Parlamentul European a aprobat reînnoirea măsurilor de liberalizare a comerțului pentru Republica Moldova și a modificat propunerea privind Ucraina pentru a consolida garanțiile pentru fermierii din Uniunea Europeană. Decizia a fost luată cu 459 voturi pentru, 65 împotrivă și 57 abțineri.
Astfel, taxele rămase la importurile din R. Moldova ar trebui suspendate pentru încă un an.
„Agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei a lovit puternic Republica Moldova, deoarece aceasta se bazează în mare măsură pe rutele de tranzit și infrastructura din Ucraina pentru propriile exporturi.
Măsurile de liberalizare a comerțului au permis Republicii Moldova să redirecționeze o parte din comerțul său cu restul lumii prin intermediul UE. Majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale pe piața UE în temeiul Acordului de Asociere”, notează PE.
Pentru Republica Moldova, măsurile vor trebui acum aprobate oficial de guvernele UE. Noul regulament ar trebui să intre în vigoare imediat după expirarea regulamentului actual.
Actuala suspendare expiră la 5 iunie 2024 pentru Ucraina și la 24 iulie 2024 pentru Moldova. În ceea ce privește Ucraina, Comisia pentru comerț internațional va începe negocierile cu Consiliul.
Totodată, Parlamentul a votat miercuri cu 347 de voturi pentru, 117 împotrivă și 99 de abțineri pentru a modifica propunerea Comisiei de a suspenda taxele și cotele de import pentru exporturile agricole ucrainene către UE pentru încă un an, de la 6 iunie 2024 la 5 iunie 2025.
Eurodeputații au retrimis raportul Comisiei pentru comerț internațional pentru a începe negocierile cu Consiliul.
„Măsurile de liberalizare sunt condiționate de respectarea de către Ucraina a principiilor democratice, a drepturilor omului, a statului de drept și a eforturilor sale susținute de combatere a corupției și a criminalității organizate”, susține PE.
În ianuarie, Comisia Europeană a propus ca taxele și cotele de import pentru exporturile ucrainene și moldovenești să fie suspendate pentru încă un an.