Forţele israeliene au lansat un asalt nocturn asupra spitalului al-Shifa din Gaza, fiind semnalate tancuri şi focuri de armă grele asupra unităţii. Hamas a publicat o declarație în care condamnă atacul. „Crimele ocupației [israeliene] nu vor crea nicio imagine de victorie pentru Netanyahu și armata sa nazistă”, se arată în declarația Hamas.
Potrivit datelor UNICEF, peste 13.000 de copii au fost ucişi în ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, iar mulţi alţii suferă de malnutriţie.
UPDATE Philippe Lazzarini, șeful Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), spune că autoritățile israeliene i-au refuzat intrarea în Gaza.
„UNRWA are de departe cea mai mare prezență dintre toate organizațiile umanitare în Gaza. Vizita mea de astăzi ar fi trebuit să coordoneze și să îmbunătățească răspunsul umanitar”, a scris Lazzarini pe X, menționând că demersul autorităților israeliene a avut loc în ziua în care au fost publicate noi date privind foametea din Gaza.
„Această foamete provocată de om sub ochii noștri este o pată pe umanitatea noastră colectivă. S-a pierdut prea mult timp, toate punctele de trecere terestre trebuie să se deschidă acum. Foametea poate fi evitată cu voință politică”, a spus Lazzarini.
UPDATE Președintele SUA, Joe Biden, este așteptat să vorbească cu premierul israelian în cursul zilei de astăzi, a relatat publicația Axios. Convorbirea va fi prima dintre cei doi lideri de la 15 februarie.
Va fi, de asemenea, prima discuție raportată între cei doi lideri de când liderul Senatului american, Chuck Schumer, l-a criticat pe Netanyahu săptămâna trecută și a declarat că premierul „și-a pierdut calea” în căutarea „supraviețuirii politice”.
UPDATE Unul din doi locuitori din Fâşia Gaza se confruntă cu o situaţie alimentară „catastrofală”, mai ales în nordul enclavei palestiniene, unde foametea va ajunge până în luna mai în absenţa unor măsuri „urgente”, au avertizat luni agenţiile specializate ale ONU, relatează AFP, Reuters și Agerpres. Peste 1,1 milioane de locuitori din Fâşia Gaza se confruntă cu „o situaţie alimentară catastrofală”, aproape de foamete, „cel mai mare număr înregistrat vreodată” de ONU, care se bazează pe raportul Cadrului integrat de clasificare a fazelor securităţii alimentare (IPC, Integrated Food Security Phase Classification) publicat luni.
„Foametea este acum prevăzută şi iminentă în guvernoratele Gaza de Nord şi Gaza şi este de aşteptat să se manifeste în perioada cuprinsă între jumătatea lunii martie 2024 şi până în luna mai 2024", se arată în raport.
Circa 300.000 de persoane sunt blocate în nordul enclavei din cauza luptelor.
UPDATE Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat luni reporterilor, înainte de o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles, că aceștia intenționează să impună sancțiuni împotriva Hamas și a coloniștilor israelieni din Cisiordania.
„Vom iniția în cele din urmă sancțiuni împotriva Hamas ... în lumina acestui viol teribil, a violenței sexuale împotriva femeilor din Israel”, a spus ea, referindu-se la actele despre care se afirmă că au fost comise de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie în interiorul Israelului.
„Și, în același timp, o spunem clar aici, la Bruxelles: Suferința din Gaza trebuie să înceteze în sfârșit”, a mai spus ministrul.
„Acest război, dar și acest conflict în ansamblul său, se poate încheia doar dacă se ajunge la o soluție cu două state”, a adăugat Baerbock.
UPDATE Șeful diplomației UE, Josep Borrell, l-a condamnat în această dimineață pe Benjamin Netanyahu pentru că a creat ceea ce a numit o „foamete provocată de om” în Gaza și a îndemnat Israelul să permită imediat livrările rutiere de alimente. Sosind la summitul miniștrilor de externe de la Bruxelles, el a declarat că liderii europeni i-au spus premierului israelian că nu pot sta deoparte și să privească cum palestinienii mor de foame, scrie The Guardian.
În Gaza nu mai suntem în pragul foametei, ci într-o stare de foamete care afectează mii de oameni. Cancelarul Sholz i-a spus lui Benjamin Netanyahu că „nu putem sta deoparte și să privim cum palestinienii mor de foame. Această foamete nu este un dezastru natural. Nu este un defect. Nu este un cutremur. Este în întregime provocată de om”.
Cancelarul Scholz spune că europenii nu pot sta și privi cum palestinienii mor de foame, când de cealaltă parte a graniței există alimente pentru luni de zile acumulate în stocuri, în timp ce de cealaltă parte a drumului există oameni care mor de foame. Acest lucru necesită o acțiune.
UE, care finanțează o mare parte din ajutorul pentru Gaza, a declarat că frontiera terestră obișnuia să primească 500 de tone de ajutor pe zi înainte de război. În prezent, aceasta funcționează la un nivel de 100 de tone pe zi.
Borrell a adăugat: „Înainte de război, Gaza era cea mai mare închisoare în aer liber. Astăzi este cel mai mare cimitir în aer liber”.
UPDATE Guvernul israelian a decis în weekend să instituie o zi naţională a amintirii prin care să marcheze anual „catastrofa” atacului de la 7 octombrie al Hamas în sudul ţării, a anunţat biroul premierului Benjamin Netanyahu, relatează AFP.
„Guvernul israelian a votat în unanimitate ca o zi naţională a amintirii să aibă loc anual pentru (a marca) catastrofa care a lovit Israelul la 7 octombrie”, a anunţat duminică biroul lui Benjamin Netanyahu.
UPDATE Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că aproximativ 30.000 de persoane, inclusiv civili strămutați, pacienți răniți și personal medical, sunt blocate în spitalul al-Shifa în timpul atacului Israelului.
Într-un mesaj în limba engleză pe Telegram, acesta a spus că oricine „care încearcă să se miște este ținta gloanțelor”.
Ministerul a adăugat că raidul în curs de desfășurare la al-Shifa este al patrulea al Israelului de la 7 octombrie.
UPDATE UNICEF estimează că peste 13.000 de copii au fost ucişi în ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, iar mulţi alţii suferă de malnutriţie şi „nu mai au nici măcar energia de a plânge”, relatează Reuters.
„Alte mii de persoane au fost rănite sau nici măcar nu ştim unde se află. Oamenii ar putea fi sub dărâmături (...) Nu am văzut această rată a mortalităţii în rândul copiilor în aproape niciun alt conflict din lume”, a declarat duminică directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, în cadrul emisiunii „Face the Nation” de la CBS.
„Am fost în secţii de pediatrie cu copii care suferă de anemie severă legată de malnutriţie, iar întreaga secţie este absolut calmă. Pentru că acei copii, acei bebeluşi (...) nici măcar nu mai au energia de a plânge”, a adăugat ea.
Israelul a lansat o vastă ofensivă militară terestră şi aeriană în Fâşia Gaza după atacul palestinian al Hamas pe teritoriul său la 7 octombrie, soldat cu aproape 1.200 de morţi.
UPDATE Hamas a publicat o declarație în care condamnă atacul Israelului asupra spitalului al-Shifa.
„Crimele ocupației [israeliene] nu vor crea nicio imagine de victorie pentru Netanyahu și armata sa nazistă”, se arată în declarație. „Crimele ocupației exprimă confuzie și pierderea speranței de a obține o realizare militară”.
Într-o declarație comună, facțiunile palestiniene au declarat că luarea în vizor a spitalelor „este o continuare a războiului de exterminare purtat de ocupație împotriva poporului palestinian și o încălcare flagrantă a tuturor convențiilor și legilor internaționale”.
UPDATE Forţele israeliene au lansat un asalt nocturn asupra spitalului al-Shifa din Gaza, fiind semnalate tancuri şi focuri de armă grele asupra unităţii, relatează BBC.Un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene a declarat că IDF desfăşoară o „operaţiune de mare precizie în zone limitate” ale spitalului.
IDF a precizat că „teroriştii Hamas de rang înalt s-au regrupat” în interiorul spitalului şi îl folosesc pentru a lansa atacuri. Martorii oculari au descris o stare de panică în interiorul complexului din oraşul Gaza. Într-o convorbire înregistrată cu fratele său, postată pe un grup de WhatsApp, un bărbat a spus: „Tancurile ne înconjoară. Ne ascundem în interiorul cortului. Auzim focuri de tancuri în apropierea complexului”.
Focuri de armă intense au putut fi auzite în jurul spitalului în imagini neverificate postate pe reţelele de socializare.