Au dat lemnul de stejar, drept frize pentru parchet. Doi bărbați din Edineț au fost trimiși pe banca acuzaților după ce au încercat să ducă ilegal în Bulgaria și Polonia cherestea de stejar, de peste 700 de mii de lei, exportul căreia este interzis prin lege. Pentru tentativa de contrabandă cei doi riscă de la 4 la 10 ani de închisoare.
Potrivit procurorilor PCCOCS, faptele au avut loc în din 2021 până-n vara lui 2023, atunci când la punctul de trecere a frontierei din Giurgiulești oamenii legii au depistat un volum de cherestea (materie primă din stejar protejat de stat folosită și în construcție) de circa 700.000 lei.
În speranța că vor scăpa basma curată, învinuiții cu vârste de peste 40 de ani (fondatorul și cofondatorul unei companii), au indicat în actele vamale fals că ar transporta „lame și frize pentru parchet.” Atunci, fondatorul și administratorul companiei a fost reținut, iar ulterior și cofondatorul a fost supus investigațiilor penale.
Astăzi, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat trimiterea în judecată a celor doi bărbați din Edineț. Pentru tentativa de contrabandă aceștia riscă pedeapsa cu închisoarea de la 4 la 10 ani, iar compania pe care o reprezintă riscă să fie amendată cu o sumă între 400.000 lei - 600.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.
După contrabanda eșuată cu cherestea, oamenii legii au întreprins sub 30 de percheziții. Prin urmare, au fost depistate alte loturi de masă lemnoasă de peste 12.000.000 lei, prezumtiv destinată și ea exportului ilegal.
Urmare a investigațiilor, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a sesizat Guvernul, precum și alte organe abilitate, inclusiv cele vamale, în vederea contracarării unor astfel de încercări de eludare a legii, prin fraudarea actelor vamale și exportul ilegal al masei lemnoase.
Astfel, prin cercetarea penală de comun cu ofițerii de investigație și trimiterea în judecată de procurorii PCCOCS spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, au fost prevenite și alte defrișări ilegale din fondul ariilor naturale protejate de stat a arborilor de specie tare.
Investigațiile continuă, în vederea stabilirii și altor aspecte importante acestei încălcări, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.