Cel puțin 60 de migranți au murit după ce o barcă de cauciuc a avut probleme în Marea Mediterană, potrivit supraviețuitorilor. Motorul bărcii s-ar fi stricat după trei zile, lăsând ambarcațiunea în derivă, fără apă sau mâncare.
Cei 25 de supraviețuitori au fost preluați de Ocean Viking, o navă operată de grupul umanitar SOS Méditerranée, scrie BBC.
Aceștia le-au spus salvatorilor că au plecat din Zawiya, de pe coasta libiană, cu câteva zile înainte.
Printre victime se numără femei și cel puțin un copil. Se crede că aceștia au murit din cauza deshidratării și a foamei, nu înecului.
SOS Méditerranée a precizat că echipa Ocean Viking a văzut miercuri, cu ajutorul unui binoclu, ambarcațiunea, care a plecat vinerea trecută, și a organizat o evacuare medicală în cooperare cu gărzile de coastă italiene.
Aceasta a precizat că supraviețuitorii se află „într-o stare de sănătate foarte slabă” și că sunt toți sub îngrijire medicală.
Doi dintre ei, care erau inconștienți și în stare critică, au fost transportați cu elicopterul în Sicilia pentru tratament suplimentar, a adăugat grupul.
Ceilalți 23 se află încă la bordul Ocean Viking, alături de alți peste 200 de migranți care au fost salvați din alte două ambarcațiuni.
Nava se îndreaptă spre portul Ancona, aflat la aproximativ patru zile distanță, dar echipa a cerut un port de siguranță mai apropiat.
„Oamenii care se aflau pe vasul în pericol, pierdut pe mare timp de aproape o săptămână, au rămas fără apă și mâncare foarte repede, potrivit supraviețuitorilor”, a declarat o purtătoare de cuvânt a SOS Méditerranée, aflată la bordul navei.
„Oamenii au murit pe drum. Am întâlnit un bărbat care și-a pierdut soția și copilul de un an și jumătate. Copilul a murit în prima zi, iar mama în a patra zi. Erau din Senegal și se aflau în Libia de mai bine de doi ani”, a mai spus ea.
Agenția de frontieră a UE, Frontex, a declarat pentru BBC că a dat alarma vinerea trecută, după ce a observat o navă cu peste 50 de persoane la bord în apropierea coastei Libiei.
Frontex spune că unul dintre avioanele sale, aflat într-o misiune de rutină, a observat nava în zona de salvare a Libiei și a alertat autoritățile libiene.
De asemenea, agenția UE afirmă că a emis o alertă de tip „mayday” către toate celelalte ambarcațiuni din zonă pentru a ajuta nava și a contactat centrele de coordonare a operațiunilor de salvare din Italia și Malta.
Organizația Internațională pentru Migrație a declarat săptămâna trecută că 2023 a fost cel mai mortal an pentru migranți din ultimul un deceniu, cel puțin 8.565 de persoane murind pe rutele de migrație din întreaga lume.
Agenția ONU a precizat că cifra a crescut cu 20% față de anul precedent.
Raportul său a constatat că traversarea Mediteranei a continuat să fie cea mai periculoasă călătorie, cu cel puțin 3.129 de decese și dispariții pe parcursul anului 2023 - cel mai mare bilanț din 2017.