Dezvoltarea dronelor militare este esențială pentru a oferi Kievului un avantaj în fața unor forțe rusești „superioare numeric”, a declarat comandantul-șef al Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi. Iar președintele Consiliului European, Charles Michel, a subliniat că Europa trebuie să își consolideze capacitățile de apărare și să treacă la un mod de „economie de război” ca răspuns la amenințarea reprezentată de Rusia.
UPDATE Moscova transmite Chişinăului că va răspunde expulzării unui angajat al ambasadei ruse în Republica Moldova. „Partea rusă va da un răspuns adecvat”, a avertizat MAE rus.
UPDATE Estonia a decis să expulzeze un diplomat rus, pentru o „ingerință în afacerile interne ale Estoniei”, a anunțat marți ministrul estonian de Externe. „Astăzi, Estonia a declarat persona non grata un membru al personalului ambasadei ruse cu statut diplomatic”, a informat Margus Tsahkna pe X.
UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat marți un pachet de ajutor de 500 de milioane de euro pentru Ucraina, care include și 10.000 de obuze, și a declarat că Statele Unite sunt în continuare un partener de încredere. „Am alcătuit din nou un pachet de ajutor în valoare de aproape o jumătate de miliard de euro”, a declarat Pistorius presei în marja discuțiilor cu Statele Unite și alți aliați la baza aeriană Ramstein. De asemenea, el a spus că nu are nimic de adăugat la poziția Germaniei potrivit căreia nu va avea soldați pe teritoriul ucrainean.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat marți că forțele sale au cucerit satul Orlivka din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, la 9,5 kilometri de orașul Avdiivka, controlat de Rusia. Statul Major General ucrainean declarase anterior, marți dimineață, că forțele sale au respins nouă atacuri ale armatei ruse în apropiere de Orlivka.
UPDATE Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunțat marți că va propune ca UE să utilizeze 90% din veniturile generate de activele rusești înghețate în Europa cu scopul de a cumpăra armament pentru Ucraina prin intermediul fondului European Peace Facility, transmite Reuters.
UPDATE Lloyd Austin, secretarul american al apărării, va sosi marți în Europa pentru a încerca să-i convingă pe aliații europeni că Statele Unite încă susțin ferm Ucraina în condițiile în care noul ajutor militar pentru Kiev este blocat de luni de zile în Congres.
UPDATE Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe amiralul Alexandr Moiseev în funcția de comandant interimar al forțelor navale ruse, potrivit informațiilor transmise marți de agențiile RIA și TASS, un anunț care confirmă oficial că Kremlinul l-a demis pe anteriorul ocupant al funcției.
UPDATE O analiză folosită pentru identificarea anomaliilor statistice a arătat că 31,6 milioane de voturi atribuite lui Vladimir Putin la scrutinul prezidențial din Rusia din acest weekend au fost adăugate din pix, scrie publicația independentă rusească Novaia Gazeta. Efortul de falsificare a voturilor a fost atât de mare încât identificarea scorului exact la prezidențialele care i-au oferit lui Putin un nou mandat este aproape imposibilă, a observat Novaia Gazeta, care a subliniat că Rusia s-a confruntat cu o fraudă electorală record pentru istoria sa modernă. Jurnaliștii au explicat că în munca lor au folosit o metodă a matematicianului Serghei Șpilkin, care determină numărul de voturi ce nu se încadrează într-o distribuție matematică normală, și datele rezultate după procesarea a 97% din buletinele Comisiei Electorale Centrale din Rusia. Potrivit informațiilor oficiale, excluzând votul electronic, la alegeri au participat 74,5 milioane de alegători. 64,7 milioane dintre aceștia, potrivit Comisiei Electorale Centrale, au votat pentru Putin.
Metoda lui Șpilkin dezvăluie câte voturi i-au fost „atribuite” câștigătorului prin adăugarea de buletine de vot și rescrierea protocoalelor finale. Pentru a face acest lucru, distribuția voturilor pentru toți candidații din cursă a fost comparată cu prezența la vot la fiecare secție de votare în parte, pentru identificarea anomaliilor. Dacă alegerile ar fi fost corecte, scrie Novaia Gazeta, distribuția voturilor pentru candidatul câștigător și pentru toți ceilalți candidați ar trebui să fie identică, adică să difere doar în valoare absolută, datorită numărului diferit de voturi, și nu în formă. Adăugarea de voturi pentru unul dintre candidați ar afecta însă distribuția uniformă și ar crește atât prezența la vot, cât și rezultatul - lucru care s-a întâmplat la scrutinul din Rusia, scrie Novaia Gazeta. În cele din urmă, președintele a câștigat oficial alegerile cu un scor de 87, 28%.
UPDATE Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat din nou astăzi, 19 martie, la Ministerul Afacerilor Externe. Este pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână când Vasnețov este convocat la MAE. Ambasadorului i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova contrar poziției autorităților moldovenești. În acest context, ambasadorului Federației Ruse i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara.
UPDATE Rusia a organizat un festin cu cântece și dansuri cu ocazia livrării noilor tancuri T-90M pe linia frontului. Mulțimea a fost distrată de Denis Maidanov și trupa de rock „Zemlyane”, iar tancurile au fost binecuvântate de preoții moscoviți. Conform unui material Forbes, a fost mare sărbătoare pentru o livrare modestă de echipamente noi. Concertul sugerează o încercare de a ascunde adevărata stare a industriei rusești de tancuri.
UPDATE Cehia încearcă să livreze muniție Ucrainei „cât mai repede posibil”, a declarat luni președintele ceh Petr Pavel la 18 martie. „Este nevoie de timp pentru producerea numărului necesar de proiectile", a declarat Pavel pentru RFE/RL. „Acest lucru necesită o creștere a capacității noastre de producție. Dar Ucraina are nevoie de obuze acum. Nu putem aștepta după companiile europene, așa că încercăm să găsim muniție oriunde putem. Să o livrăm Ucrainei cât mai repede posibil. Dar, în același timp, ne creștem propriile capacități”, a spus el.
UPDATE Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au convenit luni să sancţioneze „în jur de 30 de persoane şi entităţi” care poartă responsabilitatea pentru moartea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, a anunţat şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, relatează Reuters. Decizia miniştrilor UE a fost luată la o zi după ce liderul rus Vladimir Putin a revendicat o victorie zdrobitoare în alegerile care i-au adus al cincilea mandat de preşedinte şi pe care guvernele occidentale le-au condamnat ca fiind incorecte şi nedemocratice, în timp ce China, India şi Coreea de Nord au transmis felicitări.
UPDATE Washingtonul se așteaptă la adoptarea unei noi legi privind mobilizarea în Ucraina. Senatorul republican Lindsey Graham a declarat acest lucru în timpul unei vizite la Kiev. În timpul ședinței de informare, el a spus că problema este dificilă, deoarece mulți apărători ucraineni sunt în război încă din prima zi a invaziei la scară largă. El a subliniat că Ucraina are nevoie de mai mulți oameni în rânduri, așa că Statele Unite așteaptă o mișcare cu privire la legea mobilizării.
UPDATE În România au început lucrările la cea mai mare bază militară NATO din Europa. De dimensiunile unui mic oraș, pe o suprafață de aproape trei mii de hectare, amplasamentul va putea găzdui permanent până la 10 mii de militari NATO și familiile acestora. Proiectul, în valoare de 2,5 miliarde de euro, include piste, platforme pentru armament, hangare pentru avioanele militare, dar și școli, grădinițe, magazine și chiar un spital. Lucrările la baza NATO au început cu infrastructura de bază, adică drumuri de acces și rețeaua electrică, iar în curând va începe construcția unei noi piste, una paralelă cu cea existentă. Acestea vor fi conectate, iar în partea de est, infrastructura aeroportuară va fi dezvoltată cu noi bretele de rulaj, parcări și capabilități pentru diferite tipuri de aeronave.
UPDATE Liderul chinez Xi Jinping se va întâlni cu omologul său francez Emmanuel Macron la Paris la începutul lunii mai. Aceasta va fi prima sa călătorie în Europa de la pandemie. Politico scrie că călătoria liderului chinez coincide cu aniversarea a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Paris și Beijing, întrucât China încearcă să restabilească relațiile cu Europa deteriorate de „parteneriatul fără granițe” al lui Xi cu Vladimir Putin, în ciuda războiului împotriva Ucrainei. Dar starea de spirit din Franța este probabil diferită în comparație cu sărbătorile care marchează cea de-a 50-a aniversare a relațiilor bilaterale dintre cele două țări, a spus o persoană familiarizată cu pregătirile pentru călătorie.
UPDATE Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat, luni, că ideea liderului rus Vladimir Putin de a crea o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean este un indiciu clar că Moscova plănuieşte să escaladeze războiul din Ucraina vecină, relatează Reuters. Putin a menţionat posibilitatea creării unei zone-tampon în timpul discursului rostit după ce a câştigat duminică un nou mandat prezidenţial, Kremlinul spunând că o astfel de zonă tampon ar fi singura modalitate de a proteja Rusia de atacurile ucrainene. „Aceasta este o declaraţie manifestă, directă, că războiul nu va face decât să se intensifice”, a declarat Podoliak. „Toate acestea sunt dovezi directe că Federaţia Rusă nu este pregătită să trăiască în relaţii sociale şi politice moderne, ţinând cont de drepturile suverane absolute ale altor ţări”, a mai spus consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski.