Chiar dacă în afară de partidul de la guvernare - PAS, ideea de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE) este susținută de mai multe forțe politice considerate de dreapta, niciuna dintre acestea nu a oferit până acum un politician care să-i fie concurent actualei președinte, Maia Sandu. Opinia a fost exprimată de analistul politic Vitalie Andrievski, în cadrul ediției de luni, 18 martie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8. Andrievski sugerează că dreapta politică ar fi prea puțin vocală deși și-ar putea crește ratingul din contul promovării valorilor europene.
„Mă miră faptul că există politicieni pro-europeni care și-ar fi putut crește ratingul promovând integrarea europeană, însă ei tac și am așa o senzație că nu avem politicieni pro-europeni puternici”, a subliniat Vitalie Andrievski.
Analistul a mai spus că opinia publică o asociază automat pe președinta Maia Sandu cu ideea de integrare europeană și referendumul care ar putea avea loc la toamnă, în aceeași zi cu prezidențialele. Andrievski a mai sugerat că „lipsa de susținere” din partea opoziției pentru referendumul privind integrarea europeană ar fi legat de faptul că nu există candidaturi puternice care să concureze cu actuala președintă.
De cealaltă parte, politologul Alexandru Korinenko este de părere că Maia Sandu își atribuie sie vectorul pro-european al țării pentru a obține din asta capital politic.
„Maia Sandu face din nou ceea ce au făcut pro-europenii noștri din trecut, ea leagă de ea vectorul pro-european. Nu-mi place Maia Sandu, dar îmi place vectorul pro-european. Îmi doresc să avem dreptate europeană și educație europeană, dar nu vreau ca acest lucru să fie legat de o politică specifică”, a spus politologul.
În opinia lui Alexandru Korinenko, referendumul ar putea eșua inclusiv din cauza rating-ului în scădere al președintei Maia Sandu.
Luni, 18 februarie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a propus ca Parlamentul să înceapă pregătirile pentru un referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Potrivit acesteia, viitorul referendum va determina prezentul și viitorul țării pentru deceniile următoare.
Anterior, șefa statului a negat în repetate rânduri că un referendum privind integrarea europeană ar putea fi folosit pentru a-și crește ratingul personal în noua campanie prezidențială.