Cresc ca pe drojdii start-upurile în IT! Numai în ultimul an numărul acestora s-a majorat cu peste 50 la sută, iar în doi ani investițiile în acest sector au ajuns la 15 milioane de dolari. Astfel, în scurt timp, în Moldova, am putea avea un număr record de astfel de afaceri față de țările din regiune. Inițiatorii sunt în special tinerii, care se bucură de popularitate, dar și de vânzări considerabile în zeci de țări ale lumii.
În prezent, în țara noastră sunt în derulare peste 250 de startup-uri. Doar în ultimul an, numărul lor aproape s-a dublat, țara noastră devenind astfel un vârf de lance în țările din regiune în domeniul digitalizării și tehnologiilor informaționale. Multe din aceste afaceri au ajuns să valoreze chiar și câteva milioane de euro.
Andrei Vinițchi este un tânăr de 29 de ani din Moldova, care împreună cu un alt moldovean a lansat la Londra o platformă de vizualizare a datelor statistice, care ajută companiile să se promoveze pe rețelele de socializare.
„Noi oferim servicii globale, avem clienți din toate țările lumii în afară de Coreea de Nord și câteva țări din Africa probabil și avem angajați în toată Europa. Avem licență de zece dolari per user pe lună și acum introducem încă un pachet de 30 de dolari pe lună pentru companii cu funcționalitate mai avansată. Din SUA am luat zece milioane de dolari investiție și deja am cheltuit jumătate din suma aceasta”.
Iar Mihai Dascăl este asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu". Acesta este și cofondator al unei companii de IT. Acum câțiva ani, alături de un prieten din Africa de Sud, el a decis să combine cele două domenii și a lansat un startup destinat părinților cu bebeluși. Este vorba de un device, care poate verifica mai mulți parametri vitali ai corpului. Ideea i-a venit după ce a văzut statisticile UNICEF, care arată că, în fiecare an, în lume mor sute de copii din cauza pneumoniei.
„Este un device care are doi senzori și verifică patru parametri și aplicația mobilă. Puneți degetul să acopere senzorii și parametrii au venit. 80 de bătăi pe minut, saturația de 29, temperatura degetului 32,6. Noi ăsta îl pregătim pentru certificare, am fost marți la spital am făcut niște testări cu medicii, trebuie să facem reconfigurare”.
Anul trecut, numărul investitorilor, care au finanțat startup-uri din țara noastră a crescut cu 30 la sută. Aceștia sunt, în mare parte, străini și spun că apreciază calitatea serviciilor oferite de țara noastră, dar și ritmul de dezvoltare.
„Sumele diferă în funcție de nevoi și potențialul companiei și discuții, dar suntem dispuși să investim sume considerabile în startup-uri cu potențial până la un anumit număr de milioane de euro”.
Așa cum mulți confundă startup-ul cu o afacere sau o companie obișnuită, experții explică diferențele.
„Prin start-up noi înțelegem compania care dezvoltă soluții IT, inovează și este în căutarea unui model scalabil de afacere. Ele sunt cele mai inovative, de obicei vin pe domenii foarte necucerite de alte companii și sunt cele care dezvoltând produse în Moldova pot scala foarte ușor în străinătate”.
„Cam zece la sută din companiile IT le-am putea considera startup-uri. Vrem să vedem mai multe soluții pentru agricultură, pentru comerț electronic, mai multe soluții care să valorifice capacitățile de cercetare, biotech, în medicină”.
Autoritățile susțin că se mândresc cu aceste rezultate și că încearcă să ofere susținere celor care vor să deschidă startup-uri. Una dintre facilități este că, în prezent, 54 la sută din serviciile publice pentru antreprenori sunt digitalizate.
„Este un sector care poate crește mult peste hotarele țării noastre. Asta e în primul și primul rând, rezultatul curajului și a dedicației și a spiritului antreprenorial a fiecăruia din start-uperii noștri”.
„Exporturile serviciilor IT din Moldova sunt acum mai mari decât a celor de vinuri, deci nu doar asta puteți să creșteți puteți să majorați și numărul de start-upuri”.
Anul trecut, Moldova a avut un pavilion de țară al startup-urilor la San Francisco. Potrivit specialiștilor, în prezent, industria IT din Republica Moldova crește cu un tempou de 30 la sută anual.