Un grup independent de monitorizare a votului din Rusia a declarat că alegerile prezidențiale pe care Vladimir Putin le-a câștigat detașat cu aproape 90% din voturi au fost cele mai frauduloase și corupte din istoria țării, scrie The Guardian.
Organizația Golos (Vocea) a declarat că cele trei zile de alegeri care s-au încheiat duminică nu pot fi considerate autentice deoarece „campania s-a desfășurat într-o situație în care articolele fundamentale ale Constituției ruse, care garantează drepturile și libertățile politice, nu erau, în esență, în vigoare”.
„Niciodată nu am mai văzut o campanie prezidențială care să fie atât de departe de standardele constituționale”, a afirmat grupul într-o declarație.
Fondat în 2000, Golos este singurul organism de supraveghere electorală din Rusia independent de autorități. Catalogat drept „agent străin” în 2013, i s-a interzis să trimită observatori la secțiile de votare. Unul dintre liderii săi, Grigori Melkonyants, se află în închisoare în așteptarea procesului pentru ceea ce Golos consideră a fi acuzații politizate.
Guvernul a susținut că prezența la vot a fost cea mai mare din istorie, de 74% din electorat. Precedentul cel mai mare rezultat al lui Putin a fost înregistrat în 2018, când a pretins că a obținut 76,7% din voturi cu o prezență la vot de 67,5%.
Votul a avut loc și în părțile Ucrainei ocupate de Rusia: Zaporizhzhia, Kherson, Donetsk, Luhansk și Crimeea.
În afară de Vladimir Putin, alți trei candidați s-au aflat pe buletinele de vot. Aceștia însă nu sunt în opoziție față de politicile Kremlinului și nu l-au criticat niciodată pe Putin. Este vorba de Leonid Sluțki, care a acumulat 3,21% din voturi, Nikolai Haritonov - 4,3% și Vladislav Davankov - 3,83%.
Vladimir Putin este la conducere de un sfert de secol. El a condus deja Rusia mai mult timp decât orice alt lider de după Iosif Stalin, care a fost la putere timp de aproape 31 de ani.
Constituţia Rusiei a fost modificată în 2020, mărind mandatul prezidenţial de la patru la şase ani şi oferindu-i lui Putin posibilitatea de a candida din nou, prin anularea mandatelor sale anterioare.