/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 824: Moldovenii din Bi-2, recordul Kievului și ajutor de 1 mlrd de euro! Zelenski și Putin sunt în vizite

/LIVE TEXT/ Război Israel-Hamas, ziua 164. Asalt nocturn al Israelului asupra unui spital din Gaza. Borrell l-a condamnat pe Netanyahu

missing
18 martie 2024, ora 17:02

Forţele israeliene au lansat un asalt nocturn asupra spitalului al-Shifa din Gaza, fiind semnalate tancuri şi focuri de armă grele asupra unităţii. Hamas a publicat o declarație în care condamnă atacul. „Crimele ocupației [israeliene] nu vor crea nicio imagine de victorie pentru Netanyahu și armata sa nazistă”, se arată în declarația Hamas.

Potrivit datelor UNICEF, peste 13.000 de copii au fost ucişi în ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, iar mulţi alţii suferă de malnutriţie.

UPDATE Philippe Lazzarini, șeful Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), spune că autoritățile israeliene i-au refuzat intrarea în Gaza.

„UNRWA are de departe cea mai mare prezență dintre toate organizațiile umanitare în Gaza. Vizita mea de astăzi ar fi trebuit să coordoneze și să îmbunătățească răspunsul umanitar”, a scris Lazzarini pe X, menționând că demersul autorităților israeliene a avut loc în ziua în care au fost publicate noi date privind foametea din Gaza.

„Această foamete provocată de om sub ochii noștri este o pată pe umanitatea noastră colectivă. S-a pierdut prea mult timp, toate punctele de trecere terestre trebuie să se deschidă acum. Foametea poate fi evitată cu voință politică”, a spus Lazzarini.

UPDATE Președintele SUA, Joe Biden, este așteptat să vorbească cu premierul israelian în cursul zilei de astăzi, a relatat publicația Axios. Convorbirea va fi prima dintre cei doi lideri de la 15 februarie.

Va fi, de asemenea, prima discuție raportată între cei doi lideri de când liderul Senatului american, Chuck Schumer, l-a criticat pe Netanyahu săptămâna trecută și a declarat că premierul „și-a pierdut calea” în căutarea „supraviețuirii politice”.

UPDATE Unul din doi locuitori din Fâşia Gaza se confruntă cu o situaţie alimentară „catastrofală”, mai ales în nordul enclavei palestiniene, unde foametea va ajunge până în luna mai în absenţa unor măsuri „urgente”, au avertizat luni agenţiile specializate ale ONU, relatează AFP, Reuters și Agerpres. Peste 1,1 milioane de locuitori din Fâşia Gaza se confruntă cu „o situaţie alimentară catastrofală”, aproape de foamete, „cel mai mare număr înregistrat vreodată” de ONU, care se bazează pe raportul Cadrului integrat de clasificare a fazelor securităţii alimentare (IPC, Integrated Food Security Phase Classification) publicat luni.

„Foametea este acum prevăzută şi iminentă în guvernoratele Gaza de Nord şi Gaza şi este de aşteptat să se manifeste în perioada cuprinsă între jumătatea lunii martie 2024 şi până în luna mai 2024", se arată în raport.

Circa 300.000 de persoane sunt blocate în nordul enclavei din cauza luptelor.

UPDATE Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat luni reporterilor, înainte de o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, că aceștia intenționează să impună sancțiuni împotriva Hamas și a coloniștilor israelieni din Cisiordania.

„Vom iniția în cele din urmă sancțiuni împotriva Hamas ... în lumina acestui viol teribil, a violenței sexuale împotriva femeilor din Israel”, a spus ea, referindu-se la actele despre care se afirmă că au fost comise de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie în interiorul Israelului.

„Și, în același timp, o spunem clar aici, la Bruxelles: Suferința din Gaza trebuie să înceteze în sfârșit”, a mai spus ministrul.

„Acest război, dar și acest conflict în ansamblul său, se poate încheia doar dacă se ajunge la o soluție cu două state”, a adăugat Baerbock. 

UPDATE Șeful diplomației UE, Josep Borrell, l-a condamnat în această dimineață pe Benjamin Netanyahu pentru că a creat ceea ce a numit o „foamete provocată de om” în Gaza și a îndemnat Israelul să permită imediat livrările rutiere de alimente. Sosind la summitul miniștrilor de externe de la Bruxelles, el a declarat că liderii europeni i-au spus premierului israelian că nu pot sta deoparte și să privească cum palestinienii mor de foame, scrie The Guardian.

În Gaza nu mai suntem în pragul foametei, ci într-o stare de foamete care afectează mii de oameni. Cancelarul Sholz i-a spus lui Benjamin Netanyahu că „nu putem sta deoparte și să privim cum palestinienii mor de foame. Această foamete nu este un dezastru natural. Nu este un defect. Nu este un cutremur. Este în întregime provocată de om”.

Cancelarul Scholz spune că europenii nu pot sta și privi cum palestinienii mor de foame, când de cealaltă parte a graniței există alimente pentru luni de zile acumulate în stocuri, în timp ce de cealaltă parte a drumului există oameni care mor de foame. Acest lucru necesită o acțiune.

UE, care finanțează o mare parte din ajutorul pentru Gaza, a declarat că frontiera terestră obișnuia să primească 500 de tone de ajutor pe zi înainte de război. În prezent, aceasta funcționează la un nivel de 100 de tone pe zi.

Borrell a adăugat: „Înainte de război, Gaza era cea mai mare închisoare în aer liber. Astăzi este cel mai mare cimitir în aer liber”.

UPDATE Guvernul israelian a decis în weekend să instituie o zi naţională a amintirii prin care să marcheze anual „catastrofa” atacului de la 7 octombrie al Hamas în sudul ţării, a anunţat biroul premierului Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

„Guvernul israelian a votat în unanimitate ca o zi naţională a amintirii să aibă loc anual pentru (a marca) catastrofa care a lovit Israelul la 7 octombrie”, a anunţat duminică biroul lui Benjamin Netanyahu.

UPDATE Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că aproximativ 30.000 de persoane, inclusiv civili strămutați, pacienți răniți și personal medical, sunt blocate în spitalul al-Shifa în timpul atacului Israelului.

Într-un mesaj în limba engleză pe Telegram, acesta a spus că oricine „care încearcă să se miște este ținta gloanțelor”.

Ministerul a adăugat că raidul în curs de desfășurare la al-Shifa este al patrulea al Israelului de la 7 octombrie.

UPDATE UNICEF estimează că peste 13.000 de copii au fost ucişi în ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, iar mulţi alţii suferă de malnutriţie şi „nu mai au nici măcar energia de a plânge”, relatează Reuters.

„Alte mii de persoane au fost rănite sau nici măcar nu ştim unde se află. Oamenii ar putea fi sub dărâmături (...) Nu am văzut această rată a mortalităţii în rândul copiilor în aproape niciun alt conflict din lume”, a declarat duminică directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, în cadrul emisiunii „Face the Nation” de la CBS.

„Am fost în secţii de pediatrie cu copii care suferă de anemie severă legată de malnutriţie, iar întreaga secţie este absolut calmă. Pentru că acei copii, acei bebeluşi (...) nici măcar nu mai au energia de a plânge”, a adăugat ea.

Israelul a lansat o vastă ofensivă militară terestră şi aeriană în Fâşia Gaza după atacul palestinian al Hamas pe teritoriul său la 7 octombrie, soldat cu aproape 1.200 de morţi.

UPDATE Hamas a publicat o declarație în care condamnă atacul Israelului asupra spitalului al-Shifa.

„Crimele ocupației [israeliene] nu vor crea nicio imagine de victorie pentru Netanyahu și armata sa nazistă”, se arată în declarație. „Crimele ocupației exprimă confuzie și pierderea speranței de a obține o realizare militară”.

Într-o declarație comună, facțiunile palestiniene au declarat că luarea în vizor a spitalelor „este o continuare a războiului de exterminare purtat de ocupație împotriva poporului palestinian și o încălcare flagrantă a tuturor convențiilor și legilor internaționale”.

UPDATE Forţele israeliene au lansat un asalt nocturn asupra spitalului al-Shifa din Gaza, fiind semnalate tancuri şi focuri de armă grele asupra unităţii, relatează BBC.Un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene a declarat că IDF desfăşoară o „operaţiune de mare precizie în zone limitate” ale spitalului.

IDF a precizat că „teroriştii Hamas de rang înalt s-au regrupat” în interiorul spitalului şi îl folosesc pentru a lansa atacuri. Martorii oculari au descris o stare de panică în interiorul complexului din oraşul Gaza. Într-o convorbire înregistrată cu fratele său, postată pe un grup de WhatsApp, un bărbat a spus: „Tancurile ne înconjoară. Ne ascundem în interiorul cortului. Auzim focuri de tancuri în apropierea complexului”.

Focuri de armă intense au putut fi auzite în jurul spitalului în imagini neverificate postate pe reţelele de socializare.

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Zid de drone și bilanț negru la Harkov! Zelenski dezvăluie planul Rusiei și face apel la Xi și Biden
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Zid de drone și bilanț negru la Harkov! Zelenski dezvăluie planul Rusiei și face apel la Xi și Biden
/VIDEO/ Retrospectivă: 33 de ani de activitate a Parlamentului. 1900 de ședințe, scandaluri, îmbrânceli și înjurături
/VIDEO/ Retrospectivă: 33 de ani de activitate a Parlamentului. 1900 de ședințe, scandaluri, îmbrânceli și înjurături
/VIDEO/ Tragedie într-un zoo din Spania: O maimuță refuză de trei luni să se despartă de puiul său mort
/VIDEO/ Tragedie într-un zoo din Spania: O maimuță refuză de trei luni să se despartă de puiul său mort
/VOX POPULI/ „Cum vi se va calcula pensia, știți?” Moldovenii, în ceață atunci când sunt întrebați despre pensie
/VOX POPULI/ „Cum vi se va calcula pensia, știți?” Moldovenii, în ceață atunci când sunt întrebați despre pensie

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 824: Moldovenii din Bi-2, recordul Kievului și ajutor de 1 mlrd de euro! Zelenski și Putin sunt în vizite

27 mai 2024, ora 18:30

Președinta țării Maia Sandu a semnat decretul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova câtorva membri ai trupei Bi-2 și familiilor lor. Anunțul a fost făcut de șeful de Cabinet al președintei, Adrian Băluțel, într-un mesaj pe canalul său de Telegram.

Armata Ucrainei anunță că a observat o creștere bruscă a activității trupelor rusești în direcția Kupiansk, din Harkov, regiune unde forțele Moscovei se află în ofensivă de câteva săptămâni. Pe de altă parte, Rusia anunță că mai multe drone au fost lansate asupra teritoriului său în timpul nopții. În regiunea vestică Oriol a fost lovită o benzinărie, iar cel puțin o persoană a murit, a transmis guvernatorul local.

UPDATE Timp de două luni, ofițerii SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) au monitorizat îndeaproape acțiunile a doi colonei din sistem care au fost recrutați de serviciile speciale ruse.Aceștia plănuiau să-l omoare pe Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, în timpul unui atac cu rachete al Rusiei asupra Kievului, relatează sursa The Times. 

UPDATE NATO dezbate în prezent posibilitatea de a securiza spațiul aerian în vestul Ucrainei și de a-i instrui pe militarii ucraineni chiar pe teritoriul lor, susțin sursele cotidianului german BILD, potrivit Kyiv Post. Mai multe țări, printre care Estonia, Regatul Unit, Polonia, Canada, Lituania și Franța, pledează pentru un sprijin sporit în cazul Ucrainei, posibil unul care să se manifeste chiar pe teritoriul ucrainean.

UPDATE Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a criticat luni Ungaria pentru blocarea deciziilor Uniunii Europene (UE) pe probleme de afaceri externe, inclusiv ajutorul militar pentru Ucraina, şi a spus că blocul comunitar trebuie să găsească o modalitate de a ocoli vetoul conducerii de la Budapesta, relatează agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni Occidentului să forțeze Rusia să facă pace „prin orice mijloace necesare”, în condițiile în care Kievul cere să i se permită să folosească armele occidentale pentru a lovi teritoriul rusesc, potrivit AFP.

UPDATE Polonia va introduce restricții asupra mișcărilor diplomaților ruși pe teritoriul său din cauza implicării Moscovei în ceea ce guvernul de la Varșovia consideră că este un război hibrid purtat împotriva Uniunii Europene, a anunțat luni ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski, citat de Reuters.

UPDATE Spania s-a angajat să furnizeze Ucrainei echipamente militare în valoare de 1 miliard de euro (1,08 miliarde de dolari) în acest an, în cadrul unui acord bilateral semnat luni la Madrid între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul spaniol Pedro Sanchez, relatează Reuters. „Este mai important ca niciodată să ne dublăm sprijinul”, a declarat Sanchez într-o conferință de presă. Pactul prevede furnizarea de echipamente militare moderne pentru utilizări terestre, aeriene, navale și de altă natură, „acordând prioritate nevoilor cheie de capacitate ale Ucrainei” și punând accentul pe mijloacele maritime pentru a proteja rutele de export de alimente ale Ucrainei, dar nu a oferit detalii.

UPDATE NATO cade în „extaz războinic” şi deja se află în confruntare directă cu Rusia, a estimat luni Kremlinul, după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut aliaţilor să autorizeze Ucraina să atace direct teritoriul rus cu armele pe care i le furnizează ca ajutor militar, scrie Digi24.

UPDATE Rusia l-a pus în „cușcă” pe generalul Ivan Popov, fostul comandant al Armatei 58, arestat pentru corupție. Tribunalul militar rus care îl judecă pe general-maiorul Ivan Popov, arestat pentru corupție, a dispus ca acesta să stea în timpul ultimei audieri în „cușca” menită să îi umilească pe inculpați și a respins solicitarea avocaților ca el să fie transferat în arest la domiciliu

UPDATE O dronă a serviciului de informaţii al Apărării (GUR) din Ucraina a atacat duminică un radar de detectare a ţintelor cu rază lungă de acţiune "Voronej M", situată în Orsk, în regiunea rusă Orenburg, la peste 1.800 de kilometri de Ucraina, ceea ce reprezintă un nou record de distanţă, a declarat pentru Ukrainskaia Pravda o sursă din cadrul serviciului condus de Kirilo Budanov. Consecinţele atacului sunt în curs de clarificare, potrivit GUR. Presa din Rusia a scris că o dronă "a căzut în apropiere de Orsk" şi că ţinta dronei "ar fi putut fi o instalaţie militară". "Voronej M" face parte din familia de radare staţionare ruseşti cu rază lungă de acţiune deasupra orizontului. Acestea sunt concepute pentru a detecta obiecte spaţiale şi aerodinamice, inclusiv rachete balistice şi de croazieră. 

UPDATE Spania intenţionează să trimită Ucrainei rachete Patriot şi tancuri Leopard, ca parte a unui pachet de ajutor militar de 1,13 miliarde de euro anunţat în aprilie, a informat luni ziarul El Pais, citând surse sub rezerva anonimatului apropiate acestui dosar. Spania va livra Ucrainei circa zece rachete antiaeriene Patriot şi 19 tancuri germane Leopard 2A4 second-hand, precum şi arme fabricate în Spania, între care echipamente antidronă şi muniţie, arată ziarul. 

UPDATE Guvernatorul regiunii Krasnodar a declarat că resturile unei drone au avariat o clădire în fază de construire din satul Krinița. O altă dronă a căzut peste o fermă din Djankot, aflată foarte aproape de palatul lui Putin. Ținta dronelor ar fi putut fi reședința lui Putin din Gelendjik, apropiat de ferma menționată, relatează Nexta. În Krinița sunt mai multe podgorii și o cramă care ar putea aparține președintelui rus, menționează sursa citată.

UPDATE Forțele ruse au bombardat în timpul nopții districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat pe Telegram șeful administrației militare regionale, Serhii Lîsak. Acesta a spus că o dronă kamikaze a căzut în localitatea Marhaneț, iar orașul Nikopol a fost vizat de tiruri intense de artilerie, sediul unei companii private și două case din Nikopol fiind distruse.

UPDATE Rusia a pierdut în jur de 24.000 de soldați uciși sau grav răniți pe lună de la invazia pe scară largă din Ucraina, a spus cancelarul german Olaf Scholz, duminică, pentru postul n-tv. "Toate acestea pentru megalomania imperialistă a președintelui rus", a adăugat Scholz. Potrivit armatei ucrainene, pierderile Rusiei de la începutul războiului se ridică la o jumătate de milion de militari morți și răniți. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în februarie că 180.000 de militari ruși au fost uciși de la începutul războiului, în timp ce peste 31.000 de soldați ucraineni au murit. Iar Leo Docherty, ministru al Forțelor Armate din Regatul Unit, a estimat în aprilie pierderile Rusiei la peste 450.000 de oameni.

UPDATE Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat duminică, 26 mai, că s-a înregistrat o creștere bruscă a activității trupelor rusești în direcția Kupiansk, în regiunea Harkov, relatează The Kyiv Independent. „Numărul ciocnirilor de la începutul zilei a crescut la 83. Ocupanții ruși depun eforturi maxime pentru a străpunge apărarea noastră”, se precizează în raport.

UPDATE Regiunea rusă Oriol a fost vizată de un atac cu drone luni dimineață, a anunțat guvernatorul Andrei Klychkov. O persoană a murit și alte trei au fost rănite, în urma unei lovituri cu drona asupra unei benzinării, relatează agenția rusă de presă de stat Interfax. „În această dimineață, în timpul unui alt atac masiv asupra regiunii Oriol, o dronă s-a prăbușit pe o stație de alimentare cu combustibil din orașul Livnî”, a scris guvernatorul pe Telegram.

UPDATE Vladimir Putin, aflat la a treia sa călătorie în străinătate de la realegerea sa în martie, a sosit duminică în Uzbekistan și s-a întâlnit cu omologul său Shavkat Mirziyoyev.

UPDATE Volodimir Zelenski se va întâlni, luni, la Madrid, cu premierul spaniol Pedro Sanchez, a anunţat guvernul Spaniei. Preşedintele ucrainean Zelenski se va vedea și cu regele Felipe al VI-lea al Spaniei după întrevederea cu Sanchez, a precizat Casa Regală.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 823: Zid de drone și bilanț negru la Harkov! Zelenski dezvăluie planul Rusiei și face apel la Xi și Biden
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/VIDEO/ „Opriți discriminarea pensionarilor!” Un bărbat din Ialoveni luptă de patru ani cu sistemul de pensii. Ce-a constatat pensionarul
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri la Harkov, moarte la hipermarket și bilanț negru! Zelenski îi răspunde lui Putin
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”
/VIDEO/ Moldovenii își doresc mai aproape aleșii poporului, nu doar în campanii electorale: „Vin doar când se apropie alegerile”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram