Percheziții într-un dosar pentru abuz de putere, după ce 15 familii au rămas fără apartamentele promise, dar și fără bani. Suspectul este un administrator autorizat din Chișinău, care în complicitate cu alte persoane, a vândut apartamentele de mai multe ori, prejudiciind proprietarii inițiali cu peste șapte milioane de lei. Subiectul a început să fie investigat, acum o lună, și de colegii noștri de la Cutia Neagră Plus.
Blocul de pe strada Pietrarilor din Chișinău a început să fie construit în 2008, iar firma care și-a asumat lucrările nu a mai ajuns să le încheie deoarece a dat faliment. Atunci instanța de judecată a autorizat un administrator, care să se ocupe de procesul de insolvabilitate al firmei, dar oamenii legii spun că acesta ar fi pus la cale o schemă de escrocherie. Deși 15 apartamente erau deja vândute, acesta a organizat o nouă licitație, în complicitate cu unii membri ai comitetului creditorilor și reprezentanți ai companiei de construcții, iar locuințele s-au vândut repetat.
Astfel, primii proprietari au rămas fără bani și fără apartamente. Valoarea prejudiciului a fost estimată la circa 7,6 milioane de lei. Subiectul este investigat de mai bine de o lună de colegii noștri de la Cutia Neagră Plus, iar azi CNA a anunțat că a efectuat percheziții în biroul administratorului autorizat, Nicolae Bostan. În prezent, pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, cu sediul Centru este și un dosar, în care victimele cer anularea licitației și returnarea apartamentelor.
„Noi nu putem să primim aceste apartamente. Nici nu-l putem găsi pe Nicolae Bostan. Nu ne-a dat niciun răspuns. Noi de mai multe de zece ori ne-am adresat la el și nu am primit niciun răspuns”.
„Noi am aflat deja în procedurii de solicitare a transmiterii dreptului de proprietate. Era inițiată a procedură de judecată când s-a solicitat extrasul de la cadastru s-a constat că apartamentul are alt proprietar”.
Potrivit CNA, Nicolae Bostan urmează să fie audiat de procurori și este cercetat în stare de libertate. El nu se prezintă la ședințele de judecată și are telefonul deconectat, dar am încercat să vorbim cu avocatul lui.
„- De ce nu se prezintă la ședințe?
- Este reprezentant. S-a discutat acest lucru în cadrul ședinței.
- Domnul administrator este obligat să vină la ședințe.
- Asta e tot. Alte comentarii nu formulez”, a declarat avocatul administratorului autorizat, Sergiu Capbătut.
CNA susține că a pornit investigațiile în 2022, după ce victimele au depus mai multe plângeri pe numele administratorului autorizat.