Sute de petrecăreți dintr-un oraș din centrul Greciei s-au împroșcat unii pe alții cu făină colorată ca parte a unui festival vechi de secole, denumit generic ”Războiul făinii". Se întâmplă o dată pe an, în prima zi din Postul Paștelui.
Bătălia începe cu sunetul tălăngilor, apoi oamenii încep să arunce cu faină colorată pe unde nimeresc.
„Suntem în Galaxidi, ne distrăm, tradiția se păstrează încă din secolul al XVIII-lea.”
„Am venit pentru prima dată cu cei mai frumoși oameni. Ne distrăm de minune la "Războiul Făinii", haos, sănătate și zâmbete. E nebunie, nebunie, nebunie!”
La festival participă atât localnici, cât și turiști. Oamenii poartă costume și ochelari de protecție, iar unii localnici își acoperă casele.
„Astăzi este haos, Războiul Făinii, trebuie să fii bine pregătit, cu o pungă cu făină și tot ce este necesar.”
„Erau mulți oameni, m-am distrat fantastic, în fiecare an sunt mai mulți. Tradiția datează de ani de zile, cu toții ne distrăm bine. După cum puteți vedea, este ceva unic. Poți găsi așa ceva doar aici și doar aici te poți distra atât de bine.”
Sărbătoarea, denumită și "Lunea curată", marchează sfârșitul sezonului petrecerilor și începutul Postului Paștelui ortodox. Se crede că tradiția a evoluat începând cu secolul al XIX-lea, în perioada în care Grecia a fost ocupată de Imperiul Otoman. Pe atunci, conducătorii otomani interziceau festivitățile, însă localnicii sfidau regulile: își ungeau fețele cu cenușă și dansau pe stradă. Orașul Galaxidi se află la 200 de km de capitala elenă Atena.