Discuții aprinse la Ministerul Agriculturii. Mecanismul de creditare urgentă a fermierilor nu dă rezultatele scontate. Agricultorii, care au protestat până nu demult, se plâng că și-au depus dosarele la bănci, dar au fost refuzați. Pentru a găsi o soluție, autoritățile i-au chemat pe bancheri la o ședință, dar aceasta nu s-a soldat cu rezultate. Fermierii se declară dezamăgiți și acuză autoritățile că nu-și respectă promisiunile.
Deși creditul de până la 500 de mii de lei promis fermierilor este în proporție de 90 la sută garantat de stat, băncile refuză să-l ofere, pe motiv că agricultorii au avut anterior mai multe datorii și întârzieri la plăți. Este și cazul lui Ion Moroi din raionul Fălești, care a vrut să se împrumute la bancă, ca să poată cumpăra îngrășăminte pentru porumb și floarea-soarelui.
„Am primit refuz, neavând întârzieri mai mult de 30 de zile și la moment toate creditele achitate. Au spus că bilanțul, lichiditățile, motiv ca să nu pot primi. Dacă nu o să fie hotărâtă întrebarea mă duc la microfinanțare, altă ieșire nu am, nu pot să stopez procesul din cauză că băncile nu vor să ne crediteze, sau mă duc la cămătari să mă împrumut cu patru, cinci procente”.
În aceeași situație sunt mai mulți fermieri din Moldova
„Problema e simplă, se vorbește una și se face alta. Noi am vorbit că aceste credite, care nu au fost întoarse la timp, de la 90 la 180 de zile restanțe merg, se includ în această categorie de „substandard" și ele vor fi acceptate și susținute și vor fi alocați bani pentru asta. Avem cazuri când se duce agentul economic la bancă cu bilanțul pozitiv și nu este alocat credit că nu are istorie creditară, o absurditate completă, indiferență la maxim”.
„O parte din bănci preferă decât să aibă bătăi de cap cu clienții vechi și cu ăștia care sunt în risc mai bine să îi caseze și să caute clienți noi. Nu contează absolut deloc garanția statului, nu atrage atenția nicio bancă, nu îi interesează”.
„Din păcate, o soluție în această ședință nu a fost identificată, a fost o ședință cu multe emoții, dar în zilele care urmează vom continua să lucrăm cu Asociația băncilor comerciale cât și cu BNM. Nu pot să vă spun cine este vinovat, este un instrument care în unele situații lucrează, în altele nu lucrează, vedem de ce nu lucrează în altele și găsim soluții”.
Am încercat să aflăm și opinia reprezentanților băncilor, prezenți ședință, dar aceștia au refuzat să comenteze situația. Amintim că, Ministerul Agriculturii a anunțat că, de la întâi martie, agricultorii aflați în dificultate pot accesa credite de până la 500 de mii de lei. 90 la sută din sumă este garantată de stat. În același timp, fermierii care au nevoie de mai mulți bani pot accesa, de la 15 martie, un credit de până la două milioane de lei, garantat în proporție de 80 la sută de stat. Dosarele vor putea fi depuse până la 31 mai. Mecanismul a fost lansat după ce fermierii au protestat cu tehnica agricolă pe drumurile naționale, timp de trei săptămâni. Aceștia s-au plâns că nu au bani pentru a putea începe lucrările de primăvară.