a declarat că a avut loc un „mic angajament”, scrie The Straits Times. Mai mult, liderul NATO susține că trupele nord-coreene care luptă pentru Putin reprezintă un moment „profund periculos” pentru lume.

UPDATE Cel puțin o dronă ucraineană a lovit miercuri dimineață în portul Kaspiysk, din Republica Daghestan, unde se află flota rusă de la Marea Caspică, potrivit mai multor imagini apărute pe rețelele de socializare. În spatele atacului, care reprezintă o premieră de la începutul războiului, se află serviciile secrete ucrainene, au declarat pentru Ukrainska Pravda surse din cadrul serviciilor speciale, potrivit HotNews.

UPDATE Radoslaw Sikorski a subliniat necesitatea unei politici europene de securitate mai puternice, reflectând criticile lui Trump privind investiţiile insuficiente ale aliaților NATO. Polonia, care alocă peste 4% din PIB pentru apărare, susţine consolidarea securităţii europene şi rămâne un aliat ferm al Ucrainei. Sikorski a avertizat asupra riscurilor geopolitice crescânde şi a îndemnat Europa să îşi asume un rol activ în propriile strategii de apărare.

UPDATE Locuitorii mai multor regiuni din Rusia susțin că virusul Coxsackie se răspândește în grădinițe și școli. Despre izbucnirea acestuia în stațiunile turcești și aducerea sa în Rusia de către turiști s-a raportat recent pe canalele Telegram, relatează Vtomske.ru. Serviciul federal pentru supravegherea în domeniul protecției drepturilor consumatorilor și bunăstării populației, Rospotrebnadzor, a promis să verifice eficacitatea ,,filtrelor de dimineață" în instituțiile pentru copii.

UPDATE Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat miercuri că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova pentru a protesta faţă de ceea ce a considerat a fi tratamentul ostil şi discriminatoriu aplicat observatorilor electorali ruşi de către autorităţile de la Chişinău, relatează Reuters. Rusia a denunțat alegerile prezidenţiale desfășurate duminică Republica Moldova ca fiind „nedrepte” şi a transmis că nu o consideră pe câștigătoarea Maia Sandu drept preşedintele legitim al ţării.

UPDATE Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat luni 290.000 tone metrice de grâu în cadrul unei licitații internaţionale. Achiziția a inclus 120.000 tone din Ucraina, 120.000 tone din România şi 50.000 tone din Bulgaria. Rusia, cel mai mare exportator mondial de grâu şi cel mai important furnizor al Egiptului, nu a putut participa la licitație din cauza politicilor neoficiale menite să prevină creşterea preţurilor pe plan intern, autorităţile de la Moscova încercând să combată inflația, alimentată şi de cheltuielile militare, potrivit Agerpres.

UPDATE Guvernul german a aprobat, miercuri, un proiect de lege care ar permite armatei să evalueze gradul de disponibilitate a tinerilor de 18 ani de a servi în rândurile sale, în contextul în care Berlinul încearcă să majoreze efectivele militare pentru a răspunde obligațiilor NATO, fără a recurge la recrutare, informează dpa şi Reuters.

UPDATE Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat pe marți că șase prizonieri de război ucraineni au fost executați de trupele ruse lângă orașul Pokrovsk, în regiunea Donetsk, scrie The Kyiv Independent, potrivit Mediafax. Incidentul ar marca o nouă încălcare a Convențiilor de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război, calificată de autoritățile ucrainene drept crimă internațională.

UPDATE Ambasada Rusiei la Washington susține că suspiciunile privind faptul că Moscova s-ar afla în spatele alertelor false cu bombă de la unele secții de votare din SUA nu sunt altceva decât „calomnii răuvoitoare”. „Vrem să subliniem că Rusia nu a intervenit și nu se amestecă în afacerile interne ale altor țări, inclusiv ale Statelor Unite”, susține Ambasada Rusiei într-un comunicat difuzat marți seara.

UPDATE Solicitările autorităților ucrainene către țările membre NATO, în special către Polonia, de a doborî rachete și drone rusești nu sunt încercări de a „atrage” Varșovia în războiul ruso-ucrainean, astfel că declarația făcută în acest sens de către vicepremierul Poloniei este nefondată – se arată într-un comunicat remis de Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev.

UPDATE Trupele nord-coreene care luptă acum pentru Vladimir Putin împotriva Ucrainei reprezintă un moment „extrem de periculos” pentru lume, a declarat miercuri şeful NATO, Mark Rutte. „Aceste legături militare şi economice tot mai strânse între o Rusie nesăbuită şi o Coree de Nord încurajată nu amenință doar securitatea euro-atlantică şi indo-pacifică, ci sunt foarte periculoase pentru securitatea globală”, a scris Rutte într-un editorial pentru Politico publicat miercuri. Rutte a tras un semnal de alarmă cu privire la dependenţa tot mai mare a Moscovei de „prietenii săi autoritari” - Coreea de Nord, Iran şi China - şi a avertizat că implicarea Phenianului în război ar putea marca începutul unei faze „mult mai întunecate” a conflictului, notează Mediafax.

UPDATE Soldații nord-coreeni sunt amestecați cu trupele ruse, purtând uniforme modificare, făcând dificilă estimarea privind existența unor victime nord-coreene, a declarat Umerov.  Se așteaptă ca cinci unități nord-coreene, fiecare având aproximativ 3.000 de soldați, să fie desfășurate în zona Kursk, a mai spus Umerov, potrivit Gândul.

UPDATE Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a transmis că, potrivit datelor centralizate miercuri dimineaţă, la ora 07:30, a fost confirmată doborârea a 38 de drone ruseşti în nouă regiuni: Odesa, Mikolaiv, Kiev, Sum, Kirovohrad, Jitomir, Cerkasi, Cernihiv şi Zaporijjia. Armata ucraineană a adăugat că 20 de drone inamice au dispărut de pe radare, ca urmare a activităţii desfăşurate de echipamentele de război electronic. Alte două drone rusești se află în spațiul aerian al Ucrainei, astfel că activitatea apărării antiaeriene continuă, scrie Rador.

UPDATE Forţele Aeriene ale Ucrainei raportează că, în noaptea de marţi spre miercuri, invadatorii ruși au folosit rachete și drone de atac pentru a lansa noi lovituri aeriene asupra teritoriului ucrainean. Ca urmare a activității forțelor și mijloacelor de apărare antiaeriană ucrainene, aproape 40 de drone ruseşti au fost doborâte în spațiul aerian a nouă regiuni ale Ucrainei. Potrivit raportului publicat de Forţele Aeriene ucrainene, noaptea trecută, Rusia a lansat spre regiunea Odesa două rachete de tip Kh-59 și Kh-31P. Rachetele au fost lansate din zona Mării Negre. În plus, ruşii au folosit împotriva Ucrainei un total de 63 de drone de atac de tip Shahed și drone de tip necunoscut. Dronele au fost lansate din direcțiile Briansk, Primorsko-Ahtarsk, Orlov (Rusia) și Ceauda (Crimeea ocupată), potrivit Rador.

UPDATE Statul Major al Ucrainei a raportat că, de la începutul invaziei Rusiei pe 24 februarie 2022, forţele ruse au pierdut aproximativ 702.900 de militari. Această cifră include 1.250 de soldaţi pierduţi în ultimele 24 de ore. Pe lângă pierderile de personal, forţele ruse au suferit şi pierderi semnificative de echipamente, incluzând 9.214 tancuri, 18.592 de vehicule de luptă blindate, 20.170 de sisteme de artilerie şi aproape 28.333 de vehicule şi rezervoare de combustibil. Pierderile aeriene şi navale ruseşti sunt, de asemenea, considerabile, cu 369 de avioane, 329 de elicoptere şi 18.366 de drone distruse. Resursele navale au fost reduse cu 28 de nave şi bărci, precum şi un submarin, scrie Mediafax.

UPDATE Şeful serviciului de informaţii din Australia, Andrew Shearer, a criticat sprijinul Chinei pentru războiul Rusiei în Ucraina, susținând că furnizarea masivă de bunuri cu dublă utilizare, precum şi sprijinul diplomatic şi economic al Beijingului, permit Rusiei să îşi menţină eforturile militare. Shearer a argumentat că acțiunile Chinei sunt la fel de dăunătoare pentru civilii ucraineni ca şi ajutorul militar direct, cum ar fi artileria şi rachetele. Deşi se prezintă ca neutră, China a fost un furnizor important de materiale care ajută Rusia să evite sancţiunile occidentale, inclusiv tehnologii pentru drone şi echipamente militare, scrie Mediafax.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe condamnă declarațiile reprezentanților autorităților ruse despre alegerile din țara noastră, pentru că nu corespund realității. „Alegerile din Republica Moldova au întrunit toate standardele naționale și internaționale”, subliniază Chișinăul.

UPDATE „Ei bine, există un val roșu în SUA. Republicanii par să ia totul – Casa Albă, Senatul și Camera Reprezentanților. Ce înseamnă asta pentru noi? Înseamnă riscuri mari, dar și speranțe mari.”, a spus deputatul ucrainean Oleksiy Goncearenko, potrivit HotNews.

UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat miercuri că o victorie a lui Donald Trump în alegerile din SUA ar fi probabil o veste proastă pentru Ucraina, dar a spus că nu este clar în ce măsură Trump ar putea reduce finanțarea americană pentru război.

UPDATE Google a răspuns la acuzaţiile conform cărora imaginile sale de pe hartă ar fi dezvăluit locații militare sensibile din Ucraina, precizând că imaginile prin satelit în cauză au fost realizate cu mai mult de un an în urmă şi provin din surse publice. „Evităm în mod intenționat publicarea celor mai recente imagini din zonele de război active”, a declarat Google, scrie Mediafax.

UPDATE Rusia a pierdut peste 20.000 de militari în ultimele trei luni în Kursk, regiunea din Federația Rusă unde armata ucraineană a declanșat o incursiune la începutul lunii august 2024. Anunțul a fost făcut miercuri de șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, informează Kyiv Independent.

UPDATE Suedia a introdus un nou pachet de ajutor de 9 milioane de euro destinat Ucrainei. Acesta include două nave specializate menite să consolideze capacităţile de securitate maritimă ale Ucrainei. De asemenea, ajutorul va furniza 40.000 de măști de protecţie şi respiratoare pentru a sprijini siguranța personalului Serviciului de Urgenţă al Ucrainei în eforturile lor continue de răspuns.

UPDATE Volodimir Zelenski, în discursul său video nocturn, a mulțumit celor care, a spus el, au reacționat la trimiterea trupelor nord-coreene în Rusia în octombrie „nu doar cu cuvinte… ci care pregătesc acțiuni pentru a sprijini apărarea noastră”. „Primele bătălii cu soldații nord-coreeni deschid o nouă pagină de instabilitate în lume”, a spus el. El a spus că Ucraina, acționând împreună cu restul lumii, trebuie „să facă totul pentru ca acest pas al Rusiei de a extinde războiul cu o escaladare reală să eșueze”.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 986: Atacuri masive, copii uciși, soldați nord-coreeni și supărarea lui Zelenski! Alertă: 3 pericole mari
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 985: Felicitările lui Zelenski, atac la Harkov și trocul Rusiei. Kievul: Situația pe front e dificilă
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
/INFOGRAFIC/ Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Răsturnare de situație! Cine câștigă, potrivit datelor finale
Scenarii pentru Moldova și Ucraina, după victoria lui Trump: „S-ar putea să fim uimiți... Nu cred că dracul e atât de negru”
Scenarii pentru Moldova și Ucraina, după victoria lui Trump: „S-ar putea să fim uimiți... Nu cred că dracul e atât de negru”
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
STOP VOT! Secțiile de votare din Moldova s-au închis. Prezența la vot în turul II: Câți moldoveni au votat
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ TV8, lider de audiență și în turul II al alegerilor: Recordul pe care l-am înregistrat împreună
/VIDEO/ Atmosfera la stafful PAS, după rezultatele alegerilor: Maia Sandu, îmbrățișată și felicitată cu flori
/VIDEO/ Atmosfera la stafful PAS, după rezultatele alegerilor: Maia Sandu, îmbrățișată și felicitată cu flori

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.