/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 820: Deținuți pe front, lovitură Rusiei și cadoul lui Kadîrov pentru Putin. Zelenski cere ajutor

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și diplomat rus, interzis în Moldova. Jumătate din voturile lui Putin, „falsificate”

19 martie 2024, ora 18:03

Dezvoltarea dronelor militare este esențială pentru a oferi Kievului un avantaj în fața unor forțe rusești „superioare numeric”, a declarat comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi. Iar președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat că Europa trebuie să își consolideze capacitățile de apărare și să treacă la un mod de „economie de război” ca răspuns la amenințarea reprezentată de Rusia.

UPDATE Moscova transmite Chişinăului că va răspunde expulzării unui angajat al ambasadei ruse în Republica Moldova. „Partea rusă va da un răspuns adecvat”, a avertizat MAE rus.

UPDATE Estonia a decis să expulzeze un diplomat rus, pentru o „ingerință în afacerile interne ale Estoniei”, a anunțat marți ministrul estonian de Externe. „Astăzi, Estonia a declarat persona non grata un membru al personalului ambasadei ruse cu statut diplomatic”, a informat Margus Tsahkna pe X.

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat marți un pachet de ajutor de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, care include și 10.000 de obuze, și a declarat că Statele Unite sunt în continuare un partener de încredere. „Am alcătuit din nou un pachet de ajutor în valoare de aproape o jumătate de miliard de euro”, a declarat Pistorius presei în marja discuțiilor cu Statele Unite și alți aliați la baza aeriană Ramstein. De asemenea, el a spus că nu are nimic de adăugat la poziția Germaniei potrivit căreia nu va avea soldați pe teritoriul ucrainean.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat marți că forțele sale au cucerit satul Orlivka din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, la 9,5 kilometri de orașul Avdiivka, controlat de Rusia. Statul Major General ucrainean declarase anterior, marți dimineață, că forțele sale au respins nouă atacuri ale armatei ruse în apropiere de Orlivka.

UPDATE Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat marți că va propune ca UE să utilizeze 90% din veniturile generate de activele rusești înghețate în Europa cu scopul de a cumpăra armament pentru Ucraina prin intermediul fondului European Peace Facility, transmite Reuters.

UPDATE Lloyd Austin, secretarul american al apărării, va sosi marți în Europa pentru a încerca să-i convingă pe aliații europeni că Statele Unite încă susțin ferm Ucraina în condițiile în care noul ajutor militar pentru Kiev este blocat de luni de zile în Congres.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe amiralul Alexandr Moiseev în funcția de comandant interimar al forțelor navale ruse, potrivit informațiilor transmise marți de agențiile RIA și TASS, un anunț care confirmă oficial că Kremlinul l-a demis pe anteriorul ocupant al funcției.

UPDATE O analiză folosită pentru identificarea anomaliilor statistice a arătat că 31,6 milioane de voturi atribuite lui Vladimir Putin la scrutinul prezidențial din Rusia din acest weekend au fost adăugate din pix, scrie publicația independentă rusească Novaia Gazeta. Efortul de falsificare a voturilor a fost atât de mare încât identificarea scorului exact la prezidențialele care i-au oferit lui Putin un nou mandat este aproape imposibilă, a observat Novaia Gazeta, care a subliniat că Rusia s-a confruntat cu o fraudă electorală record pentru istoria sa modernă. Jurnaliștii au explicat că în munca lor au folosit o metodă a matematicianului Serghei Șpilkin, care determină numărul de voturi ce nu se încadrează într-o distribuție matematică normală, și datele rezultate după procesarea a 97% din buletinele Comisiei Electorale Centrale din Rusia. Potrivit informațiilor oficiale, excluzând votul electronic, la alegeri au participat 74,5 milioane de alegători. 64,7 milioane dintre aceștia, potrivit Comisiei Electorale Centrale, au votat pentru Putin.

Metoda lui Șpilkin dezvăluie câte voturi i-au fost „atribuite” câștigătorului prin adăugarea de buletine de vot și rescrierea protocoalelor finale. Pentru a face acest lucru, distribuția voturilor pentru toți candidații din cursă a fost comparată cu prezența la vot la fiecare secție de votare în parte, pentru identificarea anomaliilor. Dacă alegerile ar fi fost corecte, scrie Novaia Gazeta, distribuția voturilor pentru candidatul câștigător și pentru toți ceilalți candidați ar trebui să fie identică, adică să difere doar în valoare absolută, datorită numărului diferit de voturi, și nu în formă. Adăugarea de voturi pentru unul dintre candidați ar afecta însă distribuția uniformă și ar crește atât prezența la vot, cât și rezultatul - lucru care s-a întâmplat la scrutinul din Rusia, scrie Novaia Gazeta. În cele din urmă, președintele a câștigat oficial alegerile cu un scor de 87, 28%.

UPDATE Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat din nou astăzi, 19 martie, la Ministerul Afacerilor Externe. Este pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână când Vasnețov este convocat la MAE. Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești. În acest context, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara.

UPDATE Rusia a organizat un festin cu cântece și dansuri cu ocazia livrării noilor tancuri T-90M pe linia frontului. Mulțimea a fost distrată de Denis Maidanov și trupa de rock „Zemlyane”, iar tancurile au fost binecuvântate de preoții moscoviți. Conform unui material Forbes, a fost mare sărbătoare pentru o livrare modestă de echipamente noi. Concertul sugerează o încercare de a ascunde adevărata stare a industriei rusești de tancuri.

UPDATE Cehia încearcă să livreze muniție Ucrainei „cât mai repede posibil”, a declarat luni președintele ceh Petr Pavel la 18 martie. „Este nevoie de timp pentru producerea numărului necesar de proiectile", a declarat Pavel pentru RFE/RL. „Acest lucru necesită o creștere a capacității noastre de producție. Dar Ucraina are nevoie de obuze acum. Nu putem aștepta după companiile europene, așa că încercăm să găsim muniție oriunde putem. Să o livrăm Ucrainei cât mai repede posibil. Dar, în același timp, ne creștem propriile capacități”, a spus el.

UPDATE Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni să sancţioneze „în jur de 30 de persoane şi entităţi” care poartă responsabilitatea pentru moartea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a anunţat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, relatează Reuters. Decizia miniştrilor UE a fost luată la o zi după ce liderul rus Vladimir Putin a revendicat o victorie zdrobitoare în alegerile care i-au adus al cincilea mandat de preşedinte şi pe care guvernele occidentale le-au condamnat ca fiind incorecte şi nedemocratice, în timp ce China, India şi Coreea de Nord au transmis felicitări.

UPDATE Washingtonul se așteaptă la adoptarea unei noi legi privind mobilizarea în Ucraina. Senatorul republican Lindsey Graham a declarat acest lucru în timpul unei vizite la Kiev. În timpul ședinței de informare, el a spus că problema este dificilă, deoarece mulți apărători ucraineni sunt în război încă din prima zi a invaziei la scară largă. El a subliniat că Ucraina are nevoie de mai mulți oameni în rânduri, așa că Statele Unite așteaptă o mișcare cu privire la legea mobilizării.

UPDATE În România au început lucrările la cea mai mare bază militară NATO din Europa. De dimensiunile unui mic oraș, pe o suprafață de aproape trei mii de hectare, amplasamentul va putea găzdui permanent până la 10 mii de militari NATO și familiile acestora. Proiectul, în valoare de 2,5 miliarde de euro, include piste, platforme pentru armament, hangare pentru avioanele militare, dar și școli, grădinițe, magazine și chiar un spital. Lucrările la baza NATO au început cu infrastructura de bază, adică drumuri de acces și rețeaua electrică, iar în curând va începe construcția unei noi piste, una paralelă cu cea existentă. Acestea vor fi conectate, iar în partea de est, infrastructura aeroportuară va fi dezvoltată cu noi bretele de rulaj, parcări și capabilități pentru diferite tipuri de aeronave. 

UPDATE Liderul chinez Xi Jinping se va întâlni cu omologul său francez Emmanuel Macron la Paris la începutul lunii mai. Aceasta va fi prima sa călătorie în Europa de la pandemie. Politico scrie că călătoria liderului chinez coincide cu aniversarea a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Paris și Beijing, întrucât China încearcă să restabilească relațiile cu Europa deteriorate de „parteneriatul fără granițe” al lui Xi cu Vladimir Putin, în ciuda războiului împotriva Ucrainei. Dar starea de spirit din Franța este probabil diferită în comparație cu sărbătorile care marchează cea de-a 50-a aniversare a relațiilor bilaterale dintre cele două țări, a spus o persoană familiarizată cu pregătirile pentru călătorie.

UPDATE Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat, luni, că ideea liderului rus Vladimir Putin de a crea o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean este un indiciu clar că Moscova plănuieşte să escaladeze războiul din Ucraina vecină, relatează Reuters. Putin a menţionat posibilitatea creării unei zone-tampon în timpul discursului rostit după ce a câştigat duminică un nou mandat prezidenţial, Kremlinul spunând că o astfel de zonă tampon ar fi singura modalitate de a proteja Rusia de atacurile ucrainene. „Aceasta este o declaraţie manifestă, directă, că războiul nu va face decât să se intensifice”, a declarat Podoliak. „Toate acestea sunt dovezi directe că Federaţia Rusă nu este pregătită să trăiască în relaţii sociale şi politice moderne, ţinând cont de drepturile suverane absolute ale altor ţări”, a mai spus consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 754: Noi bombardamente și Putin în Piața Roșie. Chișinăul nu recunoaște alegerile din Rusia
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
Ministrul Dumitru Alaiba - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Dumitru Alaiba - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 819: Acord UE-Moldova, exerciții nucleare și noua armă! Rusia agită Marea Baltică, iar Londra acuză China
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Curricula de care se ghidează școlile auto, veriga slabă? Șef adjunct INSP: „Este necesară să fie îmbunătățită”
/VIDEO/ Curricula de care se ghidează școlile auto, veriga slabă? Șef adjunct INSP: „Este necesară să fie îmbunătățită”

Linie roșie, trasă de Norvegia: Majoritatea cetățenilor ruși, interziși în țară, în contextul războiului

missing
23 mai 2024, ora 10:53

Norvegia va restricţiona şi mai mult accesul pentru turiştii ruşi în contextul războiului declanşat de Kremlin împotriva Ucrainei. Statul nordic va interzice intrarea pe teritoriul său pentru aproape toţi cetăţenii ruşi, scrie G4Media.

Norvegia, stat membru al NATO şi care împarte cu Rusia în regiunea Arctică o frontieră de aproape 200 de kilometri, a impus prima dată restricţii pentru vizele turistice ruse în 2022.

„Decizia de a înăspri regulile de intrare este în linie cu abordarea Norvegiei de a sta alături de aliaţi şi de parteneri ca reacţie la războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunţat într-un comunicat ministrul norvegian al justiţiei Emilie Enger Mehl.

Cetăţenii ruşi care vor să călătorească în scop turistic şi care întreprind călătorii în scopuri neesenţiale vor fi respinşi la frontiera externă a Norvegiei. Excepţie vor constitui astfel de cazuri precum vizitele la rudele apropiate care locuiesc în Norvegia, a precizat ministerul norvegian.

Noua politică va intra în vigoare de la 29 mai.

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
Ministrul Dumitru Alaiba - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
Ministrul Dumitru Alaiba - invitat astăzi, la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram