„Integrarea în Uniunea Europeană este un proiect care ne unește și care ne asigură un viitor”. Declarația aparține șefei statului, Maia Sandu, care a fost făcută luni, 18 martie, în cadrul unei conferințe de presă în legătură cu organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE, în urma consultărilor cu mai multe grupuri de cetățeni și organizații.
„Până în prezent am organizat 20 de runde de consultări cu participarea a aproximativ 500 de oameni. Am reușit să discut cu oameni din raioane, dar și cu moldoveni stabiliți în alte țări. (...) Cu toții au spus că văd Moldova în marea familie europeană. Am avut discuții și cu partidele politice și le vom continua. Acest proiect este un proiect care ne unește și proiectul care ne asigură un viitor.
De aproape trei decenii vorbim de integrare europeană. Este clar că nu e idee nouă. Cu toții ne dorim. Cred că în acești 30 de ani s-a făcut un pas înainte și doi înapoi.
Trebuie să fim hotărâți, să nu ezităm. Este șansa noastră pentru dezvoltare și pace. Trebuie să mergem mult mai hotărâți pentru realizarea acestui plan.
În ultimii doi ani am reușit să facem pași serioși. E nevoie de acest referendum”, a declarat Maia Sandu.
În context, președinta a cerut Parlamentului să inițieze procesul propriu-zis și procedurile necesare pentru organizarea referendumului în această toamnă.
Totodată, șefa statului a anunțat lansarea unei pagini web oficiale a campaniei pentru aderarea R. Moldova la UE în cadrul referendumului constituțional din 2024.
Alegerile prezidențiale și referendumul constituțional ar urma să aibă loc în luna octombrie, potrivit președintei.
Președinta și-a anunțat, la sfârșitul anului trecut, intenția de a organiza un referendum cu privire la integrarea europeană a țării.
Referendumul ar urma să aibă loc în toamna acestui an. Inițiativa a fost lansată pe fundalul deciziei Consiliului European din 14 decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
Între timp, unii analiștii politici sunt de părere că ideea organizării unui referendum odată cu alegerile prezidențiale, ar putea fi o strategie electorală a președintei, pentru a obține mai multe voturi, dar cred aceasta poate fi și o capcană pentru Maia Sandu.
La sfârșitul anului 2023, Parlamentul a adoptat modificări la Codul Electoral, astfel încât referendumul republican să poată fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale.